Monday, January 30, 2012

Macammana Nak Tahu Komen Kita Dibalas@Tak


Korang ni, mestilah selalu komen-komen blog orang lain kan?

Dulu, saya selalu tertanya-tanya,

"Macam mana nak tahu samada komen saya berbalas atau tidak?"

Disebabkan tak tahu, saya bookmark page entri tersebut, dan selepas beberapa hari, saya check balik. Berapa banyaklah page yang saya dah bookmark -,- dussh!

Tapi, rupa-rupanya, ada je cara yang lebih mudah. Saya je tak perasan. :(

------> Dengan subscribe komen tersebut. 

Caranya ada di bawah. So, lepas ni, just check email je kalau nak tahu komen berbalas atau pun tidak... (mOOd nOOb)



For embedded comment

Klik subscribe by email

Follow-up comment will then sent to your email =)

For pop-up comment

Klik ''email follow-up comments to..."

Okay boys and girls, ikhwah dan akhawat. It's easy as a piece of cake.

p/s: rasa cam ramai je yang dah tau -,- a bit late here...



Saturday, January 28, 2012

Things I don't like On Blogger



Word Verification
Comment Approval
Susah kami nak komen~

Mohon check masing-masing punya comment setting and moderation eh.. Bagi yang newbies.

This setting is more convenience to people


p/s: tuan punye blog.. sy tak ingat blog mane.. mohon izin print screen blog utk pengongsian umum. terima kasih.

Thursday, January 26, 2012

AUKU: Pandangan Saya


Apa la masalah diorang ngan auku ni, nanti habis degree, masuk la politik...
(status FB seorang sahabat)

For the past few weeks, this is the hottest current issue in Malaysia!

AUKU

Kalau ada budak-budak sekolah yang tahu pasal AUKU ni, baguslah. Ni bermakna, anda peka dengan isu semasa. Haha.

Secara ringkasnya, AUKU bermaksud Akta Universiti dan Kolej Universiti.

Saya ada pendapat dan pandangan tersendiri pasal AUKU ni. Macam mereka yang lain juga. Beberapa minggu lepas, kecoh cerita pasal Safwan Anang. Lama lagi, Adam Adli. Dan yang paling lama, cerita mengenai AUKU dan politik.

Yang saya nak beri pandangan, pasal AUKU dan politik (walaupun ni cerita tahun lepas).

Ok. AUKU ni macam peraturan/undang-undang universiti. Kat sekolah dulu, peraturan sekolah kan? 

Jadi, apa kes dengan AUKU ni sebenarnya?

Dalam AUKU ni, ada satu akta, Seksyen 15 yang melarang mahasiswa terlibat dalam politik.

15. (1) Tiada sesiapa jua, semasa menjadi seorang pelajar
Universiti, boleh menjadi seorang ahli, atau boleh dengan apa-apa
cara bersekutu dengan, mana-mana persatuan, parti politik,
kesatuan sekerja atau apa-apa jua pertubuhan, badan atau
kumpulan orang lain, sama ada atau tidak ia ditubuhkan di bawah
mana-mana undang-undang, sama ada ia di dalam Universiti atau
di luar Universiti, dan sama ada ia di dalam Malaysia atau di luar
Malaysia, kecuali sebagaimana yang diperuntukkan oleh atau di
bawah Perlembagaan, atau kecuali sebagaimana yang diluluskan
terlebih dahulu secara bertulis oleh Naib Canselor.

Nak dijadikan isu semasanya, PM kita, Datuk Seri Najib Razak, dah pun meminda seksyen 15 tersebut(tahun lepas). Maknanya, sekarang ni, para mahasiswa dah boleh berpolitik.

Namun!

Tak semua orang dapat menerima kenyataan ini. Dan, seperti yang saya jangkakan, tak ramai rakyat Malaysia yang berfikiran kritis dalam menilai hal ini! (emo pulak...)

Pasal Seksyen 15 AUKU yang dipinda ni, ini adalah hal lama. Kenapa tiba-tiba bangkit status di FB dan entri-entri di blog mengenai mahasiswa, AUKU dan politik pada awal tahun ni??

Sebabnya, mereka dah campur adukkan dengan kes Adam Adli dan Safwan Anang!


RASA TAK PUAS HATI

Bila tengok status sahabat tu, memang ada rasa tak puas hati (sikit la).

Yela, nak buat macam mana, media di Malaysia ni banyak (sangat..). Tak menjadi perkara yang pelik kalau kita main percaya dan pegang je pada satu statement, tanpa melihat pada statement pihak lain, sebab orang kita ramai yang tak berfikiran kritis!



Kenapa dan mengapa AUKU digubal, pastilah ada sebabnya. Janganlah bila kita dengar POLITIK, terus kita kata, kotorlah, belajar dululah...

Saya tak suka dengar semua tu!

Sebab, pasti ada sebabnya! PM Najib takkan saja-saja main pinda akta tu tanpa sebab yang munasabah.




Kenapa Seksyen 15 AUKU dipinda?

Sebab, mahasiswa yang minta supaya kerajaan meminda AUKU. Suara mahasiswa itu sendiri. Seperti yang saya komen pada status sahabat tu.

Kita jangan kerana berfikiran cetek mengenai politik, terus mata dibutakan, hati dihitamkan.


Kesan buruk?

Mungkin ada, mungkin tidak. Ini bergantung kepada mahasiswa, sebijak mana mereka akan menggunakan kebebasan tersebut.
Saya ada baca artikel dalam Utusan (kot), pindaan ini akan menguji sejauh mana kematangan para mahasiswa dalam menggunakan kebebasan berpolitik.

Ya, saya setuju. Kita tengoklah nanti. Kalau kerajaan rasa mahasiswa tak matang dalam mengendalikan kebebasan ni, boleh kut nak pinda balik.

Ok.

Entri ni, sekadar ingin mengubah persepsi rakyat Malaysia terhadap mahasiswa dan politik. Jangan memandang dan menilai tanpa ilmu. Terus dikeji dan dihambur dengan cercaan. Rakyat Malaysia tak boleh gitu. 

Macam mana diri nak maju kalau tidak berfikiran kritis dalam menilai?

Konklusinya, pasti ada SEBAB dan HIKMAH di sebalik apa yang berlaku...Setuju?

Wallaualam.

So, apa pendapat korang tentang isu ni?

Komen adalah amat dihargai~

p/s: rasanya pas ni nak buat entri pasal berfikiran kritis la...

Wednesday, January 25, 2012

Usik-mengusik Antara Kita


Kat dapur tadi, terdengar suara Ayit dan Uci bercakap-cakap dari dalam bilik. Dengar ajelah, sebab tengah makan masa tu.


Ayit: Uci, nanti Ayit cerita, Uci ikut tau apa yang Ayit cerita. Uci ikut perkataan yang hujung-hujung je.

Uci: Ok.

Ayit: Pada minggu lepas...

Uci: Lepas...

Ayit: Kami sekumpulan pengakap...

Uci: Kami sekumpulan pengakap...

Ayit: Tak, yang hujung je..Yang pengakap je. Ayit ulang balik. Kami sekumpulan pengakap...

Uci: Pengakap...

Ayit: Pergi berkhemah di hutan.

Uci: Hutan.

Ayit: Malam itu...

Uci: Itu...

Ayit: Perut saya berasa sakit yang amat sangat.

Uci: Sangat...

Ayit: Lalu, ketika semua orang sedang tidur...

Uci: Tidur...

Ayit: Saya bangun dan menuju ke hutan.

Uci: Hutan.

Ayit: Setelah melepaskan hajat saya, saya pun kembali ke khemah.

Uci: Khemah...

Ayit: Keesokkan harinya, saya pergi semula ke hutan itu.

Uci: Itu..

Ayit: Saya amat terkejut apabila mendapati taik saya semalam dah hilang!

Uci: Hilang! (sambil ketawa)

Ayit: Siapa yang ambik taik saya?!

Uci: Saya!

Ayit: Uci yang amik taik Ayit?!  Bwahahaha! (Ketawa sampai tak ingat dunia) Uci nak buat apa ngan taik Ayit?Oooohh!

Uci: (gelebah) Mana ada?! Ish, Ayit tipu! Waaaaaaaa.... ( Uci mula menangis...)

Ayit: Ish, Uci ni.. Tu cerita nak kenakan orang lah... Bukan betul pun...

Uci: (Uci terus menangis sampailah Ayit pujuk balik...)


Ok, saya yang kat dapur pun dah tergelak. Tak senunuh Ayit ni. Biarkan ajelah budak dua orang tu... Pandai-pandailah nak berbaik semula.

Gurau senda kalau tak ada dalam kehidupan adik-beradik, memang tak sah!

Setiap hari, ada je yang gelak giler-giler, ada je yang menangis, ada je yang menjerit sana, jerit sini... kan?

These are the colorful of brothers and sisters.

I LOVE MY BROTHER AND SISTERS!

Mujahid a.k.a Ayit (12 tahun)
Musyirah a.k.a Uci (7 tahun)

Tuesday, January 24, 2012

Rasa Malas Nak Update Blog


Seriously, seperti yang ditulis di title post, saya " Rasa Malas Nak Update Blog ".

Kenapa eh?

Tak ada idea? Banyak je kot.
Malas menulis? Mungkin.
Tak ada masa? Of course. Tapi, dah start cuti dah ni. Suppose, there are some time for me to blog.

Am I a perfectionist? I don't know. Maybe.

Tapi, bila difikirkan balik, sepertinya, saya lupa pada tujuan saya berblog.

Why did I created this blog actually?

Masa mula-mula buat, tujuannya, nak jadikan macam diari la kononnye. Nak cerita pasal hidup ni, nanti dah besar, boleh tengok-tengok balik. Macam tu la tujuannya.

Tapi, bila umur dah makin meningkat ni, ditarbiyah, saya rasa, saya perlu tukar cara saya berblog.

Saya tak mahu tulis benda yang sia-sia, yang tak ada faedah untuk orang lain. Saya tahu, memang saya tak promote blog ni, sebab, saya memang tak mahu promote. Saya rasa apa yang saya tulis selama ni, tak beri manfaat kepada orang lain. Sebab tu, saya tak promote langsung. Just for me.

Tapi...

Sampai bila saya nak rasa rendah diri macam tu? Takkan semua entri saya tak berfaedah langsung? Kalau rasa entri tak berfaedah, then supposedly, buatlah entri yang berfaedah, kan?

Lagipun, pasti ada je yang akan 'ter'blogwalking kat blog ni. At least. So, kalau nak sebarkan ilmu tu, berblogging ni jela cara yang saya rasa terbaik yang saya boleh buat.

Nak bercakap, emm, sikit-sikit je.


So? Wahai Yong, ingat balik kenapa awak menulis. Untuk apa? Setiap kali rasa malas, ingat balik tujuan awak menulis tu.

If you can't speak your thought, then WRITE!

Baru-baru ni, berchat bersama blogger-blogger yang lain. For the first time.

They viewed my blog, and I viewed them.
Then, I'd realized something that I'd realized a long time ago, but I'd forgot.
There are soooo many different types of people around us.

Sampai kan kadang-kadang buat kita terfikir, "Wujud eh orang macam ni?"
Yang buat saya simpati pun ada, yang kagum pun ada. Dan macam-macam jenis. Best!

Tapi, yang pasti, mad'u itu, pasti dan tetap ada di sekeliling kita. Memang tak boleh lari dari mereka, dan dah jadi tanggungjawab kita, kewajipan kita, untuk sama-sama mengislah diri.

Mungkin selepas ni, kena disiplinkan diri kot. Tak boleh wujud rasa malas tu sebenarnya. Malas adalah satu kelemahan. Betulkan niat tu balik Yong.

Spare some of your time for blogging.

Teringat kata-kata senior,

Sebarkanlah ilmu tu walau sedikit. Walaupun ia tidak dapat menyentuh hati semua orang, tapi, pasti akan ada hati-hati yang akan tersentuh.


Jadi, saya ulang balik,


If you can't speak your thought, then WRITE!

Friday, January 13, 2012

Perhatian kepada Bloggers yang Tak Tahu Lagi


Assalamualaikum.
 
Alhamdulillah, Allah beri saya peluang untuk tertengok Blogger Buzz beberapa hari yang lalu.

Klik link ni. Threaded commenting.


Yeay. An awesome news for all the bloggers!

Blogger Buzz

Nak dipendekkan cerita, Blogger sekarang dah membuat beberapa improvement, salah satunya, sudut komen yang berantai nilah. Kita boleh reply komen orang yang komen kat blog kita.

Jadi, sekarang ni, senang lah kita nak balas komen orang tu. Barulah orang tu tahu yang kita sebenarnya, komen kat komen dia (erk, berbelit)

 What do you have to do to enable this on your blog? Nothing!


Awak semua kena baca sampai habis kat Blogger Buzz tu, kalau korang tengok, tempat komen korang belum ada threaded commenting.

Takut setting korang lain dari yang dia mahukan. Yang pop up pop up, xleh.

Nak ubah setting sangatlah mudah. Baca saja arahan dia.

Ok, insyaAllah semoga bermanfaat dan sebarkan pada bloggers yang lain.

p/s : macam kasar je bunyi tajuk post tu kan. aha. padahal tak pun. tak tahu camna nak bagi lembut sikit. kalau korang baca nada yang kasar, kasar la bunyi nya. sebab macam dah panjang sangat title tu~

Tuesday, January 10, 2012

Kerna Aku Tahu, Aku Sayang Pada Yang Mahu

Kadang kita tahu, tapi kita tak mahu.
Kadang kita tak tahu, tapi kita mahu.
Dan kadang kita tahu, tapi kita biarkan ia berlalu.

Untuk tahu itu mudah,
Untuk mahu kadang payah.

Namun yakinlah,
Dengan izin Allah,
Tautan ini mampu menjadikan,
Yang tidak tahu menjadi tahu,
Yang tidak mahu menjadi mahu.
Kerna kita tahu bahwa Dia tahu,
Tapi kita tak tahu apa yang Dia tahu.
Beruntunglah bagi orang yang tahu dan mahu.

Yang tahu jangan tinggalkan yang mahu,
Dan yang mahu teruskan mencari yang tahu, 
Kerna kita tahu sebab apa kita dipertemu,
Untuk sama-sama mengingatiNYA semahu- mahu
 
* Hasil karya sasterawati2 Surau A, KTSN, UKM KL 
XD 
Aku pernah menjadi mereka yang mahu.
Dan setelah ku tahu, 
Aku sangat sayang pada yang mahu,
Dan aku mahu mereka juga tahu...

Saturday, January 7, 2012

Sajak - Luka





Dalam kekecohan kelas,
Sesekali aku mengerling,
Sesekali aku menjeling.

Membiarkan mataku meliar,
Melihat seluruh isi kelas.

Ada yang tertawa,
Ada yang mendiam,
Ada yang tertidur.

Mataku kembali kepada pena,
Aku merenung pena itu...

Sesuatu menganggu perasaanku.

Degupan nadiku,
Ku bilang satu-satu...
Lemah.

Aku tunduk,
Mataku berair,
Aku kecewa.

Dalam keriangan,
Masih terselit kejahilan.
Dalam keseronokan,
Masih wujud kealpaan.

Mereka lupa,
Lupa pada Yang Maha Mengetahui,
Lupa pada Yang Maha Melihat.

Tangisanku tersirat dalam hati,
Mengenang diri tiada upaya.

Tangisan itu umpama asid,
Menitik-nitik, berderai-derai,
Jatuh,
Membuat hatiku pedih,
Luka berdarah.


Tiba-tiba terjumpa sajak ni dalam file mana entah. Time ni Form 4 rasanya.. Er, saya bukanlah seorang yang puitis. Mungkin sekadar luahan pada ketika tu... Emm...


Emm, sedih pulak bila teringat balik... Seakan terbayang diri yang lemah itu... Ketidakmampuan apabila bergerak berseorang, memang terasa lemah. Saat ni la, rindu pada bi'ah solehah tu, memuncak...menggunung, melangit...

Kawan ada je di sekeliling, tapi kenapa masih merasa diri itu berseorangan? Beban dakwah itu terasa sangat berat ketika itu. Nak dikongsi, tapi bimbang tiada siapa yang mengerti... Bimbang, jika hal ini memberatkan mereka...


Diri ketika itu, mencari-cari seorang sahabat. Sahabat yang mengerti tujuan hidup, yang mengerti beban dakwah itu... Dapat bersama bergerak dalam amal ma'ruf dan nahi mungkar... Saling ingat-mengingati... Tegur-menegur... Rasa rindu pada sahabat sebegitu dipendam saja...


Duhai penulis ^^ bersyukurlah.
Bi'ah yang kau cari-cari selama ni, yang kau rindu-rindui, telah kau temui...
Pegang ia betul-betul... Bergembiralah, duhai hati n_n

Tapi, alhamdulillah, kat sekolah punya kawan yang sentiasa bersama-sama. Yang suka share masalah mereka. Saya sangat suka dengar masalah orang.. :D 

Ina, Maryam, Sofia, Sharinah, Zulaika...

Thanks for colouring my life...

Sunday, January 1, 2012

Okay~ Lupa Shoutmix Tamat Perkhidmatan Hari Ni..



Bukak-bukak blog, aik, ruangan chatbox tertulis,

"ShoutMix free plan is currenly unavailable"

Sebenarnya, tau lama dah. Dari entry ni ---> ShoutMix akan Menamatkan Perkhidmatan Percuma

Ha, klik la. Baca. Dah tamat dah pun. 1 Januari 2012.
So, kena la cari yang baru. Kat link tu ada disenaraikan senarai shoutbox yang lain.
Tapi, dalam entry terbaru blog tersebut, ada di recommend  kan, satu shoutbox yang dirasakan 'cool' oleh si blogger. eheh. 


credits to TutorialUntukBlog


Jadi, bagi yang guna Shoutmix, bolehlah start tukar...
Saya, mungkin lepas exam final ni ha.

Okay, saja nak bagitau, saya final exam untuk sem ni, mula 3 Januari~
Subjek Anatomi, diikuti dengan Kimia Fizikal 4 Januari.

Doakan apa yang saya 'ter'baca, masuk exam ye~
InsyaAllah..

" Allahumma la sahla illa ma ja'altahu sahla wa anta taj'alu huzna iza shi'ta sahla "
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...