Sunday, August 3, 2014

Three Ways People Deal With Failure

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dah masuk bulan 8 tahun 2014. Umur pun dah 22 tahun. 22 tahun dah saya hidup ye?

Alhamdulillah, Allah masih beri saya peluang untuk teruskan hidup, meneruskan perjuangan dakwah Rasulullah S.A.W.

Peperiksaan akhir tahun tiga semester dua, dah lama berlalu. Dah dapat result dah pun. Alhamdulillah, makin meningkat.

Betul lah pesan abah, “Yong, tukar cara belajar. Kalau cara yang lepas tak berhasil, ubah cara baru.”

Itulah pesan abah.

I am now reading a book “Master Your Mind, Design Your Destiny” written by Adam Khoo with Stuart Tan.

They said, they are three (3) ways people deal with failure:

1) Give excuses, blame others and give up

2) Keep trying the same thing over & over again, get frustrated and quit eventually

3) Get feedback, use it to change their strategy and take action again. Repeat this process until they get what they want.

So, what is your way in dealing with failure?

Be positive, and you’ll always be happy =)

1 comment:

  1. Tahniah untuk results. haha.
    Insya Allah it will only get better. From my experiences, it is easier to score good grades during Final Year.

    Pertama sekali, subjek dah semakin sedikit berbanding semester sebelumnya. Lebih mudah nak fokus pada tiap-tiap subjek yang diambil.

    Kedua, seolah-olah subjek yang kita belajar untuk tahun akhir ni lebih mudah untuk difahami. The understanding just comes naturally. Termasuk juga untuk perkara/concept/istillah yang pada tahun 1 & 2 dulu tak faham2 tapi bila masuk tahun akhir barulah kata 'Oh, itu maksudnya dan begitu aplikasinya' haha.
    And this is just not me, ada kawan-kawan lain pun ada rasa macamni.

    Ketiga, pensyarah dah kenal kita. Jangan timbulkan isu je, mereka pasti nak tolong semampu boleh untuk kita dapat gred yang bagus.

    Sekian. Semoga Allah permudahkan untuk tahun akhir nanti.

    ReplyDelete

Thanks for the comment guys ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...