Thursday, September 4, 2014

Misi Mencari Mujahid

12.30 pagi
19/7/14

::MISI MENCARI MUJAHID::

Yong: Angah, Ayit tak balik-balik lagi ni. Tadi Iyah kata lepas terawih, Ayit balik rumah kejap, pastu keluar balik. Dah tu tak balik lagi ni. Jom kita cari dia nak?
Angah: Iye? Ish, takkanlah. Takkan la ayit lepak-lepak dengan kawan-kawan tengah malam ni?

*Bergegas pakai telekung, keluar rumah, dan berjalan ke hujung lorong, dan bus stop - bus stop yang berdekatan.
Di satu penjuru gelap, nampak kelibat beberapa anak-anak muda lingkungan umur dalam sekolah menengah, bercampur lelaki perempuan.
Bila kami datang dekat ke kumpulan tu, dalam hati, "Ish, takkan lah Ayit dengan diorang..." Bila makin mendekat, kumpulan itu cepat-cepat berpecah, balik ke rumah masing-masing. Mungkinkah gerun dengan kami yang bertelekung tengah malam? Heh.
Alhamdulillah, tiada Ayit.

Yong: Angah, best jugak kan kalau kita main ronda-ronda camni tengah malam setiap hari. At least, as a silence reminder kat budak-budak yang macam ni.
Angah: 

*Kami teruskan perjalanan.
Pergi ke bus stop yang selalu menjadi tumpuan anak muda di kala tengah malam. Scan muka sorang-sorang (sambil buat muka tegas), dan Ayit tiada. Alhamdulillah.

Teruskan perjalanan ke bus stop seterusnya. Ayit tidak dijumpai.
Dalam hati dah risau.
Balik semula ke rumah, kejut abah.
Abah amik kunci kereta, dan kami ikut bersama meneruskan "Misi Mencari Mujahid".
Tiba-tiba terlintas sesuatu di fikiran.

Yong: Abah, entah-entah Ayit kat masjid kut? Sebab, bukan ke kita plan nak qiam kat masjid pagi ni? Kut la dia pergi tidur terus kat masjid, cumanya, tak bagitau kita dulu. Mungkin dia ingat kita dapat agak yang dia pi tidur masjid kut.

* Pergi ke masjid Klang Gate dengan kereta, dan sangat lega bila nampak selipar Ayit.

Tamat.

Banyak pengajarannya tengah malam ni.

1) Keluar rumah bagitau ibu bapa/ kakak abang dulu kalau nak gi mana-mana. Risau jugak.
2) Tak sangka rupa-rupanya memang akan ada anak-anak muda bercampur gender berkumpul tengah-tengah malam, tak buat apa.
3) Bersangka baik dengan adik sendiri. hehe.
4) Keyakinan kepada Allah perlu berada di tahap yang paling tinggi. Kita berusaha, tapi, mesti bertawakal juga kepada Allah atas apa-apa perkara yang tidak diduga akan terjadi.

Wallahu'alam.

Sunday, August 3, 2014

Three Ways People Deal With Failure

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dah masuk bulan 8 tahun 2014. Umur pun dah 22 tahun. 22 tahun dah saya hidup ye?

Alhamdulillah, Allah masih beri saya peluang untuk teruskan hidup, meneruskan perjuangan dakwah Rasulullah S.A.W.

Peperiksaan akhir tahun tiga semester dua, dah lama berlalu. Dah dapat result dah pun. Alhamdulillah, makin meningkat.

Betul lah pesan abah, “Yong, tukar cara belajar. Kalau cara yang lepas tak berhasil, ubah cara baru.”

Itulah pesan abah.

I am now reading a book “Master Your Mind, Design Your Destiny” written by Adam Khoo with Stuart Tan.

They said, they are three (3) ways people deal with failure:

1) Give excuses, blame others and give up

2) Keep trying the same thing over & over again, get frustrated and quit eventually

3) Get feedback, use it to change their strategy and take action again. Repeat this process until they get what they want.

So, what is your way in dealing with failure?

Be positive, and you’ll always be happy =)

Wednesday, July 16, 2014

That Is Not Me

While I was going through his hard disk to insert our field trip’s pictures, he asked me, “Mus, do you have any movies?” I shook my head. He must want me to put a few movies in his hard disk, so I thought.

“Korean’s dramas?”

“Korean? No, I don’t watch Korean dramas.”

“So, do you watch Running Man then?”

“No, I don’t watch Running Man.”

“Heh? I thoughts girls like to watch Running Man?”

I smirked. “Running Man gave out laughter a lot,” I said.

I don’t like laughing heavily over something like that. It’ll blacken my heart.

“Yeah, there will be a lot of laughter. But, sometimes, that’s a way to release our stress,” he said, seemed trying to argue with my point.

“I guess, it’s okay to watch Running Man, but not too frequent then.” I hold back my inner thought. Does not want to spark any unwanted conversation.

“Yeah, that’s right. Not too frequent.”

He seemed okay with that point.

***

I am not mere a girl.

I know, girls like me are ways more different than any typical girls out there.

People might see us as a weird creature.

But I don’t mind.


Because, I wasn’t created to please the human, but I was created to please Allah.

Monday, July 7, 2014

Latihan Industri

Kakiku tegas melangkah menuju ke destinasi. 

Pencarian mengenalpasti jabatan OSHEN pada minggu sebelumnya ternyata telah membuahkan hasil kerana aku yakin ke mana langkah ini harus dituju pada hari ini.

Jam 8.20 pagi, aku melangkah masuk ke Jabatan OSHEN. “Excuse me, puan Nazihah ada?”. Aku bertanya kepada salah seorang staf di situ.

7 Julai 2014, tarikh melapor diri untuk latihan industri di Jabatan OSHEN, Keretapi Tanah Melayu Berhad.

Mulakan perkenalan dengan senyuman, anda boleh melakukannya! =)

Dua bulan adalah jangka masa yang singkat.

Misi sepanjang sesi praktikal?

Of course yang pertamanya adalah untuk proaktif mencari ilmu di dunia pekerjaan, dannnn, DAKWAH itu bukanlah nombor dua (2).

Di mana saja anda berada, anda adalah seorang Muslim, seorang da’ie.

Tunjukkan akhlak Rasulullah, itu seringkas-ringkas dakwah.


Yosh!



p/s: OSHEN (Occupational Safety, Health and Environment)

Monday, June 30, 2014

The Story Of Unstable Heart of Mine

Hi, and assalamualaikum.
Let me tell you a story.

Starting 21st June, I started my final 3rd year semester break.

24th June morning, I was on the way to the Vistana Hotel, near Pekeliling, with abah. Abah asked me to helped him with his company's programme, "Konvensyen Penyeliaan Kebangsaan 2014". However, on the same morning, my friends were to take on the bus to Kedah, for a programme, "Bedah Buku" for a week.

On the way to Vistana Hotel, abah asked me, "Yong, what do you think of ummi?". I stopped using my phone, and thought about ummi's condition nowadays."Ermm, ummi seemed to be okay(?)". 
"Ohh.. I see. So... You thought ummi was okay?" said abah.
There was a pause.

"Don't you think ummi usually looks tired, and sleeps more than usual?" abah said, while driving ahead.

I gave it a thought, and, abah was right.

"I am still traumatized, you know.." said abah. Hearing that, made me want to cry. I breathed in, and looked outside the car's window on my left, couldn't looked at abah's face.

"I don't know how come we can leave someone who has sickness like ummi to be alone in the house? What if they fell down and no one knows, or they hit their head when falling, or they had seizure, when no one's around? I was really glad that last time incident, because ummi felt on the bed, and not the floor... And, that's why, I want you to be at home, accompany ummi whenever you're on the holiday, especially this holiday..." uttered abah.

I know. Abah said that, because he want me to know reason why he wouldn't agree for me to go with my friends for the "Bedah Buku" programme. 

The second incident on 3rd May this year, really has made us to cherish ummi even more.
Luckily Ijah was at home that time, because she's having a two month holiday. She took care of the house and our little siblings while ummi's recovering.

It's only about 2 months after that incident.

And now, it's my turn. I have to cherish this moment with ummi as much as possible.

A brain surgery has been suggested by the doctors, and any outcome is possible. 

With a sudden appearance of kittens and cats in the house, I am glad at the decision for not going to Kedah. I can managed all their litter (urine and stool) instead of ummi. Mop the floor, wash the dishes, brush the shirts and etc. 

*****
I don't know that our house chores are too many. With three unknown kittens growing up in the house, ummi's responsibilities at the house multiply. 
That might be the reason for the stress, and lead to those incidents.

I was really selfish.
I admit, I rarely coming back home last semester.
Thre reason is?
Nak siapkan kerja dakwah yang takkan pernah selesai, sibuk dengan aktiviti kelab dan persatuan.
Up until the latest incident, that midnight, I was still at the hostel, running a programme.

But still, I need to balance the duty as an eldest daughter and the responsibility I have as one of the committee of kelab/persatuan.

I hope both with whom I serve will still trust me, and I will do my best to cherish both of them; my family and my committee members.


Monday, April 14, 2014

Wonder


Yesterday night,
I cried my heart out.
I thought I would never smile again.

This morning,
I did smile, and laugh, and be my usual self.
This is amazing, I told myself.

This night,
That thought came again.

Will I be able to smile tomorrow?

I wonder how tomorrow will be.
If I could smile, and laugh,
I am amazing.

Some feelings just can't be described in words...

Saturday, February 22, 2014

"What exactly is your personality?"

Bismillahirrahmanirrahim.


Talking about personality.

They questioned me, "What exactly is your personality?"
I was amused. Funny. That was the first time someone ever asked me about my personality, in a direct way.

Knowing someone personality, especially friends or colleagues, really is essential in working as a team.
It is all about how to deal with him/her.

They asked if I've done any personality test, and want me to explain the result.

So I said, I am an Owl.

DOPE personality test, is one of the personal behavior indicator.
Birdy test aha.
Dove, Owl, Peacock, and Eagle.

I've done this test twice, but I got different answer.
The first one was when I was in my second year. The second one was when I am in my third year.
I got Dove for the first time, and Owl for the second.

That's why I told them, personality really can change by the time. And, surrounding environment is one of the biggest factor.

There is this one sister, she got Dove when we did the recent DOPE test. She's a bit surprised, because, she's an Eagle before. A transition from an Eagle to a Dove, really is interesting. So, we came out a reason, it was because she is in pregnancy.
Yeah, environment really can change us.

In that night meeting, she asked me, "What kind of person do you like to work with?"

Well, that was general.
So, I answered, something like this, "I can work with anyone. But, the things is, you just have to know how to deal with them. Different person have different personality. Different personality has different approaches."

So, that's it.

Who am I to choose what kind of person I would like to get along with?
Everyone have their own personality though.

I think, it is essential to know our colleagues personality, before working together.
That is what ice breaking for! =)

Like abah said in one of his slot, "I am not a counselor, to give explanation about personality, but, with DOPE test, I can help you to manage and make use of your team's personality."

It is interesting, so, why not give it a try?

*****

Abah said, "A matched pair of husband and wife, will not have the same personality."
Hehe ^^

Like abah and ummi. =D


Wallahu'alam.



















Sunday, January 12, 2014

...Antara Dua...



Antara jodoh dan kematian?

Yang mana satu perlu aku utamakan?



Antara solat sunat istikharah dan solat sunat taubat?

Yang mana satu perlu aku dahulukan?



Aku memilih untuk,

Mengutamakan kematian, dan mendahulukan solat sunat taubat.


InsyaAllah...


Tapi, seperti kata kak Tasneem, dua-dua kita perlu buat.
Kerana kita masih hidup.

Istikharah bukan hanya berkisar jodoh,
Tetapi membabitkan setiap keputusan yang akan kita lakukan setiap hari.

Oleh itu,
Saya akan cuba untuk istiqamah dengan solat sunat taubat dan solat sunat istikharah, insyaAllah..

Moga kita bersama-sama..






Wednesday, January 8, 2014

Nervous Jadi Imam Solat

Bismillahirrahmanirrahim.

Tadi, masa isya', seorang kawan ni meminta kawan sebelah dia jadi imam, sebab dia dah iqamat.
Kawan tu pun tolak. Kawan yang iqamat tu minta dan minta, dan kawan sebelah tu tolak dan tolak.
Last-last, orang lain jadi imam.

Uh. 0.0

I knew that feeling sis. Seriously.

AL-KISAH

Masa first year, kita sukalah datang surau kan. Dapat solat jemaah, masuk halaqah lepas maghrib.
Masa mula-mula, bila kita datang je nak solat, ada je akak-akak volunteer jadi imam.
Kita pun memang rajinlah solat berjemaah.

Tiba-tiba, satu hari, ada akak ni minta kita jadi iman. Terkesima seketika. Geleng kepala, sengih. Tolak tawaran.

Esok tu, akak lain pulak offer kita jadi imam. Hati kita dah dup dap dup dap dah. Tolak tawaran lagi.
Esoknya, tak turun dah solat jemaah.
Sebab? Takut kena jadi imam.
Adoyai.

...Bersambung...

BARU KENAL TARBIYAH

Saya yakin, hal ni mesti dirasai juga oleh sapa-sapa yang baru mengenal tarbiyah, lalu tiba-tiba disuruh mengimami solat berjemaah. Lebih-lebih lagi solat Maghrib dan Isya'!

Bagi mereka yang dah kenal tarbiyah lama, dah start jadi imam solat berjemaah since sekolah menengah ke, tak rasalah perasaan tu. And, do you even know that there is this kind of feeling among insan biasa-biasa?

Jadi, tertanya-tanya tak kenapa ada budak yang takut jadi imam?
Meh saya cerita.

NERVOUS?

Yup, itulah perasaan nya. Tapi, kenapa nervous?

1. Risau bacaan tak betul, nanti orang perasan.
2. Ada orang yang lebih alim, so, sama macam alasan no 1.
3. Nervous sangat, takut lupa bacaan di tengah jalan. Malu.
4. Nanti dah habis solat, kena doa. Doa yang terhafal sedia ada pendek je.
5. Trauma time matrikulasi!!

Lagi satu, sebab malu. \\(>////<)//

1. Malu, nanti suara shaky shaky.
2. Malu, nanti orang rasa tangan sejuk bila salam dengan orang. Sejuk means nervous :)

Antara sebab lain yang skema,

1. Rasa diri tak cukup ilmu untuk jadi imam.

Hah, itu lah antara perasaan saya.
Jadi, saya rasa saya sangat memahami kawan yang diminta jadi imam solat Isya' tadi heh.

Eh, jom sambung al-kisah.

AL-KISAH BERSAMBUNG

Samada saya tak turun langsung solat jemaah Maghrib Isya', ataupun saya turun lambat-lambat sikit, bila saya yakin diorang dah start solat, aha.

Tapi, lama-lama saya terfikir, 

Sampai bila aku nak macam ni?
Bila mana aku risau pasal ilmu tak cukuplah, bacaan tunggang terbalik la, doa tak hafal so, kat mana USAHA aku untuk menjadi lebih baik, sehingga meLAYAKkan aku untuk mengiktiraf diri aku, yang aku boleh jadi imam solat jemaah??

Itulah antara yang bermain di fikiran.

Actually, selain daripada tu, terasa jugak dengan akak-akak senior, bilamana terserempak kat cafe ke, kampus ke, mereka tanya, "Apa khabar? Lama tak nampak?" Sambil tersenyum.

Heh. Dush. Sentap nyer..

Tapi, itulah permulaan kepada muhasabah diri yang jahil ini.

KEPADA KAWAN-KAWAN, ADIK-ADIK

Harapnya tak cuaklah kalau diminta jadi imam :)

Sebab saya pernah merasainya dulu, dan saya muhasabah diri.

Rasa ilmu tak cukup, topup.
Rasa bacaan salah, betulkan.
Rasa tak hafal banyak juz amma, start hafal.

Begitulah.

COURAGE

It's all about courage, I think.
Keberanian, kepimpinan.

Once ago, I built my courage, starting with mengimami solat Zuhur and Asar.

Sebab saya fikir, "Tak pe, Allahuakhbar Allahuakhbar je.."

So, let's build courage!

To overcome your fear, you need to confront them, oh yeah!

Assalamualaikum, moga bermanfaat. :)




*****

SELINGAN

Oh ye. Lupa nak cerita tentang trauma kat matrikulasi.
Kan ada subjek pendidikan Islam, so ada hafazan.

Ustazah tu punya garang, sampai saya tersangat nervous.
Baca ayat Kursi, stuck kat tengah. Ulang-ulang, pun stuck.
Lepas tu, ustazah kuatkan suara, satu kelas dengar, "Ayat Kursi pun tak hafal??!"

Erk. O\(>////<)/O
Malunye..
Trauma untuk tasmi' bacaan, begun.

Heh.
Alaaaa, ustazah yang garang \\(>_<)//








Thursday, January 2, 2014

2014

It's 2014.

From 21, to 22.
The number will get higher and higher in no time.

I'll die.
One day.
I don't know when.
But I'll die.

What will be waiting for me after I die?

The hereafter.

The paradise, or the hell?
No one knows.

Was your deeds good enough to be place in Jannah?
Or was your deeds good enough to be thrown to Jahannam?

Allahu rabbi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...