Monday, June 3, 2013

Don't Judge My Choices, Without Understanding My Reasons



Pelik kan?

Kenapa kita suka judge orang lain? Fitrah kah?
Atau di bentuk melalui persekitaran?

A wise man once said, "What we see, reflect who we are..."

Pensyarah hubungan etnik ada bercerita, tentang seorang pasangan yang baru berkahwin.
Mereka menyewa sebuah rumah. Suatu hari, si isteri memandang ke luar, melalui cermin jendela, "Bang, cuba tengok kain-kain putih jiran kita yang disidai di ampaian. Kotor kan? Mereka tak reti membasuh ke apa? Dah lama saya melihat kain jemuran mereka. Setiap hari, begitu juga hasil cuciannya.." 

Si suami melihat saja ke luar jendela, tanpa berkata apa-apa.

Suatu hari, si isteri memandang ke luar jendela, dan terkejut, "Bang, mereka dah reti basuh baju la. Putih cucian mereka kali ni." Si suami memandang si isteri sambil berkata, "Sayang, sebenarnya, abang yang lap cermin jendela kita ni.."

Lap kacamata.

Apa yang menyebabkan wujudnya "first impression" itu ya?

Adakah kerana kita memandang dengan satu perasaan bahawa kita ternyata lebih baik dari mereka? Nauzubillah.

Bolehkah ia dididik?

Pernah suatu ketika dahulu, sewaktu zaman muda remaja.
Sekelompok gadis berselisih dengan saya dan adik. Tiba-tiba, terlontar kata-kata dari mulut ini, "Ish, mereka ni tidak belajar pendidikan Islam kah? Dah lah gemuk, pakai baju ketat, nampaklah lemak-lemak!"

Cepat-cepat adik meningkah, "MasyaAllah yong. Tak baik kata mereka macam tu. Kalau mereka tahu, mesti mereka marah. Dan itu namanya mengumpat, tahu?"

Rasa hati tercarik.

Alhamdulillah, Allah beri peringatan on the spot melalui adik, dan hal itu membuatkan saya mengubah diri selamanya on the spot juga. Mengumpat, satu perbuatan yang mana apabila orang yang diperkatakan itu apabila dia tahu, dia akan marah. Mengumpat itu satu dosa.

***

Ada seorang perempuan yang tidak menutup aurat. Tetapi badannya bongkok sedikit.
Mungkin ada antara kita yang akan terdetik di hati, "Ish, dahlah bongkok, tak tutup aurat pulak tu!"
Astagfirullah.

Senang saja kan hati ini menilai dan menghukum.

Harus kita ingat, apa-apa saja yang datangnya dari Allah, apa-apa saja yang diciptakan Allah, tidak berhak untuk kita mengkritik. Lebih-lebih lagi makhluk ciptaan Allah. Apa hak kita untuk kata orang itu macam ni, orang itu macam tu. Jika kita mengkeji luaran makhluk ciptaan Allah, samalah seperti mana kita mengkeji Allah.
Nauzubillah.

Last, but not least, seorang sahabat pernah share di wall Facebook nya,



"Don't judge my choices without understanding my reasons."

Ketika itu, terasa diri ini disambar kilat, dihempas ombak bergelora.

Whenever a person did something, there must be a reason behind that. Can we blindly judge him, without knowing the real reasons behind his choices?

That's cruel man! 

Seorang lelaki menari tarian tradisional, kita katakan lembut.
Seorang perempuan yang selalu berkerut muka, kita katakan stress.
Seorang lelaki yang selalu tak datang kuliah, kita katakan malas.
Seorang perempuan yang tidak senyum, kita katakan sombong.

Apa yang ada pada pandangan mata kita sebenarnya?
Pernahkah kita bertanya mereka, mengapa ini itu begini? Sebelum terus menilai?

Lap kornea mata.

Wallahualam.

7 comments:

  1. Judgemental. It kills

    Btw, jay zek kay kay for sharing (Y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jay zack kay kay too for reading.

      Delete
    2. What does jay zack kay kay means?
      Jazakallahu khayr?
      If so, I don't think its appropriate to replace it like that.
      If not, please correct me.

      Delete
    3. hikhik, rilek la abg syafiq. as long as we meant the same, it will still be the same thing *peaceee

      Delete
    4. Baarakallahu feeki. Its not the same la dik. Not the same. Hati-hati dengan perkara muhdas(perkara baru dalam agama yang diada-adakan) kerana itu langkah-langkah yang bakal membawa kepada penyimpangan. Allahul musta'an.

      Rujuk syarah hadith bab fitnah kitab Shahih Bukhari dari al-Hafizh Ibnu Hajar rahimahullah.

      *no hard feelings. hanya nasihat.

      Delete
  2. Replies
    1. silakan, andai membawa manfaat:)
      terima kasih..

      Delete

Thanks for the comment guys ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...