Friday, February 24, 2012

Pernah Rasa Menyesal Tak?

google

Siapa yang tak pernah rasa menyesal? Ada?
Rasanya semua pernah rasa menyesal...

Bagi yang PERNAH rasa menyesal, Alhamdulillah. Bersyukurlah anda kerana tergolong dalam golongan mereka yang menyesal.


ADA PADA PADA MENYESAL?


Akan diterangkan di bawah.. Jeng jeng jeng..

Alhamdulillah Allah masih memberi saya peluang untuk menghadiri slot tazkirah mingguan BADAR di kolej.

Tajuk minggu ni, "Bedah kitab Bicara Iblis dan Rasul" oleh ustaz Hazim.

Ada antara pengongsian itu, yang saya rasa AMAT menarik!

Macam, WOW! 0.0

JOM BACA!

IBLIS.

Kerja iblis, atau syaitan ni, hanyalah menggoda manusia je. Bukan untuk membawa, atau mengajak sampai manusia tu, betul-betul terjerumus dalam kejahatan. Dok. Tugasnya, hanyalah menggoda je. 

Dah habis goda, dia akan lepas tangan. Sebab tu, automatik kita akan rasa menyesal. Sebab syaitan dah lari dari kita. Tak faham? :P Cuba baca contoh.

Contoh situasi ----> 

Syaitan goda sorang mamat ni. 

"Weh Mamat, ko gi la couple ngan perempuan tu... Ala, sekali sekala je... Bukannya selalu..."
Then, Mamat pun tergoda dan mintak couple ngan perempuan tu. Mereka pun bercouple.

Bila godaan syaitan tu dah berhasil (Mamat dah bercouple), syaitan akan lepas tangan, "Yes! Mamat dah bercouple. Dia dah tergoda ngan hasutan aku. Ok lah Mamat, babai lah~" 
Syaitan pun pergi dari Mamat.

Tiba-tiba je, Mamat rasa menyesal, "Ya Allah, aku dah lakukan sesuatu yang Kau larang... Astagfirullah...". Mamat mula rasa menyesal.

Alhamdulillah, tu tandanya, syaitan dah lari dari mamat, dan mamat mula rasa menyesal.


HABIS TU, KENAPA ADA YANG TAK MENYESAL?

Oh, itu sudah tentu. 

Seperti yang kita baru tau tadi, tugas syaitan goda je kan. Lepas menggoda, dan manusia tergoda, syaitan pun lari, dan manusia akan wujud perasaan menyesal.

Kalau tak menyesal jugak?

Itulah nafsu. NAFSU.

Nafsu ni, sangat istiqamah dengan peranan dia.

Contoh Mamat. Kalau mamat tak berhenti couple, terus-terusan bercouple dan berbuat dosa, itu bukan lagi kerja syaitan. Itulah kerja NAFSU. 

See? Boleh nampak di situ, betapa buruknya nafsu kita rupa-rupanya. Nak salahkan syaitan, tapi nafsu sendiri tak boleh nak kawal. Nafsu nak bergembira dan suka melakukan maksiat kepada Allah, yakni melanggar perintahnya.


KESIMPULAN


Sikap kita, mencerminkan nafsu kita juga sebenarnya.. Kita yang control nafsu, dan jangan bagi nafsu yang control kita...

Nak kawal nafsu jadi baik dan terkawal, berpuasalah.

Tu yang biasa ustaz2 cakaplah. InsyaAllah puasa yang betul-betul puasa, dan bukan sekadar mendapat lapar dan dahaga.

InsyaAllah, sama-sama muhasabah diri. Moga perkongsian baru ni, berguna untuk awak semua dan diri saya juga.

Kesimpulannya, nafsu yang jahat perlu dibuang untuk mendekatkan diri kepada Allah (kata ustaz Hazim).


Wallahu'alam.


p/s: by the way, nafsu ni, ada 3 jenis pulak.. kalau nak search sendiri pun boleh..
kalau ada pendapat, tulislah di ruangan komen di bawah. :) tq.





Friday, February 17, 2012

Bila Berbicara Soal Hati...




Pada suatu petang di ruang tamu...


Hariz : Ayit, nah keropok. Kte beli.

Ayit : Halal tak?

Hariz : Halal lah...

Ayit : Yelah..(bernada tegas). Halal ape?


Tersenyum saya bila mendengar dialog budak-budak darjah 6 ni. Eh, awak faham tak apa maksud Ayit? o.0


MASALAH, MASALAH...


Ramai tak yang care pasal makanan halal tak halal ni agaknya?? Kalau dalam kehidupan saya seharian, sangat tak ramai. -,- hmm.

Ha, nak cerita. Adik-adik kan, selalu dijemput ke rumah kawan-kawan, birthday party lah katakan. Then, bila balik, selalulah bawak balik birthday goodies yang dalam beg kecik2 tu.

Kat dalam tu, macam biasalah, ada keropok, gula-gula, coklat, ect.

Yang menjadi masalahnya, memang tak pernah lah ada goodies yang 100% semuanya halal. ada yang 70%, 50%.

Yang tak tahannya, baru-baru ni, satu je junkfood yang ada tanda halal, out of 10 junkfood yang ada dalam goodies tu. Memang suruh adik-adik campak semua tu dalam tong sampah lah kan... Nasib baik diorang faham jugak pasal ni.

Teringat masa diorang kecik-kecik dulu...

Yong : Ayit, Iyah, Uci. Gula-gula, keropok, semuanya mesti ada tanda halal, ok? dan Yong tak nak sesiapa makan makanan yang ada halal tipu, faham? Halal yang macam ni je korang boleh makan, ok?? (sambil tunjukkan halal JAKIM)

Adik-adik : Ooo k...


HALAL TIPU, HALAL BETUL


Kalau kita kata kat adik-adik, makan makanan yang ada logo 'halal' saja, memang makanlah diorang semua makanan yang ada tanda halal. Well, memang banyak je kan junkfood yang ada logo halal ni. Huh.

Say NO to halal tipu!

Halal tipu, means, yang selain halal JAKIM lah.


HATI ITU ADALAH SEKETUL DAGING


Salahkah kita nak tegur orang-orang sekeliling kita bab makan makanan yang ada logo halal JAKIM ni?
Susah ke nak bagitau kat adik-adik kita, family kita, supaya makan makanan yang ada logo halal 'betul'?


“Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging.  Apabila daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota.  Dan apabila daging itu rosak, maka rosaklah seluruh anggota, ketahuilah itulah hati.” 

(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)


Teringat ustazah cakap masa sekolah dulu.
Bila sesuatu makanan itu masuk ke dalam badan kita, ia akan menjadi darah daging kita.

Sebab tu, penting untuk kita makan makanan yang halal. Hal ni sangatlah PENTING.

Logo halal tipu, adalah syubhah, betul tak? Kita ragu-ragu, betul ke halal ni?

Baik jangan makan kalau kita was-was, kerana, nanti syubhah pula yang akan menjadi darah daging kita. Sentiasa was-was.

 
logo halal baru

credit to JAKIM






Tak sayangkah kita pada adik-adik, anak-anak yang baru nak membesar... Kecik-kecik lagi kita dah bagi kebebasan dalam memilih makanan ni, tanpa langsung menegaskan pasal unsur halal sesuatu makanan.

Kadang-kadang, rasa kecewa juga dengan sesetengah ibu bapa yang buat endah tak endah hal ni. Beli coklat, beli wafer, langsung tak tengok dulu ada logo halal betul atau tak.

Ibarat mentaliti mereka, "Ok, dah ada logo halal, halal lah kot."


KESIMPULAN


Makanlah kita dari makanan yang halal lagi bersih.

Suapilah adik-adik, dan anak-anak kita dengan makanan yang disahkan halal.
Setidak-tidaknya, kita berusaha.

Anak-anak, fitrahnya bersih. Hatinya bersih. Kitalah yang mecorakkannya.

Teringat kata-kata pengetua sekolah menengah dulu,

"Makanlah makanan dari sumber yang halal. Kalau makan yang haram, maka setiap perbuatannya, banyaklah yang haram. Makan yang syubhah(tak sure halal ke tak), maka sentiasa was-waslah diri tu."

InsyaAllah, moga-moga kita semua dapat bertegas dalam hal-hal ini.
Wallahu'alam.


Friday, February 10, 2012

Subjek EVH Sem 1


Assalamualaikum sahabat-sahabat.

Title memang tak promote langsung lah kan...

Entah sapa lah yang nak tahu pasal subjek course saya Semester Satu lepas... 
Ok. Saja nak share. Untuk panduan para junior kononnya.

Buat pengetahuan semua, alhamdulillah, sekarang ni saya merupakan pelajar Fakulti Sains Kesihatan(FSK), di UKM, KL.

Kos saya, Environmental Health(EVH). Bakal dik-adik junior(ceh, padahal time tulis baru first year) boleh lah rujuk blog Kak Tasya, fourth year EVH untuk maklumat lanjut tentang kos ni.

Kos ni namanya, Kesihatan Persekitaran dan Keselamatan Industri, atau in English, Environmental Health and Industrial Safety =) Haa, panjang tak? Haha.

Untuk pendekkan sebutan, semua orang panggil kos EVH je.

Asrama nya dekat Kolej Tun Syed Nasir, Jalan Temerloh.

Sekarang ni, tengah cuti sem 1. Alhamdulillah, dah satu sem kat sini ^^

*****
Buat pengetahuan semua, kebanyakkan senarai kursus(a.k.a. subjek) untuk FSK, sama je. Yang berlainan, ada satu dua tiga je. Kira macam time sekolah ada teras dan elektif lah kan. Teras yang banyak sama, elektif sikit saja. Ni untuk sem 1 untuk semua first year.

Masuk tahun dua tiga, semua kursus mula specific kepada kos masing-masing.

Senarai kursus EVH Semester Satu

  • Anatomi Asas 
    • Subjek ni pasal anatomi badan manusia. Bones, brain, cells, nervous system, spinal cord, digestive system, skin, dan sebagainya.
    • Subjek ni memang best! 
    • Tapi banyak chapter. Pesanan akak, sebelum study week, make sure kena habis dah study anatomi ni.
 
  • Sains Tingkah Laku  
    •  Ha, Psychology sebenarnya ^^
    • Saya suka sangat!!
    • Subjeknya, ada macam-macam lah. Lupa dah. Tapi, memang best buat yang minat psikology. Tak kesah lah cikgu nya membuatkan kita rasa nak zzzzz, tapi, akak tak pernah tidur time kelas ni! Percaya tak?? Haha. Pecah rekod.
    • Sangat best, dan banyak benda baru kita akan belajar~ Walaupun diajar dalam bahasa Melayu.

  • Pembangunan Diri 
    • Ingat tak Sivik time sekolah menengah? Ha, lebih kurang macam tu lah~
    • Tapi, lain sikit. Untuk sem ni, hanya ada empat topik je. Ada buku modul kena beli.
    • Topik-topik tu ----> Kemahiran komunikasi, kemahiran pemikiran kritis dan penyelesaian masalah, kemahiran kepimpinan dan kerja berpasukan, dan pembelajaran sepanjang hayat.
    • Masuk exam ni. Jangan main-main masa kuliah.
    • Kelas ni dibuat dalam dewan kuliah. Campur semua pelajar FSK. Cara pembelajaran bukan pakai slide, tapi melalui perbentangan, public speaking, tulis esei dan hantar, jawab soalan dalam kertas pastu hantar dan lain-lain. Dia nak tengok kemahiran kendiri kita, dan kerja berpasukan kita(mainly).

  • Kimia Analisis 
    • Ada tajuk tertentu je yang kita belajar untuk subjek ni. Tak macam time SPM/matrik tu. Tapi yang penting, basic kena ada lah.
    • Contoh tajuk, chemical equilibrium, electrochemistry, chemical kinetics, intermolecular forces, acid base dan lain-lain.
    • Akak lemah kimia :(

  • Sains Persekitaran (Environmental Science) 
    •  Ingat tak biology yang ecological dan sewaktu dengannya? Itulah dia~
    • Boring?? Tidak, tidak sekali-kali!
    • Entah kenapa masa sekolah/matrik dulu kita rasa topik ni boring ye? Mungkin sebab kita tak faham sefaham-fahamnya kepentingan topik ni..
    • Best jugak subjek ni. Banyak benda yang kita tak tahu selama ni. Berkenaan bumi kita~
    • Ada masa saya akan kongsikan apa yang saya belajar, dan saya nak awak tahu juga.
    • GO GREEN!
*****

Ok. Itulah senarai kursus untuk pelajar EVH sem 1. 

Sikit je kan? EVH memang sangat free masa sem 1. Ada 5 kursus je yang masuk exam. Padahal budak kos lain sampai enam tujuh lapan... Jadi, mohon buatlah yang terbaik.. Jangan jadi macam saya, sudah terhantuk baru nak tergadah(eh,betul ke?)

Ha, nak bagitau. Subjek Kimia dan EVH adalah subjek elektif untuk pelajar EVH. Ada dua je. Belajar dalam bilik tutorial, bukan di dewan kuliah~

Teringin nak kongsi cara menjawab soalan. Sebab kami banyak tanya senior, macam mana nak jawab, contoh soalan... sebab tak ada passive question..

Ok, tu saja. Assalamualaikum..

p/s: ada orang ke nak komen untuk entri ni?? Haha

kalau ada yang nak tanya apa-apa, boleh pm FB : Muslihah Mohd Razali


Thursday, February 9, 2012

Gadis Alien??

  

  • Gadis yang menutup aurat sepenuhnya, ganjil?
  • Gadis yang melabuhkan tudung menutupi dada mereka, ganjil?
  • Gadis yang mengenakan pakaian longgar dan besar, ganjil?
  • Gadis yang malu untuk keluar bersama bukan mahram, ganjil?
  • Gadis yang pakai stokin ke mana-mana walau mandi bersama kawan-kawan di laut, ganjil?
  • Gadis yang pakai hand sock walau dah mengenakan t-shirt lengan panjang, ganjil?
  • Gadis yang meninggalkan orang yang sedang gosip dan mengata orang lain walaupun yang sedang mengata itu kawan baiknya, ganjil?
  • Gadis yang tidak mengenakan mekap berlebihan, ganjil?
  • Gadis yang tidak memakai perfume kecuali sekadar sangat sedikit dan tidak terhidu orang lain, ganjil?
  • Gadis yang tak 'couple' sebelum nikah, ganjil?
  • Gadis yang tak materialistik dan memilih kehidupan untuk taat kepada agama, ganjil?


Gadis yang GANJIL? 


Sabda Rasulullah s.a.w: “Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil” 
(H.R. Muslim)

pic credit to Royatu Qadrok

Tuesday, February 7, 2012

Tegur Direct VS Tegur Perli


My sister tulis kat wall FB dia, yang dia tak suka orang tulis status, perli-perli kat FB. Dia akan rasa sakit hati sangat kat orang tu. Dia suka kalau tegur direct terus, face to face, or by message..

google

Tapi, tak semua boleh ditegur direct, betul tak?

Saya pun jenis yang suka tegur kat FB ni. Tapi kan, memang orang akan sakit hati ke kalau ditegur kat FB? Em, bukan orang lain tahu pun yang ditegur tu dia. Tegurlah dengan cara yang orang lain takkan dapat agak dia sapa, kan?

Bukan apa. Senior pernah bagitau.

" Sampaikanlah apa-apa ilmu pun. Bukan satu hati je yang akan tersentuh, mungkin banyak hati yang akan tersentuh dek ilmu tu."

Boleh lah diibaratkan kat sini. Walaupun orang yang kita target nak tegur tu, tak tersentuh hatinya, tak sampai kepada hatinya, mana tau, mungkin ramai lagi hati-hati yang tersentuh dek teguran tu.

Contoh teguran di FB,

Apa salahnya kalau kita berfikir sekejap sebelum bercakap... kadang2, ayat kita boleh mengguris hati org lain...cume kita je yang tak tau.. jangan anggap semua org sama. kalau kawan kita boleh tahan kata2 kesat, kenape nak samakan die dengan org lain... rambut sama hitam, hati lain2....
Exam nak dekat.. musim stay up pun menjelma.. ramai la yang terleka, tinggal subuh.. emm.. janganla tinggalkan akhirat kerana dunia yang skejap ni... muhasabah diri.. Allah yg bg kejayaan kt kite, tp kite sndiri yg lupakan Allah time Subuh.. mugkin kite dpt result gempak,tapi akhirnye, ke mana result tu berakhir tanpa keberkatan Allah Taala?
Kalau korg nak nampk kurus,toksah la pakai baju kecik2, body fitting.. lagi la org nmpak yang awak tu 'tak kurus' ...pakai baju besar2 skit..style.


KENAPA SIBUK-SIBUK NAK TEGUR ORANG?


Ada tak yang tanya soalan ni agaknya?

Kenapa sibuk nak tegur orang? Mestilah kena sibuk. Kalau dia buat benda salah, benda-benda yang Allah larang, kenalah tegur. Awak tak kesian ke kat dia? Awak nak masuk syurga sorang-sorang ke??

Tak ada orang tegur dia :(

Saya nak tegur depan-depan, takut kecik hati pulak, so, saya tegurlah belakang-belakang. Bukan mengumpat, tapi teguran. Harap-harapnya, kalau bukan dia, orang lain yang akan sama-sama muhasabah diri.

Allah pun dah kata, dalam surah Al-Asr.

Firman Allah bermaksud: “Dan demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecualilah mereka yang beriman dan beramal soleh dan mereka yang berpesan-pesan pada kebenaran dan berpesan-pesan pada kesabaran.” (Surah al-Asr, ayat 1-3) 


Saya tak mahu jadi orang yang rugi dalam hidup ni. Korang nak?

Berpesan-pesan pada kebenaran, jom jadikan salah satu dari misi hidup kita!
Tak rugi punyerr~


----> Awak selalu tegur orang tak?? Apa pendapat korang tentang tegur-menegur ni?



Saturday, February 4, 2012

Balut Badan Dengan Bendera Saudi


Hari tu bukak channel al-Hijrah(114) kejap dalam pukul 7 gitu. Tunggu azan maghrib.
Ada kuliah maghrib rupanya. Program dari Arab Saudi. Sekejap je siarannya.
Bukan kuliah yang ceramah, ada ustaz duduk kat meja ke apa.

Ok.

Lelaki yang bercakap tu, cerita. Yang dia kecewa dengan sikap masyarakat.

Nak tahu tak?

Dia cerita, ada konsert-konsert nyanyian dibuat. Tapi, penyanyi dan penonton berpakaian tak menutup aurat. Dah tu, sambil penyanyi tu menyanyi, semua perempuan yang tak tutup aurat tu, membalut badan mereka dengan bendera Saudi.

Betapa lelaki tu kecewa, kecewa SANGAT-SANGAT! Malu!

Kenapa kecewa??

Awak semua tahu bendera Arab Saudi macammana? Ni haa..

Saudi Arabia

Kalimah Syahadah kita terukir di situ.  MasyaAllah.

LA ILAHA ILLALLAH 
MUHAMMADUR RASULULLAH


Dapat bayangkan tak? Kalimah Syahadah kita membaluti tubuh-tubuh mereka yang tidak menutup aurat. :'( Sambil dengar konsert yang melalaikan...
Teriak sana teriak sini...

Lelaki tu, ada interview jugak masyarakat. Dia tanya apa pendapat mereka. 
Ada yang cakap 'tak patutla balut badan', ada yang cakap,' baik balut badan mereka dengan towel je...'

Lelaki tu, last-last sekali, minta semua penonton, tulis surat kat penerbit konsert tu, katakan tidak kepada balu-balut badan dengan bendera Saudi tu... Biar mereka tahu, yang ramai tak setuju...

Ha, selain kes balut badan tu, lelaki tu kaitkan jugak dengan perangai artis-artis ni. Dah lah tak tutup aurat, membazir pulak tu! Dia kaitkan dengan hal penyanyi perempuan ni, yang menyanyi atas kek. Dengan tak memakai selipar. Dahlah kek tu besar!

Lepastu, ditayangkan gambar-gambar saudara kita dekat Nigeria sana... :'( 
Baik bagi kek tu kat diorang, katanya...

Mohon diambil sebarang pengajaran/ibrah daripada entri ni.


Friday, February 3, 2012

Things I don't Like On Blogger #2


Right click tuk bookmark blog orang, keluar pop up alert.

huh?
Pas tekan ok, cuba right click sekali lagi.. Keluar alert ni jugak, but with a checkbox
Check, tekan ok, no pop up anymore. Now can right click happily.

So boys and girls, ikhwah akhawat, what's the point having this in your blog if it CAN'T work?
To annoy your readers?
Hmm?
 

p/s: blog baru-baru je yang ade benda ni..

Ok. Maybe mereka tak tahu kot. 
Nak bagitau jugak kat sini, yang widget jenis ni tak menjadi. Readers masih boleh copy isi entry awak. Jadi, tak perlu pakai pun tak apa. Cari tutorial lain, yang betul-betul tak boleh right click langsung.
Thanks. =)


Thursday, February 2, 2012

Macammana Nak Letak HyperLink di Comment Box


Hari tu, saya perasan ada seorang pengkomen ni, letak hyperlink entri terbaru dia di tempat komen.

Jadi, saya pun tertanya-tanya, camne eh nak buat camtu? Sebab, kalau kita copy and paste link kita, dia jadi tak boleh tekan kan?

Saya adalah jenis manusia yang suka google dulu, sebelum tanya orang.. Jadi, saya pun google. Nak tanya orang tu, takut lambat respon.

So, saya taiplah, How to put link in blogger comment box. Hmm, lebih kurang lah kot..

Wahhh! Saya belajar sesuatu yang baru~

Ni tutorial yang saya follow, klik sini ---> How To Put a Link in A Comment box 

So, nilah contoh format html nya,
 ni contoh setelah diletak link,

Yang berwarna merah tu, korang kena hafal lah kot..Saya hafal.. Jangan lupa yang " tu sekali..

Ok.

Contoh korang nak tinggalkan link entry terbaru korang ke, apa-apa ke,

My Latest Entry: Macammana Nak Tau Komen Dibalas@Tak
My Funniest Entry: Usik Mengusik Antara Kita

Ha, bolehlah try.. Nak try tinggalkan link entri korang kat bawah pun tak pe~ Kalau ada cara yang lagi senang, bagitau lah..

Ok, moga bermanfaat. Thanks.

::Larangan Membuka Aib Orang Lain::

Dari Muadz bin Jabal ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda : Barangsiapa memalukan saudaranya yang muslim dengan sesuatu dosa yang dia telah berrtaubat dengannya, Allah tidak akan mematikannya sehinggalah dia sendiri terjerumus kedalam dosa tersebut. 
(HR Tirmizi)





Wednesday, February 1, 2012

10 Peribadi Muslim




BERSEDIAKAH KITA UNTUK MENILAI DIRI?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...