Sunday, December 23, 2012

Do You Ever Feel The Same As Me...


I look at you, and you look at me.
We passed each other,
and yet,
there is nothing that can bond us together.
Just yet.

I felt uneasy.
Did you feel the same?
Or you probably never got your eyes on me.

You laughed, you cried, you seemed to enjoy everything around you.
You seemed to be happy.
Drown with love and wealth.

But looking at you,
I spotted something's missing.
Your heart is empty.

You don't know the reason of why you are created,
You don't know what is the purpose for you to live in this world.
Or can I say,
You do not realize it.

Why are we seemed to be so far apart?

It looks like,
We both live in two different world.

You live in yours,
I live in mine.

I would like to step in your world,
Just to grab your hand and take you to join my world.

Is it possible?

Will you pushed me away, or
will you follow me happily...

Sometimes I feel,
That we are afraid of each other.
You're afraid to greet me,
And I'm afraid to greet you.

We're busy, thinking what the other's thought about our self.
"Do they hate me?"
"Do they like me?"
"What do they think of me?"
"Will I be able to blend in?"

If you ever feel the same as me,
Cheer up.
Come.
Greet me.
We're always welcoming you to join our world.


Together,
Let's aim for the Jannah.





Friday, November 30, 2012

Dislike: The So-High-and-Mighty


If we ever think we are highly than others,
We will tend to oppress others,
We will tend to look down at others,
We will tend to decline others opinion,
We will tend to think we are right most of the time,
We will tend to push others to accept our thought,
Either intended, nor unintended.

Just, who we are to think that we are MORE than others?

In the end,
No matter how high our post is in the organization,
No matter how popular we are in the community,
No matter how many contributions we have made so far for the society,
We are just a human.

A lowly servant,
Created to obey and live for the Creator.

To OBEY and LIVE for our Creator.
No more.

For unto Him is the end of all journeys...

Friday, November 9, 2012

I am Afraid To Change...


******************************

Kalau baca buku-buku motivasi, mesti ada cerita tentang konsep perubahan ni. 
Yela, untuk berjaya, kita kena berubah. Berubah dari segala aspek, yang selama ni, membuatkan kita tidak berjaya.

Ayat famous, "For things to change, I have to change first."

Now, isn't it motivational? Untuk berjaya, banyak benda yang kita perlu korbankan. Ego kita, nafsu kita, kadang-kadang, kesenangan kita. Ya, kita perlu berubah. Kerana, tanpa sebarang perubahan, kita akan masih di takuk lama. Awak nak ke macam tu?

Jadi, kesimpulannya, kalu mengikut buku-buku motivasi tu, kita jangan takut untuk berubah, kalau kita nak berjaya. Dare to take the risk! 

******************************

Now, back to myself. 

There's certain things in me, that I think, I don't want to change it. I am really comfortable with it, and I'm okay with it.

What is it?

The ability to express their feelings to other people.

Frankly, I am really bad at telling others about what's inside my heart, or what actually I feel at that time, or what's my problem is... 

I'm used to keep them inside. The reason is, because I'm afraid that, what I feel, and what I thought, might be a burden to someone who listen to it. All this time, I thought that, I'm not willing to burden my friends. Pity them. But, if they want to share what's inside their heart, they are most welcome. Very. I love to hear them.  To be the ears, and shoulder for them to cry on.
Too bad, it won't do the vice versa.

But, what the best thing is, I am not the one who's easy to get stress. I have my own principle in handling stress, and that's why I can cope with not sharing others my problem. InsyaAllah.

But, as days passed, I saw my friends, most of them, easily to tell others what they feel. When they have problem, they'll tell. And, for once, I felt, that's must be nice. What if I try it?

There goes this one day.
I have a problem. Within the organization. Yeah, as usual, I know I can handle this, alone. But, suddenly, I want to give myself a try, by telling others about what's happen to me. Suddenly I want to hear others opinion.

And the result is, not good.

Ahh, I know I should never do it. I'll never be good at it. Maybe I'm not using the best way...
Well, the past is past. That's why sometimes, I am afraid to change. Heh.

Talking about my principle when handling stress... ^^

"I have my Allah."

He is the first one I seek whenever I have problem.
And, I feel really comfortable with Him.
He's my only one. 
I love Him.
Yeah, really do. =)

I love You...



Tuesday, October 30, 2012

Midsem Exam 12/13

Update la sikit...


Sekarang ni, insyaAllah, minggu midsem exam untuk first sem tahun 2 ni.

Subjek, emm?

Fisiologi Manusia, Instrumentasi Persekitaran, Parasitologi Perubatan dan Biokimia Perubatan.
Untuk minggu ni.

Jangan nak kata, "Alaa, midsem je."

Midsem pun bawak markah final. 40% kut.
Takmau mengulang kesilapan lampau T^T.

So, man jadda wa jada.
Bittaufiq wan najah to all ^^

Tuesday, October 2, 2012

Berdebar: Adakah Kerana Amanah?


Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, selesai sudah majlis watikah pelantikan semalam (1 Oktober 2012).

Tiba-tiba, rasa tak sangka pulak.
Rasa macam, baru je tahun lepas, masa saya first year, jadi ahli organisasi untuk watikah pelantikan JAKSA sesi 2011/2012.

Tup tup sekarang ni, giliran saya pulak yang dilantik, dan adik-adik first year sesi 2012/2013 ni, jadi organisasi yang melancarkan majlis ni.

Saya ada tulis kot pengalaman saya masa first time berorganisasi kat kolej. Dahlah first program saya adalah Watikah Pelantikan JAKSA, yang merupakan program pertama jaksa yang dihandle oleh pelajar tahun satu. Saya tulis kat Microsoft Word. Hehe.

Yelah, kalau kat sekolah dulu, saya ni jenis yang agak tak outspoken jugak la. Pasif sikit. Bila dah keluar sekolah, barulah saya berjinak-jinak dengan organization and leadership ni. So, bila first time involve aktiviti kolej ni, rasa nak pengalaman tu, dicatat. Hehe.

“Hari ni, perjumpaan Setiausaha Kerja JAKSA. Ramai jugak yang hadir, means ramai yang bagi nama. Dalam 50 orang lebih.
JAKSA 2011/2012 kenalkan diri masing-masing. Then, bincang2 sikit apa tugas SUK nih. Lepas tu, yang dipertua JAKSA mintak volunteers untuk organisasi watikah pelantikan JAKSA. Overall ada 17 jawatan. Dia tulis kat whiteboard. Saya and Mira (baru kenal sebab under SUK yang sama, Kebajikan dan kaunseling) fikir2, nak amik jawatan yang mana. Exco ada sikit je. Nak dua org pulak tu tiap2 exco.  
Bila Amirudin (Yang dipertua JAKSA) tanya sapa nak jadi pengarah, tiba-tiba riuh kat depan, sebelah yang dipertua tu. Ada sorang 1st year ni, JAKSA-JAKSA lain suruh dia jadi. Dia pon bangun jela. Senyum2.  Sume tepuk tangan. Dia kenalkan diri. Namanya Zul. OT. Dia ni, saya rasa macam pernah nampak. Bila ingat balik, oh, dia pernah jadi ketua cheers time sukan baru2 ni. So,bila dia rela jadi pengarah, maybe saya rasa, dia dah ready nak amik tanggungjawab tu.
Next timbalan, tak tahu sape volunteer. Then setiausaha. Yang dipertua jerit, “ S/u s/u!”. Tetiba tengok Syazana berdiri, dari tempat SUK s/u. Syazana ni, saya baru kenal dia. Kebetulan, dia roommate Wani, sorang budak 2nd intake nih. Bila dia berdiri, saya fikir, wah, beraninya dia. Hebatnya volunteerkan diri.. Tu yang saya fikir.  
Then, yang dipertua minta volunteer s/u 2. Dia suruh yang bahagian belah saya ni volunteer pulak, sebab belah syazana, syazana dah volunteer. Saya pandang-pandang belakang,tengok dah ada orang berdiri lom. Tiba2,saya berdiri. Lepas sebut nama dan kos apa, saya duduk. Saya senyap.

Ehhhh?? What have I done?? terlintas kat hati.
Ok. S/u, itulah jawatan saya. Segera saya berfikir, kenapa aku volunteer? Kencang sekejap heartbeat ni."

A lot of things happened since then.
Tak tercerita rasanya. Dengan sistem UKM yang ada Sistem Pembangunan Insaniah, dengan 8 domain hasil pembelajaran yang perlu dilengkapkan. Rasa macam panjang je kalau nak cerita.

Sebelum diiring masuk dewan tu, tiba-tiba rasa berdebar. Yang lain pun ada rasa berdebar. Mungkin sebab angkat ikrar nanti? Amanah yang bakal dipegang?

Kak Atira, YDP  kami, bacakan doa rabitah dan diaminkan kami (yang muslimat je la).

di foyer dewan, sebelum majlis bermula

angkat ikrar

Rasa cuak juga lah. Dengan ikrar yang dilafazkan, means kami tak boleh main-main. Ni amanah.
Kata pa'in, "Semua students yang hadir malam ni, akan menjadi saksi amanah yang dilafazkan kita, pada akhirat nanti."

Apart from that, saya nak share lah hadis ni.

Reported by Abu Hurairah (RA): Once the Prophet (peace be upon him) was speaking to us when, a bedouin came and asked him: "When will the Last Day be?'' The Messenger of Allah (PBUH) replied, "When the practice of honouring a trust is lost, expect the Last Day.'' He asked: "How could it be lost?'' He replied, "When the government is entrusted to the undeserving people, then wait for the Last Day.''  [Bukhari] 

What will it be, if I am one of the undeserving people? Hmm..

But. Nevertheless, I will try my best! (^o^)/

Saya percaya dengan ketentuan Allah. Jalan yang Allah tentukan, pasti ada hikmah tersembunyi di mana-mana. Yeah!

Jawatankuasa Kebajikan Siswa Siswi,
 Kolej Tun Syed Nasir Sesi 2012/2013


we are one big happy family~
ヽ(^▽^)人(^▽^)人(^▽^)ノ




Saturday, September 29, 2012

Smile. You Are Not A Guy.


Someone commented about my facial expression.

I was like, "Oh no. They've realized it."
I told myself then, "Come on.. You got to change this. You're not a guy. You're a girl."

google


*****

I love to wear the "poker face". 
A blank expression, that makes people hard in guessing my real feeling.
I look neutral.

I used to admire guys with a straight face. A face that smile only on certain occasion, and not smiling carelessly in front of girls. Looking at them, as they look like my father, making me comfortable (n_n)

We can easily judge the face they wear, whether it is a proud face, or a face of dignity and pride. Based on their characters of course.

A face of dignity. A face of a leader. Strong. Charismatic.
I like that kind of facial expression. I might have try to have one. Wait, no. I am using one.

But now, I realized that it doesn't looks good on a girl. Might just be I'm not doing it right, or I don't have the traits to have one.

Why do I think boys looks good with that kind of facial expression? Untunglaa..

I was quiet a tomboyish girl a while back. Not too much physically, but more internally.
"Kau ni macam lelaki lah." My friends, acquaintances, and even my family's members remarked.
Who want to be told that? Huhu.
I am changing for good when I entered matriculation, but the lingering style might still be there unconsciously.

Yup, got to remove that away.

Sometimes, I'm afraid that I might have a lack of emotion. Am I?
Or, is it because I'm restraining myself to not give out emotion carelessly? 
Hmm?

Monday, September 17, 2012

Quranic Circle yang OSEM!


Weee~

Usrah ataupun di kolej ini kami panggil Quranic Circle(QC) telah pun dilancarkan dengan jayanya smalam semalam khas untuk adik-adik tahun satu UKM KL di bawah kelab BADAR.

Excited. 

Saya pair dengan Kak Iyazi, senior tahun 3. 

Group kami ada 10 orang adik-adik, semuanya kos medic. Elya, Ezzah, Wani, Atikah, Nisa', Shidah, Suriati, Ummie, Emilia, dan Nuri ^^


InsyaAllah, walaupun ni first time bawa usrah, a bit nervous sebab kita pun tak pandai mana, tapi, semua orang tak perfect. Kalau nak tunggu semua orang perfect, baru nak menyampaikan ilmu tu, alamatnya memang tak kemana la.

Kita perbaiki diri kita, di samping kita perbaiki orang lain. Kita sama-sama ingat-mengingati. Junior ke, senior ke, sekolah agama ke, tak sekolah agama ke, medic ke, sains kesihatan ke, semua itu tak penting langsung di mata Allah.

Apa yang Allah tengok, adalah sejauh mana ketakwaan kita kepadaNya.
Sejauh mana langkah kita untuk mencari keredhaan Nya...

QC ni memang wajib untuk adik-adik tahun satu. Macam kami first year dulu lah. At least, mereka semua merasa pengalaman berusrah, pengalaman berukhuwah kerana Allah.

Inilah antara wasilah mengingati Allah. InsyaAllah. I'll do my best! (n_n)


::JOM SAMA-SAMA PERBAIKI DIRI::


p/s: Mohon sedekahkan al-Fatihah kepada Wani yang telah meninggal setahun lebih kemudiannya atas sebab penyakit denggi berdarah ;'( Semoga Allah rahmati Wani dan tempatkan beliau dalam kalangan orang beriman. Semoga langkah kaki Wani untuk ke usrah menjadi asbab dosa Wani terhapus.. Allahurabbi..

Monday, August 6, 2012

Ramadhan tak sama dah...


"Tahun lepas macam tu, tahun ni pun macam tu, macammana ibadat nak meningkat? Takkan seumur hidup nak macam tu? Makin lama umur makin singkat, kita makin hampir dengan maut, tapi, ibadat, ilmu agama, masih di tahap yang sama!" Aku terkedu. Kata-kata ustaz Mohd Nor  seakan menikam dada. Aku mengangkat muka, memandang para jemaah lain yang khusyuk mendengar tazkirah. Aku kembali tunduk. 

Hati ini, membisik sesuatu. 

"Aku...dah 20 tahun..."

*********************************************************************************

Ramadhan tiba, Ramadhan pergi.
Sekejap je kan masa berlalu.

Bila umur dah 20 ni, baru terdetik di hati, "Mana satu Ramadhan aku yang betul-betul bermakna?"

Sejujurnya, saya rasa, there was none.

Terfikir jugak, apa la yang saya buat pada Ramadhan yang lepas-lepas. Adakah Ramadhan itu berlalu seperti hari-hari yang biasa? Adakah saya berpuasa sekadar dapat penat, lapar dan dahaga?
Adakah saya memperolehi ketakwaan itu sepertimana dalam surah Al-Baqarah ayat 183?

Entah-entah banyak tidur, solat lewat, Al-quran baca ciput je, qiamulail nye ummph?? Aduh... Seriously rasa setiap tahun sama je -,- Tak meningkat langsung, bak kata ustaz tu.


EMMM...

Cuma kali ini..
Ramadhan kali ini...
Saya rasakan ia akan jadi satu Ramadhan yang pertama kali saya rasa bermakna.

Tengah cuti sem sekarang ni, and for the first time rasanya, menyambut Ramadhan ketika cuti sebulan Ramadhan. Alhamdulillah.

Tak terfikir pasal assignment ke, aktiviti kolej.. InsyaAllah Ramadhan tahun ni, tak sama dengan tahun-tahun lepas. :)




HIDUP NI SINGKAT. 

Kita tak tahu bila ajal kita. Kalau amal dan ilmu masih di takuk lama, dosa bertambah-tambah tidak diampunkan, layakkah kita untuk menjadi penghuni Syurga Allah? Emm.. Takutnye T^T


Saya harap kita semua dapat istiqamah hingga bila-bila. Emm, takutnya diri sendiri cakap macam ni. Tapi, at least saya kena cabar diri. Betul, memang susah nak istiqamah dalam beramal dan beribadah pada Allah. Sebab itu pentingnya tarbiyah dzatiyah, iaitu motivasi diri sendiri.


TARBIYAH DZATIYAH

Untuk tarbiyah dzatiyah ini, borang mutabaah amal amatlah penting. Seriously guys, korang boleh tengok time mana iman kita tiba-tiba woosshh! Jatuh merudum, dan bila iman kita sedang-sedang maintain tidak bertambah, atau time iman tiba-tiba naik. Memang betul-betul boleh membuatkan kita muhasabah diri!
Yela, tak semua ada mak ayah ustaz ustazah or kawan-kawan yang alim-alim untuk ingat mengingati. So, ni je lah caranya kalau kita nak istiqamah dalam beribadah.

Kat bawah ni contoh untuk Ramadhan, simple je. Ada borang yang lagi best, ikut hari. Mostly buat kat excel je lah, dalam bentuk jadual.
contoh borang

Ramadhan kali ni, buat pertama kali menggunakan borang tu, sebab tengok kat FB ramai je yang post pasal borang tu. Jadi, cuba nak try.


^^ Okay kawan-kawan.

Peringatan untuk diri saya dan kawan-kawan, untuk apa kita diciptakan di dunia ini?

"Dan tidak Aku ciptakan jin dan manusia itu melainkan hanya untuk beribadah kepadaku"
[Ad-Dzariyat:56]

Assalamualaikum.

#Hari ni 17 Ramadhan.
Salam Nuzul Quran
n_n













Saturday, June 23, 2012

Berdoa kerana Percaya

Assalamualaikum.

Just a short entry.

#Perkongsian MABIT semalam

Ehem. Kak Amal share apa yang dia baca dalam satu buku ni, "Rahsia Datangnya Pertolongan Allah" kalau tak silap.

Antara yang saya tersentuh,
adalah mengenai 'Kepercayaan pada Allah sepenuhnya.'

google

Kepercayaan pada Allah, takda kaitan dengan sebab dan akibat.

Jom kita tengok contoh, iaitu berdoa.

Kita berdoa, bukan sebab nak hasil semata, tapi kepercayaan kita pada Allah, bahawa Allah itu Maha Berkuasa.

Bila fikir balikkan, doa ni sebenarnya, nak tengok sejauh mana kita percaya yang Allah tu berkuasa untuk menentukan segala-galanya. 

Ok, katakanlah, kita berdoa nak dapat A dapat exam ni, tapi Allah tak makbulkan.
Ha, bila kita tak dapat apa yang kita nak tu, mula kita salahkan Allah, 

"Aku dah doa banyak kali dah, tapi, Allah tak bagi pun".

Buruk sangka. Walhal, kita tak tau pun, mungkin benda yang kita nak tu, Allah tahu tak sesuai untuk kita, sebab tu Dia tak bagi.

Seriously, memang kita hidup ni, kena percaya pada Allah giler2 betul2.

Percayalah, setiap apa yang berlaku kat kita, dah tertulis dalam Lauh Mahfuz.

Doa pada Allah, moga Dia berikan apa yang TERBAIK untuk kita.



Emm, tu je la nak cakap. 

#Faham dok point nye? ^^

Tuesday, June 12, 2012

Final!

jpeg dari slide powerpoint
Assalamualaikum.

Menarik tak slide tu?
Amik masa tengah study aromatic.

Semoga ada manfaat di situ ^^,

Sekarang ni minggu exam. Esok bermulanya paper pertama, Kimia Organik.

Banyak jugak u lain tengah exam.
Karenah mahasiswa/wi semua lain-lain.

Janganlah masa ini, digunakan untuk kita jauh dari Allah.
Means, study pulun sampai 5 pagi, ngantuk, bangun kul 9 pagi, tinggal subuh.
Tak dapat redha MasyaAllah..

Semoga minggu exam ni, dimanfaatkan untuk kita dekat dengan Allah.

Ya, ramai jugak time exam ni baru nak solat hajat, tahajud segala, tetapi bukankah itu lebih baik dari mereka yang jauh dari Allah.
Study sampai solat lewat, al-quran tak baca.

Bergantung pada usaha sendiri semata-mata.

Allah yang menentukan, kita hanya berusaha.. ^^

Selamat ber'exam'. Moga dipermudahkan.


p/s: peringatan buat diri yang menulis juge~



Saturday, June 2, 2012

Oh GOD!!! :((((((((



Assalamualaikum.

Agak lama tak menulis.
Sekarang tengah minggu 'study week'.

Kenapa tiba-tiba nak menulis?
Dah lah tak tahu tajuk yang sesuai...

Back to the point.

Tujuan entry kali ni, adalah semata-mata untuk mewujudkan awareness dalam kalangan kita rakyat Malaysia, terutama kita yang bergelar MUSLIM.

Anda tahu perkembangan isu dunia sekarang? Yang berkaitan dengan Islam?

Ya, isu SYRIA.

Kenapa dengan SYRIA?

Saya pun mula-mula tidak cakna dengan isu ni. Sedikit saja. Jahatnya................ :(((((((((
Cuma beberapa bulan yang lepas, tahu tentang kebangkitan rakyat Syria disebabkan si Basyar Assad tu!

Apabila 25 Mei 2012 telah berlalu, baru saya membuka mata.. Baru sedar tentang apa yang SEDANG BERLAKU.

Pembunuhan besar-besaran dilakukan oleh rejim Basyar Assad di Houla, Syria!

Sungguh kejam! ='(

Betapa ramai kanak-kanak dibunuh, dipenggal begitu sahaja.. ='(

Tapi, kita kat sini langsung tak sedar tentang apa yang berlaku..........................
Terfikir juga, apa yang saya sedang lakukan tatkala kanak-kanak itu semua dihancurkan............. ='(
Pada 25 Mei 2012..

AYUH kawan-kawan sekalian!

Kita amik peduli tentang isu di Syria!

Jangan butakan mata dan pekak kan telinga!
Mereka saudara seIslam kita, adik-adik kita, abang dan kakak kita di sana!

Betapa kejam dan zalimnya Basyar Assad terhadap Syria!
Syiah melampau!

Tengoklah video-video tentang apa yang berlaku di Syria sekarang.
Bukan lagu-lagu cinta dan drama-drama korea..

Links:


  1. Save Syria Now! - video ni ada terangkan macam mana revolusi di Syria bermula iaitu pada 15 Mac 2011
  2. Al-Houla Massacred - video ni pulak pasal pembunuhan ratusan kanak2 pada 25 Mei 2012 :'(
Please spend some of your time to aware about things happening in Syria...............


Pembunuhan di Houla.. BASYAR sangat KEJAM!

Bayi pun turut diBOM! KEJAM!


Makin ramai kanak-kanak dibunuh dari hari ke hari..


Dan, please, ada certain cerita atau video di youtube yang tidak benar, jadi, berhati-hatilah..


Semua ada FB kan?

Like page-page ni untuk mengetahui detik-detik yang berlaku di Syria. InsyaAllah dari sumber yang boleh dipercayai.. Ia diupdate dari hari ke hari..


Ada juga petition untuk halau duta Syria dari negara kita.. 
Ada kat Harian Metro yang beberapa negara dah pun halau duta Syria dari negara dorang.. Jepun dan banyak lagi.. The latest negara yang halau adalah Turki..

Tapi, Malaysia? Bila lagi??




Jadi, apakah tindakan kita......?
Takut untuk melihat gambar-gambar tersebut?
Takut untuk melihat video anak-anak dan mereka-mereka yang berjihad dan syahid di jalan Allah??


Itu bukan satu alasan yang KUKUH.

Salam 'alaik.


Wednesday, April 11, 2012

Bangga dengan Cinta.



Ramai orang membicarakan soal cinta,
cinta kepada si makhluk tuhan bernama manusia...
lagu-lagu artis Melayu terkini pun, tidak lepas dari perkataan cinta.
cinta pada si manusia.
even yang darjah 6, form 1, sibuk bertanding mempublish status FB,
"saya sayang awak."

          begitu bangga.

bangga kerna berupaya mencintai dan dicintai.
bangga kerna ada yang sudi memiliki hati.

sedang asyik bercinta, kita terlupa.
lupa bahawa CINTA kepada seorang manusia ajnabi itu, bukanlah TUJUAN hidup kita.

Adakah kita diberi NYAWA semata-mata untuk bercinta?

tanyalah RUHmu dan JASADmu.
untuk APA mereka dicipta...

          "cinta manusia itu urusan Allah,
           cinta Allah itu URUSAN kita."



Friday, February 24, 2012

Pernah Rasa Menyesal Tak?

google

Siapa yang tak pernah rasa menyesal? Ada?
Rasanya semua pernah rasa menyesal...

Bagi yang PERNAH rasa menyesal, Alhamdulillah. Bersyukurlah anda kerana tergolong dalam golongan mereka yang menyesal.


ADA PADA PADA MENYESAL?


Akan diterangkan di bawah.. Jeng jeng jeng..

Alhamdulillah Allah masih memberi saya peluang untuk menghadiri slot tazkirah mingguan BADAR di kolej.

Tajuk minggu ni, "Bedah kitab Bicara Iblis dan Rasul" oleh ustaz Hazim.

Ada antara pengongsian itu, yang saya rasa AMAT menarik!

Macam, WOW! 0.0

JOM BACA!

IBLIS.

Kerja iblis, atau syaitan ni, hanyalah menggoda manusia je. Bukan untuk membawa, atau mengajak sampai manusia tu, betul-betul terjerumus dalam kejahatan. Dok. Tugasnya, hanyalah menggoda je. 

Dah habis goda, dia akan lepas tangan. Sebab tu, automatik kita akan rasa menyesal. Sebab syaitan dah lari dari kita. Tak faham? :P Cuba baca contoh.

Contoh situasi ----> 

Syaitan goda sorang mamat ni. 

"Weh Mamat, ko gi la couple ngan perempuan tu... Ala, sekali sekala je... Bukannya selalu..."
Then, Mamat pun tergoda dan mintak couple ngan perempuan tu. Mereka pun bercouple.

Bila godaan syaitan tu dah berhasil (Mamat dah bercouple), syaitan akan lepas tangan, "Yes! Mamat dah bercouple. Dia dah tergoda ngan hasutan aku. Ok lah Mamat, babai lah~" 
Syaitan pun pergi dari Mamat.

Tiba-tiba je, Mamat rasa menyesal, "Ya Allah, aku dah lakukan sesuatu yang Kau larang... Astagfirullah...". Mamat mula rasa menyesal.

Alhamdulillah, tu tandanya, syaitan dah lari dari mamat, dan mamat mula rasa menyesal.


HABIS TU, KENAPA ADA YANG TAK MENYESAL?

Oh, itu sudah tentu. 

Seperti yang kita baru tau tadi, tugas syaitan goda je kan. Lepas menggoda, dan manusia tergoda, syaitan pun lari, dan manusia akan wujud perasaan menyesal.

Kalau tak menyesal jugak?

Itulah nafsu. NAFSU.

Nafsu ni, sangat istiqamah dengan peranan dia.

Contoh Mamat. Kalau mamat tak berhenti couple, terus-terusan bercouple dan berbuat dosa, itu bukan lagi kerja syaitan. Itulah kerja NAFSU. 

See? Boleh nampak di situ, betapa buruknya nafsu kita rupa-rupanya. Nak salahkan syaitan, tapi nafsu sendiri tak boleh nak kawal. Nafsu nak bergembira dan suka melakukan maksiat kepada Allah, yakni melanggar perintahnya.


KESIMPULAN


Sikap kita, mencerminkan nafsu kita juga sebenarnya.. Kita yang control nafsu, dan jangan bagi nafsu yang control kita...

Nak kawal nafsu jadi baik dan terkawal, berpuasalah.

Tu yang biasa ustaz2 cakaplah. InsyaAllah puasa yang betul-betul puasa, dan bukan sekadar mendapat lapar dan dahaga.

InsyaAllah, sama-sama muhasabah diri. Moga perkongsian baru ni, berguna untuk awak semua dan diri saya juga.

Kesimpulannya, nafsu yang jahat perlu dibuang untuk mendekatkan diri kepada Allah (kata ustaz Hazim).


Wallahu'alam.


p/s: by the way, nafsu ni, ada 3 jenis pulak.. kalau nak search sendiri pun boleh..
kalau ada pendapat, tulislah di ruangan komen di bawah. :) tq.





Friday, February 17, 2012

Bila Berbicara Soal Hati...




Pada suatu petang di ruang tamu...


Hariz : Ayit, nah keropok. Kte beli.

Ayit : Halal tak?

Hariz : Halal lah...

Ayit : Yelah..(bernada tegas). Halal ape?


Tersenyum saya bila mendengar dialog budak-budak darjah 6 ni. Eh, awak faham tak apa maksud Ayit? o.0


MASALAH, MASALAH...


Ramai tak yang care pasal makanan halal tak halal ni agaknya?? Kalau dalam kehidupan saya seharian, sangat tak ramai. -,- hmm.

Ha, nak cerita. Adik-adik kan, selalu dijemput ke rumah kawan-kawan, birthday party lah katakan. Then, bila balik, selalulah bawak balik birthday goodies yang dalam beg kecik2 tu.

Kat dalam tu, macam biasalah, ada keropok, gula-gula, coklat, ect.

Yang menjadi masalahnya, memang tak pernah lah ada goodies yang 100% semuanya halal. ada yang 70%, 50%.

Yang tak tahannya, baru-baru ni, satu je junkfood yang ada tanda halal, out of 10 junkfood yang ada dalam goodies tu. Memang suruh adik-adik campak semua tu dalam tong sampah lah kan... Nasib baik diorang faham jugak pasal ni.

Teringat masa diorang kecik-kecik dulu...

Yong : Ayit, Iyah, Uci. Gula-gula, keropok, semuanya mesti ada tanda halal, ok? dan Yong tak nak sesiapa makan makanan yang ada halal tipu, faham? Halal yang macam ni je korang boleh makan, ok?? (sambil tunjukkan halal JAKIM)

Adik-adik : Ooo k...


HALAL TIPU, HALAL BETUL


Kalau kita kata kat adik-adik, makan makanan yang ada logo 'halal' saja, memang makanlah diorang semua makanan yang ada tanda halal. Well, memang banyak je kan junkfood yang ada logo halal ni. Huh.

Say NO to halal tipu!

Halal tipu, means, yang selain halal JAKIM lah.


HATI ITU ADALAH SEKETUL DAGING


Salahkah kita nak tegur orang-orang sekeliling kita bab makan makanan yang ada logo halal JAKIM ni?
Susah ke nak bagitau kat adik-adik kita, family kita, supaya makan makanan yang ada logo halal 'betul'?


“Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging.  Apabila daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota.  Dan apabila daging itu rosak, maka rosaklah seluruh anggota, ketahuilah itulah hati.” 

(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)


Teringat ustazah cakap masa sekolah dulu.
Bila sesuatu makanan itu masuk ke dalam badan kita, ia akan menjadi darah daging kita.

Sebab tu, penting untuk kita makan makanan yang halal. Hal ni sangatlah PENTING.

Logo halal tipu, adalah syubhah, betul tak? Kita ragu-ragu, betul ke halal ni?

Baik jangan makan kalau kita was-was, kerana, nanti syubhah pula yang akan menjadi darah daging kita. Sentiasa was-was.

 
logo halal baru

credit to JAKIM






Tak sayangkah kita pada adik-adik, anak-anak yang baru nak membesar... Kecik-kecik lagi kita dah bagi kebebasan dalam memilih makanan ni, tanpa langsung menegaskan pasal unsur halal sesuatu makanan.

Kadang-kadang, rasa kecewa juga dengan sesetengah ibu bapa yang buat endah tak endah hal ni. Beli coklat, beli wafer, langsung tak tengok dulu ada logo halal betul atau tak.

Ibarat mentaliti mereka, "Ok, dah ada logo halal, halal lah kot."


KESIMPULAN


Makanlah kita dari makanan yang halal lagi bersih.

Suapilah adik-adik, dan anak-anak kita dengan makanan yang disahkan halal.
Setidak-tidaknya, kita berusaha.

Anak-anak, fitrahnya bersih. Hatinya bersih. Kitalah yang mecorakkannya.

Teringat kata-kata pengetua sekolah menengah dulu,

"Makanlah makanan dari sumber yang halal. Kalau makan yang haram, maka setiap perbuatannya, banyaklah yang haram. Makan yang syubhah(tak sure halal ke tak), maka sentiasa was-waslah diri tu."

InsyaAllah, moga-moga kita semua dapat bertegas dalam hal-hal ini.
Wallahu'alam.


Friday, February 10, 2012

Subjek EVH Sem 1


Assalamualaikum sahabat-sahabat.

Title memang tak promote langsung lah kan...

Entah sapa lah yang nak tahu pasal subjek course saya Semester Satu lepas... 
Ok. Saja nak share. Untuk panduan para junior kononnya.

Buat pengetahuan semua, alhamdulillah, sekarang ni saya merupakan pelajar Fakulti Sains Kesihatan(FSK), di UKM, KL.

Kos saya, Environmental Health(EVH). Bakal dik-adik junior(ceh, padahal time tulis baru first year) boleh lah rujuk blog Kak Tasya, fourth year EVH untuk maklumat lanjut tentang kos ni.

Kos ni namanya, Kesihatan Persekitaran dan Keselamatan Industri, atau in English, Environmental Health and Industrial Safety =) Haa, panjang tak? Haha.

Untuk pendekkan sebutan, semua orang panggil kos EVH je.

Asrama nya dekat Kolej Tun Syed Nasir, Jalan Temerloh.

Sekarang ni, tengah cuti sem 1. Alhamdulillah, dah satu sem kat sini ^^

*****
Buat pengetahuan semua, kebanyakkan senarai kursus(a.k.a. subjek) untuk FSK, sama je. Yang berlainan, ada satu dua tiga je. Kira macam time sekolah ada teras dan elektif lah kan. Teras yang banyak sama, elektif sikit saja. Ni untuk sem 1 untuk semua first year.

Masuk tahun dua tiga, semua kursus mula specific kepada kos masing-masing.

Senarai kursus EVH Semester Satu

  • Anatomi Asas 
    • Subjek ni pasal anatomi badan manusia. Bones, brain, cells, nervous system, spinal cord, digestive system, skin, dan sebagainya.
    • Subjek ni memang best! 
    • Tapi banyak chapter. Pesanan akak, sebelum study week, make sure kena habis dah study anatomi ni.
 
  • Sains Tingkah Laku  
    •  Ha, Psychology sebenarnya ^^
    • Saya suka sangat!!
    • Subjeknya, ada macam-macam lah. Lupa dah. Tapi, memang best buat yang minat psikology. Tak kesah lah cikgu nya membuatkan kita rasa nak zzzzz, tapi, akak tak pernah tidur time kelas ni! Percaya tak?? Haha. Pecah rekod.
    • Sangat best, dan banyak benda baru kita akan belajar~ Walaupun diajar dalam bahasa Melayu.

  • Pembangunan Diri 
    • Ingat tak Sivik time sekolah menengah? Ha, lebih kurang macam tu lah~
    • Tapi, lain sikit. Untuk sem ni, hanya ada empat topik je. Ada buku modul kena beli.
    • Topik-topik tu ----> Kemahiran komunikasi, kemahiran pemikiran kritis dan penyelesaian masalah, kemahiran kepimpinan dan kerja berpasukan, dan pembelajaran sepanjang hayat.
    • Masuk exam ni. Jangan main-main masa kuliah.
    • Kelas ni dibuat dalam dewan kuliah. Campur semua pelajar FSK. Cara pembelajaran bukan pakai slide, tapi melalui perbentangan, public speaking, tulis esei dan hantar, jawab soalan dalam kertas pastu hantar dan lain-lain. Dia nak tengok kemahiran kendiri kita, dan kerja berpasukan kita(mainly).

  • Kimia Analisis 
    • Ada tajuk tertentu je yang kita belajar untuk subjek ni. Tak macam time SPM/matrik tu. Tapi yang penting, basic kena ada lah.
    • Contoh tajuk, chemical equilibrium, electrochemistry, chemical kinetics, intermolecular forces, acid base dan lain-lain.
    • Akak lemah kimia :(

  • Sains Persekitaran (Environmental Science) 
    •  Ingat tak biology yang ecological dan sewaktu dengannya? Itulah dia~
    • Boring?? Tidak, tidak sekali-kali!
    • Entah kenapa masa sekolah/matrik dulu kita rasa topik ni boring ye? Mungkin sebab kita tak faham sefaham-fahamnya kepentingan topik ni..
    • Best jugak subjek ni. Banyak benda yang kita tak tahu selama ni. Berkenaan bumi kita~
    • Ada masa saya akan kongsikan apa yang saya belajar, dan saya nak awak tahu juga.
    • GO GREEN!
*****

Ok. Itulah senarai kursus untuk pelajar EVH sem 1. 

Sikit je kan? EVH memang sangat free masa sem 1. Ada 5 kursus je yang masuk exam. Padahal budak kos lain sampai enam tujuh lapan... Jadi, mohon buatlah yang terbaik.. Jangan jadi macam saya, sudah terhantuk baru nak tergadah(eh,betul ke?)

Ha, nak bagitau. Subjek Kimia dan EVH adalah subjek elektif untuk pelajar EVH. Ada dua je. Belajar dalam bilik tutorial, bukan di dewan kuliah~

Teringin nak kongsi cara menjawab soalan. Sebab kami banyak tanya senior, macam mana nak jawab, contoh soalan... sebab tak ada passive question..

Ok, tu saja. Assalamualaikum..

p/s: ada orang ke nak komen untuk entri ni?? Haha

kalau ada yang nak tanya apa-apa, boleh pm FB : Muslihah Mohd Razali


Thursday, February 9, 2012

Gadis Alien??

  

  • Gadis yang menutup aurat sepenuhnya, ganjil?
  • Gadis yang melabuhkan tudung menutupi dada mereka, ganjil?
  • Gadis yang mengenakan pakaian longgar dan besar, ganjil?
  • Gadis yang malu untuk keluar bersama bukan mahram, ganjil?
  • Gadis yang pakai stokin ke mana-mana walau mandi bersama kawan-kawan di laut, ganjil?
  • Gadis yang pakai hand sock walau dah mengenakan t-shirt lengan panjang, ganjil?
  • Gadis yang meninggalkan orang yang sedang gosip dan mengata orang lain walaupun yang sedang mengata itu kawan baiknya, ganjil?
  • Gadis yang tidak mengenakan mekap berlebihan, ganjil?
  • Gadis yang tidak memakai perfume kecuali sekadar sangat sedikit dan tidak terhidu orang lain, ganjil?
  • Gadis yang tak 'couple' sebelum nikah, ganjil?
  • Gadis yang tak materialistik dan memilih kehidupan untuk taat kepada agama, ganjil?


Gadis yang GANJIL? 


Sabda Rasulullah s.a.w: “Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil” 
(H.R. Muslim)

pic credit to Royatu Qadrok

Tuesday, February 7, 2012

Tegur Direct VS Tegur Perli


My sister tulis kat wall FB dia, yang dia tak suka orang tulis status, perli-perli kat FB. Dia akan rasa sakit hati sangat kat orang tu. Dia suka kalau tegur direct terus, face to face, or by message..

google

Tapi, tak semua boleh ditegur direct, betul tak?

Saya pun jenis yang suka tegur kat FB ni. Tapi kan, memang orang akan sakit hati ke kalau ditegur kat FB? Em, bukan orang lain tahu pun yang ditegur tu dia. Tegurlah dengan cara yang orang lain takkan dapat agak dia sapa, kan?

Bukan apa. Senior pernah bagitau.

" Sampaikanlah apa-apa ilmu pun. Bukan satu hati je yang akan tersentuh, mungkin banyak hati yang akan tersentuh dek ilmu tu."

Boleh lah diibaratkan kat sini. Walaupun orang yang kita target nak tegur tu, tak tersentuh hatinya, tak sampai kepada hatinya, mana tau, mungkin ramai lagi hati-hati yang tersentuh dek teguran tu.

Contoh teguran di FB,

Apa salahnya kalau kita berfikir sekejap sebelum bercakap... kadang2, ayat kita boleh mengguris hati org lain...cume kita je yang tak tau.. jangan anggap semua org sama. kalau kawan kita boleh tahan kata2 kesat, kenape nak samakan die dengan org lain... rambut sama hitam, hati lain2....
Exam nak dekat.. musim stay up pun menjelma.. ramai la yang terleka, tinggal subuh.. emm.. janganla tinggalkan akhirat kerana dunia yang skejap ni... muhasabah diri.. Allah yg bg kejayaan kt kite, tp kite sndiri yg lupakan Allah time Subuh.. mugkin kite dpt result gempak,tapi akhirnye, ke mana result tu berakhir tanpa keberkatan Allah Taala?
Kalau korg nak nampk kurus,toksah la pakai baju kecik2, body fitting.. lagi la org nmpak yang awak tu 'tak kurus' ...pakai baju besar2 skit..style.


KENAPA SIBUK-SIBUK NAK TEGUR ORANG?


Ada tak yang tanya soalan ni agaknya?

Kenapa sibuk nak tegur orang? Mestilah kena sibuk. Kalau dia buat benda salah, benda-benda yang Allah larang, kenalah tegur. Awak tak kesian ke kat dia? Awak nak masuk syurga sorang-sorang ke??

Tak ada orang tegur dia :(

Saya nak tegur depan-depan, takut kecik hati pulak, so, saya tegurlah belakang-belakang. Bukan mengumpat, tapi teguran. Harap-harapnya, kalau bukan dia, orang lain yang akan sama-sama muhasabah diri.

Allah pun dah kata, dalam surah Al-Asr.

Firman Allah bermaksud: “Dan demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecualilah mereka yang beriman dan beramal soleh dan mereka yang berpesan-pesan pada kebenaran dan berpesan-pesan pada kesabaran.” (Surah al-Asr, ayat 1-3) 


Saya tak mahu jadi orang yang rugi dalam hidup ni. Korang nak?

Berpesan-pesan pada kebenaran, jom jadikan salah satu dari misi hidup kita!
Tak rugi punyerr~


----> Awak selalu tegur orang tak?? Apa pendapat korang tentang tegur-menegur ni?



Saturday, February 4, 2012

Balut Badan Dengan Bendera Saudi


Hari tu bukak channel al-Hijrah(114) kejap dalam pukul 7 gitu. Tunggu azan maghrib.
Ada kuliah maghrib rupanya. Program dari Arab Saudi. Sekejap je siarannya.
Bukan kuliah yang ceramah, ada ustaz duduk kat meja ke apa.

Ok.

Lelaki yang bercakap tu, cerita. Yang dia kecewa dengan sikap masyarakat.

Nak tahu tak?

Dia cerita, ada konsert-konsert nyanyian dibuat. Tapi, penyanyi dan penonton berpakaian tak menutup aurat. Dah tu, sambil penyanyi tu menyanyi, semua perempuan yang tak tutup aurat tu, membalut badan mereka dengan bendera Saudi.

Betapa lelaki tu kecewa, kecewa SANGAT-SANGAT! Malu!

Kenapa kecewa??

Awak semua tahu bendera Arab Saudi macammana? Ni haa..

Saudi Arabia

Kalimah Syahadah kita terukir di situ.  MasyaAllah.

LA ILAHA ILLALLAH 
MUHAMMADUR RASULULLAH


Dapat bayangkan tak? Kalimah Syahadah kita membaluti tubuh-tubuh mereka yang tidak menutup aurat. :'( Sambil dengar konsert yang melalaikan...
Teriak sana teriak sini...

Lelaki tu, ada interview jugak masyarakat. Dia tanya apa pendapat mereka. 
Ada yang cakap 'tak patutla balut badan', ada yang cakap,' baik balut badan mereka dengan towel je...'

Lelaki tu, last-last sekali, minta semua penonton, tulis surat kat penerbit konsert tu, katakan tidak kepada balu-balut badan dengan bendera Saudi tu... Biar mereka tahu, yang ramai tak setuju...

Ha, selain kes balut badan tu, lelaki tu kaitkan jugak dengan perangai artis-artis ni. Dah lah tak tutup aurat, membazir pulak tu! Dia kaitkan dengan hal penyanyi perempuan ni, yang menyanyi atas kek. Dengan tak memakai selipar. Dahlah kek tu besar!

Lepastu, ditayangkan gambar-gambar saudara kita dekat Nigeria sana... :'( 
Baik bagi kek tu kat diorang, katanya...

Mohon diambil sebarang pengajaran/ibrah daripada entri ni.


Friday, February 3, 2012

Things I don't Like On Blogger #2


Right click tuk bookmark blog orang, keluar pop up alert.

huh?
Pas tekan ok, cuba right click sekali lagi.. Keluar alert ni jugak, but with a checkbox
Check, tekan ok, no pop up anymore. Now can right click happily.

So boys and girls, ikhwah akhawat, what's the point having this in your blog if it CAN'T work?
To annoy your readers?
Hmm?
 

p/s: blog baru-baru je yang ade benda ni..

Ok. Maybe mereka tak tahu kot. 
Nak bagitau jugak kat sini, yang widget jenis ni tak menjadi. Readers masih boleh copy isi entry awak. Jadi, tak perlu pakai pun tak apa. Cari tutorial lain, yang betul-betul tak boleh right click langsung.
Thanks. =)


Thursday, February 2, 2012

Macammana Nak Letak HyperLink di Comment Box


Hari tu, saya perasan ada seorang pengkomen ni, letak hyperlink entri terbaru dia di tempat komen.

Jadi, saya pun tertanya-tanya, camne eh nak buat camtu? Sebab, kalau kita copy and paste link kita, dia jadi tak boleh tekan kan?

Saya adalah jenis manusia yang suka google dulu, sebelum tanya orang.. Jadi, saya pun google. Nak tanya orang tu, takut lambat respon.

So, saya taiplah, How to put link in blogger comment box. Hmm, lebih kurang lah kot..

Wahhh! Saya belajar sesuatu yang baru~

Ni tutorial yang saya follow, klik sini ---> How To Put a Link in A Comment box 

So, nilah contoh format html nya,
 ni contoh setelah diletak link,

Yang berwarna merah tu, korang kena hafal lah kot..Saya hafal.. Jangan lupa yang " tu sekali..

Ok.

Contoh korang nak tinggalkan link entry terbaru korang ke, apa-apa ke,

My Latest Entry: Macammana Nak Tau Komen Dibalas@Tak
My Funniest Entry: Usik Mengusik Antara Kita

Ha, bolehlah try.. Nak try tinggalkan link entri korang kat bawah pun tak pe~ Kalau ada cara yang lagi senang, bagitau lah..

Ok, moga bermanfaat. Thanks.

::Larangan Membuka Aib Orang Lain::

Dari Muadz bin Jabal ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda : Barangsiapa memalukan saudaranya yang muslim dengan sesuatu dosa yang dia telah berrtaubat dengannya, Allah tidak akan mematikannya sehinggalah dia sendiri terjerumus kedalam dosa tersebut. 
(HR Tirmizi)





Wednesday, February 1, 2012

10 Peribadi Muslim




BERSEDIAKAH KITA UNTUK MENILAI DIRI?

Monday, January 30, 2012

Macammana Nak Tahu Komen Kita Dibalas@Tak


Korang ni, mestilah selalu komen-komen blog orang lain kan?

Dulu, saya selalu tertanya-tanya,

"Macam mana nak tahu samada komen saya berbalas atau tidak?"

Disebabkan tak tahu, saya bookmark page entri tersebut, dan selepas beberapa hari, saya check balik. Berapa banyaklah page yang saya dah bookmark -,- dussh!

Tapi, rupa-rupanya, ada je cara yang lebih mudah. Saya je tak perasan. :(

------> Dengan subscribe komen tersebut. 

Caranya ada di bawah. So, lepas ni, just check email je kalau nak tahu komen berbalas atau pun tidak... (mOOd nOOb)



For embedded comment

Klik subscribe by email

Follow-up comment will then sent to your email =)

For pop-up comment

Klik ''email follow-up comments to..."

Okay boys and girls, ikhwah dan akhawat. It's easy as a piece of cake.

p/s: rasa cam ramai je yang dah tau -,- a bit late here...



Saturday, January 28, 2012

Things I don't like On Blogger



Word Verification
Comment Approval
Susah kami nak komen~

Mohon check masing-masing punya comment setting and moderation eh.. Bagi yang newbies.

This setting is more convenience to people


p/s: tuan punye blog.. sy tak ingat blog mane.. mohon izin print screen blog utk pengongsian umum. terima kasih.

Thursday, January 26, 2012

AUKU: Pandangan Saya


Apa la masalah diorang ngan auku ni, nanti habis degree, masuk la politik...
(status FB seorang sahabat)

For the past few weeks, this is the hottest current issue in Malaysia!

AUKU

Kalau ada budak-budak sekolah yang tahu pasal AUKU ni, baguslah. Ni bermakna, anda peka dengan isu semasa. Haha.

Secara ringkasnya, AUKU bermaksud Akta Universiti dan Kolej Universiti.

Saya ada pendapat dan pandangan tersendiri pasal AUKU ni. Macam mereka yang lain juga. Beberapa minggu lepas, kecoh cerita pasal Safwan Anang. Lama lagi, Adam Adli. Dan yang paling lama, cerita mengenai AUKU dan politik.

Yang saya nak beri pandangan, pasal AUKU dan politik (walaupun ni cerita tahun lepas).

Ok. AUKU ni macam peraturan/undang-undang universiti. Kat sekolah dulu, peraturan sekolah kan? 

Jadi, apa kes dengan AUKU ni sebenarnya?

Dalam AUKU ni, ada satu akta, Seksyen 15 yang melarang mahasiswa terlibat dalam politik.

15. (1) Tiada sesiapa jua, semasa menjadi seorang pelajar
Universiti, boleh menjadi seorang ahli, atau boleh dengan apa-apa
cara bersekutu dengan, mana-mana persatuan, parti politik,
kesatuan sekerja atau apa-apa jua pertubuhan, badan atau
kumpulan orang lain, sama ada atau tidak ia ditubuhkan di bawah
mana-mana undang-undang, sama ada ia di dalam Universiti atau
di luar Universiti, dan sama ada ia di dalam Malaysia atau di luar
Malaysia, kecuali sebagaimana yang diperuntukkan oleh atau di
bawah Perlembagaan, atau kecuali sebagaimana yang diluluskan
terlebih dahulu secara bertulis oleh Naib Canselor.

Nak dijadikan isu semasanya, PM kita, Datuk Seri Najib Razak, dah pun meminda seksyen 15 tersebut(tahun lepas). Maknanya, sekarang ni, para mahasiswa dah boleh berpolitik.

Namun!

Tak semua orang dapat menerima kenyataan ini. Dan, seperti yang saya jangkakan, tak ramai rakyat Malaysia yang berfikiran kritis dalam menilai hal ini! (emo pulak...)

Pasal Seksyen 15 AUKU yang dipinda ni, ini adalah hal lama. Kenapa tiba-tiba bangkit status di FB dan entri-entri di blog mengenai mahasiswa, AUKU dan politik pada awal tahun ni??

Sebabnya, mereka dah campur adukkan dengan kes Adam Adli dan Safwan Anang!


RASA TAK PUAS HATI

Bila tengok status sahabat tu, memang ada rasa tak puas hati (sikit la).

Yela, nak buat macam mana, media di Malaysia ni banyak (sangat..). Tak menjadi perkara yang pelik kalau kita main percaya dan pegang je pada satu statement, tanpa melihat pada statement pihak lain, sebab orang kita ramai yang tak berfikiran kritis!



Kenapa dan mengapa AUKU digubal, pastilah ada sebabnya. Janganlah bila kita dengar POLITIK, terus kita kata, kotorlah, belajar dululah...

Saya tak suka dengar semua tu!

Sebab, pasti ada sebabnya! PM Najib takkan saja-saja main pinda akta tu tanpa sebab yang munasabah.




Kenapa Seksyen 15 AUKU dipinda?

Sebab, mahasiswa yang minta supaya kerajaan meminda AUKU. Suara mahasiswa itu sendiri. Seperti yang saya komen pada status sahabat tu.

Kita jangan kerana berfikiran cetek mengenai politik, terus mata dibutakan, hati dihitamkan.


Kesan buruk?

Mungkin ada, mungkin tidak. Ini bergantung kepada mahasiswa, sebijak mana mereka akan menggunakan kebebasan tersebut.
Saya ada baca artikel dalam Utusan (kot), pindaan ini akan menguji sejauh mana kematangan para mahasiswa dalam menggunakan kebebasan berpolitik.

Ya, saya setuju. Kita tengoklah nanti. Kalau kerajaan rasa mahasiswa tak matang dalam mengendalikan kebebasan ni, boleh kut nak pinda balik.

Ok.

Entri ni, sekadar ingin mengubah persepsi rakyat Malaysia terhadap mahasiswa dan politik. Jangan memandang dan menilai tanpa ilmu. Terus dikeji dan dihambur dengan cercaan. Rakyat Malaysia tak boleh gitu. 

Macam mana diri nak maju kalau tidak berfikiran kritis dalam menilai?

Konklusinya, pasti ada SEBAB dan HIKMAH di sebalik apa yang berlaku...Setuju?

Wallaualam.

So, apa pendapat korang tentang isu ni?

Komen adalah amat dihargai~

p/s: rasanya pas ni nak buat entri pasal berfikiran kritis la...

Wednesday, January 25, 2012

Usik-mengusik Antara Kita


Kat dapur tadi, terdengar suara Ayit dan Uci bercakap-cakap dari dalam bilik. Dengar ajelah, sebab tengah makan masa tu.


Ayit: Uci, nanti Ayit cerita, Uci ikut tau apa yang Ayit cerita. Uci ikut perkataan yang hujung-hujung je.

Uci: Ok.

Ayit: Pada minggu lepas...

Uci: Lepas...

Ayit: Kami sekumpulan pengakap...

Uci: Kami sekumpulan pengakap...

Ayit: Tak, yang hujung je..Yang pengakap je. Ayit ulang balik. Kami sekumpulan pengakap...

Uci: Pengakap...

Ayit: Pergi berkhemah di hutan.

Uci: Hutan.

Ayit: Malam itu...

Uci: Itu...

Ayit: Perut saya berasa sakit yang amat sangat.

Uci: Sangat...

Ayit: Lalu, ketika semua orang sedang tidur...

Uci: Tidur...

Ayit: Saya bangun dan menuju ke hutan.

Uci: Hutan.

Ayit: Setelah melepaskan hajat saya, saya pun kembali ke khemah.

Uci: Khemah...

Ayit: Keesokkan harinya, saya pergi semula ke hutan itu.

Uci: Itu..

Ayit: Saya amat terkejut apabila mendapati taik saya semalam dah hilang!

Uci: Hilang! (sambil ketawa)

Ayit: Siapa yang ambik taik saya?!

Uci: Saya!

Ayit: Uci yang amik taik Ayit?!  Bwahahaha! (Ketawa sampai tak ingat dunia) Uci nak buat apa ngan taik Ayit?Oooohh!

Uci: (gelebah) Mana ada?! Ish, Ayit tipu! Waaaaaaaa.... ( Uci mula menangis...)

Ayit: Ish, Uci ni.. Tu cerita nak kenakan orang lah... Bukan betul pun...

Uci: (Uci terus menangis sampailah Ayit pujuk balik...)


Ok, saya yang kat dapur pun dah tergelak. Tak senunuh Ayit ni. Biarkan ajelah budak dua orang tu... Pandai-pandailah nak berbaik semula.

Gurau senda kalau tak ada dalam kehidupan adik-beradik, memang tak sah!

Setiap hari, ada je yang gelak giler-giler, ada je yang menangis, ada je yang menjerit sana, jerit sini... kan?

These are the colorful of brothers and sisters.

I LOVE MY BROTHER AND SISTERS!

Mujahid a.k.a Ayit (12 tahun)
Musyirah a.k.a Uci (7 tahun)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...