Monday, August 22, 2011

Could I say, "Typical."




Mereka berkumpul. Bercerita tentang hati dan perasaan.


"Moon, kalau kau rasa die leh wat kau happy belajar kat sini, kau teruskan ajela. tapi, jangan cari aku bile kau menangis nanti."

"Tu la yang aku takut tu, Star..." ujar Moon.

*****

Beberapa bulan kemudian., mereka berkumpul lagi.


"Lelaki memang bodoh, buta!" (Star hempas telefon atas katil)

"Kenapa?" tanya Moon.

"Balak aku jumpa pompuan lain! Huh,lelaki! Pompuan manja sikit,cair!" bentak Star.

***** 

 Masa terus berlalu.
"Aku dah mula boring la dengan Sky," kata Moon.

"Oh oh, aku faham aku faham, hahaha... Senang kan nak boring dengan lelaki," kata Sun.

"Kan kan? Rasa macam, dah takde feeling. Dah tak rasa apa-apa," ujar Moon. 

"Tapi aku ada spare part, best kan? Aku tak tau la nak teruskan ke tak dengan Sky, tapi aku ada Cloud..." kata Moon lagi.
*****
One day, someone's called Sun.

"Kenapa nak minta maaf sekarang?"

"After all you've done to me, you said sorry? Is that the best you can say?"

"You ni jahat giler la. Lepas dah setahun lebih you tinggalkan I, you baru mintak maaf sekarang? Time I dah okay? Nape bukan masa I down?"

"You takyah cakap nak nangis lah, I yang patut nangis."

"I support you, but why you tinggalkan I?"

"When you take your SPM's result, did you ever thank me? Did you ever asked me how many I got?"

"You, made our last date, NOTHING!"

"I'm gonna hang up this call."

"..."

"Goodbye!"
 
*****
 Another weeks passed.

"Moon's not okay, Star's not okay, I'm not okay..." said Sun.

"Let's build Anti-Man Club in this room" said Star.

*****

Those are not some drama's dialogue. They were real.

To me, those are a typical dialogue of typical Malay's girls. 
It's not that 'typical' but, we can say that these events are common to happen.

Boys, love, coupling... 
Are those really important when you are still a student while still lives under the same roof with your parents?

Bagi korang, ber'couple' tu, sesuatu yang agung, suatu kebanggaan, dan mengatakan, ber'couple' ni sebagai persediaan untuk memilih calon hidup. Dah ada pengalaman,baru senang nak pilih suami/isteri...

Korang silap.

Islam dah ada caranya. Kita je yang lupa.
Dalam Islam, dah bagitau, nak pilih pasangan hidup tu, macam mana caranya.

Pilih yang beragama.

Islam tu syumul, universal. Dia dah ajar kita dengan sifat-sifat mahmudah, yang baik-baik. Jadi,bila kita pilih yang beragama, insyaAllah, hidup kita takkan disia-siakan.

Rupa,harta,pangkat, tu semua nafsu tu. Cari yang ada agama dulu, baru pakat cari traits yang selebihnya.

Tapi, untuk memilih yang beragama, kita pun kenalah beragama sama.
Macam mana kita nak kat dia, macam tu la dia kena nak kat kita.

Ok, also, I wanna add up, those dialogues above also revealed the so-not-ladylike girls when they're talking with friends.
Terpulang macammana korang nak judge. Tulah realiti.


That's why, I insist, seek for those who make Islam's their priority in life. 

Depa ni,depan kita nampak baik-baik saja,happy go lucky semacam, tapi di belakang, ada akhlak yang perlu dikemaskini. 

Yela,semua orang tak sempurna. Kita pun entah-entah, sedang cuba memperbaik diri.
Jadilah yang terbaik. 

Ingat.

Kalau cinta itu membuatkan kita jauh dari Allah dan mendekati zina, maka, dia bukanlah yang terbaik untuk awak. 

Cinta dari syaitan, hindarilah.
*****
Geram beno tengok budak2 skolah rendah sekarang sibuk nak ber'couple'.
Bila 'couple'dijadikan budaya yg tak asing, mentaliti budak2 ni dah tercemar.
Poor those pure soul.






2 comments:

  1. cinta itu agung.
    cinta Allah, cinta Rasul, ibu bapa.
    tapi bila cinta pada bukan tempatnya
    cinta semacam menzalimi

    ReplyDelete
  2. "Tapi, untuk memilih yang beragama, kita pun kenalah beragama sama.
    Macam mana kita nak kat dia, macam tu la dia kena nak kat kita." i like

    ReplyDelete

Thanks for the comment guys ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...