Sunday, July 17, 2011

Tips Isi UPU untuk pelajar lepasan Matrikulasi

Assalamualaikum...

Berdasarkan pengalaman saya dan kawan2 yang agak menyedihkan, saya nk kongsilah dengan korang kat sini...

Isi borang UPU ni, jangan main2, terutama tuk lepasan Matrikulasi.. Budak2 SPM pun leh take note eh..

1) Untuk budak2 SPM

Bagi yang amik science stream, walaupon korang mmg tanak dah amik science pas skolah menengah T^T, time isi UPU, jangan pilih kos arts course. Confirm korg kena tolak!(teori sendiri :P) Macam saya, hahah.. So dumb.

Citer nye macam ni, time SPM dulu, tau saya pilih ape? 

Pilihan pertama, asasi bahasa inggeris, tp bukan TESL, that's a certain. i don't have a talent in teaching :P
Pilihan kedua, psikologi.
Pilihan ketiga, sains kemanusiaan
Pilihan keempat, ntah ape ntah

yg lain, mass communicationlah, fisiology la, nursing yg kelapan :P

THEN,  bile result kuar (dahlah kt PLKN time tu), maaf, anda tak diterima ke IPTA T^T 
nseb baik den dpt matrik. fuh~

so, conclusion nye, better pilihlah aliran yg sains jugak kalo science stream..tp xsure la, kalo result korg x ok, better pilih yg bukan sains ke ape.. heheh.


2) Untuk budak2 lepasan Matrikulasi

Janganlah~ Tolonglah JANGAN buat benda nih...

Masa isi UPU nanti, fasa 2 boleh ubah course lepas dapat result..
So, kat bawah sekali nanti, die akan ade satu statement ni, yang lebih kurang camni,

Adakah anda bersetuju untuk menerima tawaran selain dari pilihan di atas?

Die suruh tick kalo setuju, dan korang, JANGAN sesekali tak tick, nnti korang nyesal punye~ hahah..

Kalau result korang tak sesuai dgn course yg korg mintak, and then korg tak tick, mmg die takkan bagi ape2 offer pun kat korg.. sian kan?

kawan saya ade kena. sian die. result die oklah. sem 1 3.8. sem 2 xtau, tp lebih kurg lah kot. mintak medik, then tak tick statement kt atas tu, dan die gagal ditempatkan kat mane2 ipta, mengikut result UPU tu la.. huhu, sedih giler die..

dan, ade lagi beberapa org yg camtu.. T^T berharap kat rayuan la dorg..

so, ni jelah yang dpt di share. Hope it's useful ^^

8 comments:

  1. (ketawa) maafla, tp, sy la salah sorg mangsa yg xdpt tu :P

    ReplyDelete
  2. oh la. insyaAllah ada rezeki bila buat rayuan nanti :)

    ReplyDelete
  3. ha'ah, insyaAllah, no pr0blem ^^

    ReplyDelete
  4. mus apply msu, sementara tggu result rayuan tu.. msu da terima da, tp tggu rayuan dulu, dpt pe.. heheh..

    ReplyDelete
  5. insyaAllah slalunya rayuan akn di terima...tp klu tak dpt, cuba la guna cara dlm klu nak masuj ipta ni..g jumpa dekan fakulti universiti yg nak masuk tu, pastu minta dgn dia..slalunya cara mcm ni akn berhasil...tp susah sikitla sbb nak g jumpa dekan pulak...

    ReplyDelete
  6. insyaAllah rashidi. alhamdulillah, mmg sy dah siapkan surat ke dekan.. :D emm, malam khamis baru2 ni sy dah siapkan.. cumanye,tulah, nk pegi jumpa ni, tak tau lagi bila.. igtkn jumaat semalam, tp xjd pulak.. tp, mmg cara ni boleh ye? abah yang bg cadangan,suruh buat surat,jmpa dekan..

    ReplyDelete

Thanks for the comment guys ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...