Sunday, June 26, 2011

Gerhana Bulan: SubhanaAllah!

 Usrah 16 Jun 2011

Di sini, saya quotekan post saya di facebook,

Nak SHARE. td time usrah baru tau, ade satu hadis ni, total up semua, nak citer yg tujuan Allah cipta gerhana ni semua, utk takutkan kita, supaya kita berfikir, apa jadi kalo Allah betul2 tarik nikmat cahaya bulan/matahari tu? gerhana tu tetibe je kekal? then, kat hujung hadis tu, rasulullah kate, ble nampak je gerhana2 ni, if i'm not mistaken, fikirkan tentang Allah, dan beristigfarlah. wallahualam.

Topik usrah kali ni, pasal gerhana. Mentang-mentang gerhana bulan akan berlaku pada pagi tu, so Makcik Zai(naqibah kami) pon bukak topik pasal gerhana. Alhamdulillah, dapat la tau sikit-sikit pasal gerhana ni dan macam-macam info menarik. Best!

Makcik Zai share satu hadis ni, seperti yang diatasla, tapi lagi detail. InsyaAllah, tu adalah satu ilmu baru.



Tak pernah fikir pulak utk beristigfar bila tengok gerhana, astagfirullah.. Kita tak sedar pun yang Allah tu Maha Berkuasa, untuk tarik apa-apa nikmat kita kat dunia ni. Boleh je Allah tarik nikmat cahaya bulan tu kan..?

"Setiap peristiwa alam ada keunikkannya sendiri," tambah naqibah kami.

Baik, sekian. Moga bermanfaat ^__^

2 comments:

Thanks for the comment guys ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...