Friday, February 26, 2010

Dalam Kenangan 1

Pada suatu malam...

Abah: Yong, yong dengar tak tadi uci cakap apa?

Yong: Ha? Cakap apa? (rasa excited sebab dari riak muka abah, ada sesuatu yang menarik telah berlaku)

Abah: Tadi, uci ngan ayyit kongsi nugget. Lepastu, nugget ayyit habis dulu. Ayyit pun...


" Ayyit: Uci! Tengok tu, ada cicak! (sambil menuding ke satu arah)

Uci: (memandang belakang)

Ayyit: (melihat uci memandang belakang, ayyit segera mengambil seketul nugget uci)

Uci: (menyedari nuggetnya hilang satu...) Ish! Ayyit ni! Nape amik uci punye!
(berfikir sebentar...)
Ayyit! Tengok belakang!

Ayyit: (menanti helah uci...)

Uci: Ada GERGASI! (menuding belakang ayyit)

Ayyit: (blinking.. 0.0 ) "


Selesai saja abah bercerita, kami anak beranak langsung ketawa...

Tuesday, February 16, 2010

Kerja sekolah

Hahah..

Tak ada ape nak post kali ni, sebab kat laptop. Tak de gambar kalau nak post pasal task force, ade kat komputer utama je..

Kerja sekolah? Haha..ni pasal shidah. Budak ni,main-main pulak cuti ni... kan dah banyak kerja tangguh..

So, saya sebagai 'penganggur terhormat' sekarang ni, yang dah tak de kerja, tolonglah budak ni sikit2... sekarang tengah tolong tulis nota sejarah.. hahah.. baik ke? entahlah,rasa nak tolong pulak. ikhlas ni..

lagipun, sebagai latihan kot2 masuk matrik nanti, lupe pulak cara tulis nota.. hahah..

ish, apelah..post yang merepek..ish2...

Friday, February 12, 2010

Urgghh.. He's really pissed me off..

When Ijah told me the news, I was so shocked. Without hesitation, I uttered the kalimah,

Innalillah wa inna ilaihi raji'un...

One of my primary's teacher had died.

I feel so upset for a moment and tried to recall the memories with her, when suddenly I got mad.

I mad at him. That teacher's son. A friend of mine in the primary school.

Last year, Yogadass telling me that this teacher having a cancer. Yogadass is my secondary school's friend, also my primary school's friend. We attended the same school.

When I knew the news, I prayed that I hope she'll be fine. Then, coincidentally, I found his son on Friendster, the old friend of primary school.. I asked him about his mother, but he never reply. I don't know why. But, I want to know what my teacher's condition at that time.

I don't give up. I even added him in my ym list, and I asked the same question. He didn't reply. Well, seeing that, I think maybe that question is a sensitive question. Maybe he doesn't want people to know about his mother's condition. Well, that's a maybe...

So, i don't want to question him anymore. But still, I care for that teacher. She teaches me back then. Disappointingly, I forgot about her...

Then, suddenly she died. After a year I knew she had a cancer, after a year I don't know her latest condition, she died.

I even cried in my prayer. Why didn't he tell me about her condition? If I know that she's dying, I could pray for her. That the least I can do over the knowledge she gave to me!

Ahh.. I will never knew the answer.

I have calmed myself now. I know that I shouldn't blame him. I know. Well, for that person, I'm sorry if I get mad to you. I just... feel disappointed, because I couldn't return her favor for teaching me when she's alive, not even a single prayer.

I don't know that the cancer will bring death...

Now,what I can do, is to pray for her safety and comfort in the day hereafter.

Hope Allah bless you teacher Marsila for your kindness. Al-Fatihah.

Sunday, February 7, 2010

Uci oh uci...

Hari tu, opah tumpangkan Nadhirah sat kat rumah sebab opah nak gi hospital... Sape opah? yang tahu maybe de baca post yang pasal opah.

Bila Nadhirah sampai je, Uci tiba-tiba kata, 'Ummi, uci taknak pergi sekolah lah hari ni..."
eh, eh, budak ni..
nadhirah baru 4 tahun umur, uci 5 tahun. uci ngan nadhirah memang kawan, sebab opah pun ada pernah jaga uci.

So, ceritanya kat sini, Uci taknak gi sekolah, sebab Nadhirah ada kat rumah. Nak main le tu... Tapi, Uci memang tengah selsema, so, tepon la cikgu dia, kata Uci selsema.. ceh.. Jadi, budak-budak dua orang tu pon bermain lah dengan gembiranya sampai taknak sarapan, nak main dulu diorang kata.

Em, saya nak cerita pasal ape ye ni? Emm.. haa.. pasal Uci.

Uci dah pandai naik basikal, tapi Nadhirah belum... Alah, basikal empat roda tu je.. Ceritanya i sini, Uci suruh Nadhirah duduk belakang Uci, kat tempat duduk tu, tapi Nadhirah taknak, Nadhirah kata dia takut. Tapi, Uci berkeras jugak(tak delah berkeras...).

Uci suruh lagi Nadhirah duduk belakang, and Nadhirah still taknak," Takot... nanti jatuh.." Uci pun pujuk, " Tak..tak jatuh..kte bawak perlahan je.. " tapi, Nadhirah taknak.. Saya pun masuk campur lah urusan kanak-kanak ribena ni.. tapi, still nadhirah taknak..


Nadhirah nak naik tingkat atas, tapi, Uci halang tangga tu dengan basikal dia.. Ish, uci ni.. Dia suruh Nadhirah naik dulu basikal dia, baru boleh naik.. Hahah, budak2..

tiba-tiba, Uci menitiskan airmatanya.. Saya pun terkejut, " Awat ngan budak ni? "


Rupa-rupanya, Uci nangis sebab Nadhirah taknak naik basikal tu.. Laa, pulak.. Uci masuk rumah, menitiskan air mata atas sofa.

Dia tak nangis, cuma, apa orang kata, ala, yang menitis tu.. Saya pulak pujuk Uci, " Uci, kan Nadhirah kecik lagi, dia kan takot... " tapi, uci still nangis, mumbling2..

Pastu, Uci kuar rumah, naik basikal dia lagi... Uci ajak Nadhirah naik lagi, tapi... still sama..



Pastu, Nadhirah pun main lego... Uci tengok je, still ngan basikal dia. Dia taknak bagi Nadhirah masuk rumah pulak tu... Lama-lama, Uci pun masuk rumah.

Pastu, Nadhirah pun ikut masuk rumah. Dia nampak tabung burger tu. Dia pun excited. Saya pesan jangan sampai jatuh. Saya pun teruskan kerja2 rumah.. tiba-tiba..

Pranggg!!!

Uci dah masukkan kaca dalam tong sampah

Ades, pecah daa... Macam dah dapat di agak je.. Hahah.. Yela, bagi budak 4 tahun main kaca, memang gitu la jadi.. Tanya diorang, sape pecahkan, Uci kata Nadhirah.. Nadhirah diam je.. Hahah.. Memanglah Nadhirah, dah dia yang main..


Saya kata jangan dekat ngan tempat kejadian, tapi, Uci still dekat. Dia siap angkat kaca-kaca yang besar, masuk dalam tong sampah yang berdekatan... Last2, tangan dia yang luka.. Ceh, kan dah kata..

Tapi, last2, diorang dah kawan balik... My opinion is,

'Heh, budak-budak...'
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...