Sunday, February 7, 2010

Uci oh uci...

Hari tu, opah tumpangkan Nadhirah sat kat rumah sebab opah nak gi hospital... Sape opah? yang tahu maybe de baca post yang pasal opah.

Bila Nadhirah sampai je, Uci tiba-tiba kata, 'Ummi, uci taknak pergi sekolah lah hari ni..."
eh, eh, budak ni..
nadhirah baru 4 tahun umur, uci 5 tahun. uci ngan nadhirah memang kawan, sebab opah pun ada pernah jaga uci.

So, ceritanya kat sini, Uci taknak gi sekolah, sebab Nadhirah ada kat rumah. Nak main le tu... Tapi, Uci memang tengah selsema, so, tepon la cikgu dia, kata Uci selsema.. ceh.. Jadi, budak-budak dua orang tu pon bermain lah dengan gembiranya sampai taknak sarapan, nak main dulu diorang kata.

Em, saya nak cerita pasal ape ye ni? Emm.. haa.. pasal Uci.

Uci dah pandai naik basikal, tapi Nadhirah belum... Alah, basikal empat roda tu je.. Ceritanya i sini, Uci suruh Nadhirah duduk belakang Uci, kat tempat duduk tu, tapi Nadhirah taknak, Nadhirah kata dia takut. Tapi, Uci berkeras jugak(tak delah berkeras...).

Uci suruh lagi Nadhirah duduk belakang, and Nadhirah still taknak," Takot... nanti jatuh.." Uci pun pujuk, " Tak..tak jatuh..kte bawak perlahan je.. " tapi, Nadhirah taknak.. Saya pun masuk campur lah urusan kanak-kanak ribena ni.. tapi, still nadhirah taknak..


Nadhirah nak naik tingkat atas, tapi, Uci halang tangga tu dengan basikal dia.. Ish, uci ni.. Dia suruh Nadhirah naik dulu basikal dia, baru boleh naik.. Hahah, budak2..

tiba-tiba, Uci menitiskan airmatanya.. Saya pun terkejut, " Awat ngan budak ni? "


Rupa-rupanya, Uci nangis sebab Nadhirah taknak naik basikal tu.. Laa, pulak.. Uci masuk rumah, menitiskan air mata atas sofa.

Dia tak nangis, cuma, apa orang kata, ala, yang menitis tu.. Saya pulak pujuk Uci, " Uci, kan Nadhirah kecik lagi, dia kan takot... " tapi, uci still nangis, mumbling2..

Pastu, Uci kuar rumah, naik basikal dia lagi... Uci ajak Nadhirah naik lagi, tapi... still sama..



Pastu, Nadhirah pun main lego... Uci tengok je, still ngan basikal dia. Dia taknak bagi Nadhirah masuk rumah pulak tu... Lama-lama, Uci pun masuk rumah.

Pastu, Nadhirah pun ikut masuk rumah. Dia nampak tabung burger tu. Dia pun excited. Saya pesan jangan sampai jatuh. Saya pun teruskan kerja2 rumah.. tiba-tiba..

Pranggg!!!

Uci dah masukkan kaca dalam tong sampah

Ades, pecah daa... Macam dah dapat di agak je.. Hahah.. Yela, bagi budak 4 tahun main kaca, memang gitu la jadi.. Tanya diorang, sape pecahkan, Uci kata Nadhirah.. Nadhirah diam je.. Hahah.. Memanglah Nadhirah, dah dia yang main..


Saya kata jangan dekat ngan tempat kejadian, tapi, Uci still dekat. Dia siap angkat kaca-kaca yang besar, masuk dalam tong sampah yang berdekatan... Last2, tangan dia yang luka.. Ceh, kan dah kata..

Tapi, last2, diorang dah kawan balik... My opinion is,

'Heh, budak-budak...'

2 comments:

  1. Will you translate this to English please?
    Pastu, Uci kuar rumah, naik basikal dia lagi... Uci ajak Nadhirah naik lagi, tapi... still sama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh? That statement? Sure :)

      Then, Uci went out of the house, rode on her bicycle again, and ask Nadhirah to get a ride, but... it was still the same..

      Hope that'll help :)
      I wonder why?

      Delete

Thanks for the comment guys ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...