Friday, April 24, 2009

Adikku Mujahid




Ayyit minat tengok Ben10.
Sampai melukis pun, xyah tengok lukisan yang betul. Spontan je.
Itulah kelebihan Mujahid.
Walaupun tgk kat tv dua tiga kali, dia terus dpt tangkap gambar tu.
Tapi, tulah yg membimbangkan ni.
Dia asyik melukis je.
Sampai kerja sekolah pun tak siap.
Risau jugak macamni.

Tapi, takkan nak halang daya kreativiti pulak?
Hmm.. Cadangan?
Selain Ben10, banyak jugak kartun yg dia suka. Ala, biasalah, budak lelaki. Kecik2 ni, mana minat belajar sangat. Tapi, kalau tak dididik, takut sampai ke besar dia jadi camtu. Tapi, untuk simpan karya2 lukisan dia tu, sy belikan sketchbook. Tapi, Ijah suruh beli yg murah. Akibatnya, kualiti kurang. Ngeh3x... Habis hitam semuanya.

Tapi, kami masih menghargai lukisan2 itu.

Orang baik-baik...

Tadi, periksa agama dulu. Jadi, kena pisahkan budak moral dan budak agama. Meja saya pulak kebetulan sebaris dengan non-muslim jadi, sy terpksa la tukar tempat dengan Jon.

Jon duduk belakang sekali. Hujung tepi tingkap. Terpaksa la duduk dekat tempat laki. Segan. Tapi, terpaksa. Daripada melayan perasaan tak puas hati, sy pun buat ulangkaji. Nasib baik Sharinah tolong temankan. Dari tempat dia, dia dtg ke tempat saya. Tempat kami sekarang boleh dikatakan seperti A dan Z. Sha permulaannya, sy akhirnya. Haha...

Okey, sekarang citer pasal periksa. I duduk kat sebelah. Mula periksa je, dia nak pinjam pensil. Saya pun bagilah. Dalam hati saya, " Alamak, kena hati2 ngan budak ni". Jadi, sepanjang periksa, sy jaga kertas periksa sy betul2. Saya tak rapat dengan dia, tapi, entahlah... Yang saya tahu, dia ada banyak kes.

Masa periksa, dia nak pinjam pemadam. Dalam hati, " Adakah ini satu taktik? ". Saya pun bagi pinjam. Banyak kali jugaklah dia pinjam. Pastu, tetibe je, dia dah habis jawab, kot. Padahal, ujian baru bermula lebih kurang 20 minit. Dia pastu, minta kebenaran nak ke tandas. Lama la jugak dia ke tandas. Saya buat ujian dengan senang hati.

Pastu, dia pun balik. Nasib baik sy dah habis buat. Dia duduk je, terus bukak kertas soalan dan menjawab. Hmm... maafkan sy I, tp, perbuatan awk mencurigakan. Saya tak dpt nak elakkan perasaan curiga tu. Maaf kalau apa yg sy tulis kat sini, salah. Tapi, inilah apa yg sy fikir.

Pastu, dia panggil sy. Dia tanya apa karya Ibnu Khaldun. Sy geleng kepala. Dia mula beralih ke HH, dan tanya soalan yg lain. Sy tak pasti samada HH memberikan jwpn atau tidak, tp kemudian I beralih ke Ganu dan bertanyakan soalan yg lain. Sy tak dgr jelas, sbb tu sy was2 samada Ganu memberikan jwpn. Tapi, kalau betul, ini kes meniru. Takkan Ganu tak tau yg dia sedang memberi tiru. Tp, kalau sy salah, maaf ye...

Pastu, dah lama tu, kelas senyap sekejap. Saya pandangla tingkap sebelah tu. Tiba2 I mula bersuara, dia tanya saya, "Mak awk ustazah ke?". Saya geleng. "Habis tu, ayah?". Saya geleng lagi. "Ohh,baguslah. Keluarga awk semuanya orang baik2. Awak baik, nanti dapat lelaki yg baik2," kata I.

Sy terkejut, cpt2 sy suruh dia buat kerja dia. Sy pulak pura2 bukak kertas soalan dan semak. Sy fikirkan balik kata2 dia. Tiba2, sy rasa kesian. Kesian dengan dia. Sebenarnya, dah macam-macam cerita sy dgr pasal dia, sebab tu la kesian. Mungkin faktor keluarga, ataupun kwn sebaya.

Ya Allah, aku harap, Engkau lembutkanlah hati I, kurnikanlah hidayah kepada dia. Moga-moga, dia bertaubat dan tidak terlambat untuk dia mengecapi betapa manisnya agama-Mu Ya Allah. Jadikanlah dia dalam kalangan org2 yang bertakwa.
Amin.
..

Thursday, April 23, 2009

الامتحانات

اليوم هو امتحان الفيزياء والبيولوجيا. ولست متأكدا من بلدي البيولوجيا. انه رهيب. رهيب جدا. أفظع! كان من الصعب! Huaa... وأخشى إذا لم بلدي البيولوجيا. ولكن ، أعتقد ، وربما سيكون لي. لا!

Friday, April 17, 2009

Book Of Today- EXPLORING THE UNEXPLAINED


EXPLORING THE UNEXPLAINED
by The Editors of TIME
Publisher: Time books


Synopsis
There are many unexplained things in the world such as UFO's, aliens, bigfoot, ghostd, bermuda triangle ang more. This book kind of telling us the stories behind it.

Comment
Best giler buku ni...

Its contain many unexplainable things. But, what I like most is, my friends kind of interested in reading this book. They kind of disbelief that this kind of book happen to be at the library. Well, it almost dusty when I found it, and I am the first one to borrow it. What can I say?

Baru sekarang kot dorang tahu yang kat perpustakaan ada macam-macam... Hoho, tulah, jarang pergi perpustakaan lagi...

Buku Hari Ini- The Harmony Silk Factory


The Harmony Silk Factory
By: Tash Aw

Okey, bulan lepas saya baca buku ni. Bagus la jugak. Penulis buku ni, nama dia Tash Aw, lahir kat Taiwan, tp lepas tu pindah kat Malaysia, tapi lepas tu, dia pindah lagi England ke London, tak ingat. Jadi, buku ni berlatarbelakangkan Malaysia.

Mengisahkan seorang lelaki yang hidup pada masa sebelum Jepun datang nak menjajah Tanah Melayu. Namanya Johnny, seorang lelaki cina. Buku ni ada tiga section.

Section pertama, anak Johnny, Jasper menceritakan cerita pasal ayah dia. Siapa ayah dia tu, apa yang ayah dia buat semasa hidup... Jasper sedaya upaya mencari bukti-bukti sejarah pasal ayah dia, Johnny Lim, seorang usahawan kain yang terkenal suatu masa dulu.

Section yang kedua, cara penceritaannya adalah melalui diari. Diari seorang wanita yang bernama Snow Soong. Sedapkan nama tu... Perempuan ni, digambarkan lawa. Putih, tinggi, dan daripada keluarga yang berada pada ketika tu. Snow Soong ialah isteri kepada Johnny. Pada section ini, Snow menceritakan detik-detik perjalanan hidup dia. Pada masa mula-mula dia bertemu dengan Johnny, dan macam mana kehidupan dia dengan Johnny selepas mereka berkahwin. Diselitkan juga cerita tentang kawan Johnny, Peter Wormwood. Ada watak baru, Mamoru Kunichika, seorang profesor Jepun dan Frederick Honey. Bila korang baca section ketiga, baru korang akan tahu apa hubungan Kunichika dan Honey, haa...

Section ketiga pula, adalah daripada pandangan Peter Wormwood. Memang agak berbelit sikit bab ni. Saya, bila dah habis baca, baru sedar jalan cerita dia. Terpaksa ulang balik untuk dapat kesan yang lebih menarik. Cehh..

Akhir kata, cerita ni, memang best. Tapi, gambar pompuan kat depan buku tu, tak ada kaitan ye dengan isi di dalamnya. Mengacau je gambar tu. Oh ye, Harmony Silk Factory tu adalah nama kedai rumah si Johnny Lim tu. Di situlah kedainya, di situlah rumahnya. Memang Johnny Lim seorang yang terkenal, tetapi, ada sesuatu di sebalik itu, yang hanya Jasper dan Frederick yang tahu. Haa, apakah ia? Nak tahu? Bacalah buku ini hohoho.

Buku ni, merupakan gabungan tiga pencerita, Jasper Lim, Snow Soong dan Peter Wormwood yang menceritakan Johnny. Maksudnya, Johnny langsung tak terlibat. Tak ada langsung monolog Johnny dalam buku ni. Semuanya dari kacamata orang ketiga. Bukan teknik penceritaan orang pertama.

Apa-apa pun, buku ni, best la jugak... Saya dapat kat perpustakaan sekolah. Agak-agaknya, kat perpustakaan korang ada tak buku ni?

psst:
tambah sikit. hari ni, 5 jun 2009, Tash Aw keluar tv. Dekat segmen Breakfast dekat NTV7. Dia dah buat buku baru.... Haha..

Monday, April 6, 2009

Inner Thought Of A Friend

I love my friends really much.
That is why,
Most everyday I cried.
I cried because I love them,
I cried because I care about them.

Every minute, every second and every moment,
I saw them doing the wrong things,
But I am not tough enough to tell them not to do that.
This somehow made my heart crushes to piece.
I cried,
I cried because I was so weak.

I felt pain,
I felt suffocated,
Hardly to breath.

My head hurts.

Deep in my heart,
I prayed.

Dear God,
Please, please give me the power,
The power to stop all the nonsense happening around me.
The nonsense that I can't handle alone.

I feel alone,
That I need supports.
I feel alone,
That I need courageous.

I love my friends.
I don't want them to be lost in this beautiful world you created.
I want we together find the ways to your paradise...

Later on,
I feel useless,
I feel that I am useless for being their friends.
Who am I?

I wish I have a friend with me,
A friend that love you O Allah,
To share the burden I felt on my shoulder.

Friends,
I'm sorry.
I am not brave enough to admonish you.
I want to...
But I am not courageous enough.

But friends,
I promise,
No matter how long it will took,
I will never ever let you drown in the gayness world you created.
I will try my best to guide you to the right path,
Eventhough it is little,
Eventhough it is light,
Eventhough I am alone,
For the sake,
Of you and me,
In the life hereafter...

I'll try my best...

I love you, friends..

Ana uhibbukifillah abadan abada...

virus

aduii.. banyak virus la pulak komputer ni.. dah la kasperky da tamat tempoh.. kena mintak abah beli baru ni.. huu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...