Thursday, July 30, 2009

Makanan

Assalamualaikum..

Bila terfikir pasal makanan, tiba-tiba terfikir, kenapa kita manusia ni ade makanan kegemaran dan yang tidak. Semuanya mesti ada alasannye. Saya pulak? Jap, nak muhasabah jap.

Makanan Tidak Digemari

Kerang- Dia ada pasir2, pastu macam ade tahi2 je.. cam geli pulak.. lembik2..
Lala dan yang sewaktu dengan kerang- Alasan sama seperti di atas
Siput sedut- Dulu, asyik tengok je ummi, shidah ngan ijah makan siput sedut. cam sedap je. sy hirup kuah die je, masak lemak pedas. pastu, one day teringin pulak nak cuba sebab dorang kate sedap(kunonnye..). jadi, cubalah sedut. ummi bagi amaran jgn tengok siput tu. tp, 'ter'degil, nak wat camne? lepas sedut, tengok sekejap. MasyaAllah!! Terus trauma!
Sawi- Kalau yang pahit tu. Tapi sawi bunga sedap sebab lembut.
Sushi- Bau rumpai die. Masa tu rase cam nak muntah. Cuba keluarkan rumpai tu, tapi, bau die still ade kat nasi. Waa.. tak dapat nak jamah sikit pun.
Lobak- Bau dia tak tahan kecuali yang dah lembut. Dalam tomyam ke? hehe..sedap pulak..

So, itulah makanan yang saya tak gemar buat masa ni yang mungkin merupakan kegemaran orang lain. Jadi, jangan ambil hati sebab kita manusia sentiasa berubah.

Makanan Yang Disukai

Masak lemak pedas- Pedass!! Sedapp!! Tak kesahlah ayam ke, telur ke, ikan ke..
Asam pedas- Huu!! Sedap! Pedas pulak tu!!
Tomyam- Lagi pedas, lagi baik!
Sambal belacan- Wah!! Sedapnye makan bersame tempoyak dengan timun!! Pedas lagi best!
Nasi lemak- Lagi pedas sambal die lagi best!
Sardin- Ni, kalau pedas ni, menjilat jari..!!
Nasi goreng kampung- Sedapnye.. Ish, teringin pulak nak makan sekarang. Masa die tengah panas dan pedas, makan sungguhlah kenyang..
Kentang- Apa-apa masakan ajelah yang ade kentang. Kecuali french fried tu.. Kalori tinggi..banyak garam..ee..tak baik untuk kesihatan. samalah mcm kentang lenyek..
saya suka kentang rebus. ada potassium dan magnesium.. haha..

Waa.. Semuanya sedap.. Nilah makanan manusia macam saya. Dengar kate, cili bagus untuk halang kanser. Jadi, makanlah cili selalu..hehe..

Walaubagaimanapun, makanan yang diambil perlulah ada hadnya(buat karangan jap). Ingatlah pesan Rasulullah, makan ketika lapar, dan berhenti sebelum kenyang. Selain itu, elakkan berbaring selepas makan. Ia tidak akan membantu penghadaman.

Yela, puase kan dah nak dekat. Nanti, kot2 ade yang terlentok sekejap lepas sahur. Alasannya,
" Alah, 5 minit je.."

Di kesempatan ini, saya nak ucapkan Selamat Meraikan Ramadhan..

1 comment:

Thanks for the comment guys ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...