Friday, December 18, 2009

Maal Hijrah

Abah terkilan...

Yeke terkilan? Entahlah macam mana nak describe.. hehe..

First sekali,
Selamat Maal Hijrah... Awal Muharram ye hari ni.. Marilah bersama-sama membuat azam yang baru.

Ok, nak cerita pasal pagi tadi.

Abah ada kat rumah. Bukak astro aosis. Ada siaran langsung Sambuatan Maal Hijrah. Tiba-tiba abah nampak ada sorang laki ni tengah bagi ucapan. Abah pun, " La, tak sangka Dr. Yusuf Al-Qaradawi datang sini. Kalau abah tau, abah pergi Putrajaya," kata abah. Abah kata, dr yusuf ni tokoh maal hijrah.

Saya pun dengarlah ucapan dia, tapi tak dapat nak memahami(huhu..) sebab dalam bahasa arab. Ni rasa nak belajar arab cepat-cepat ni.. Faham sikit-sikit je perkataan.. hehe..

Tapi, saya rasa doktor tu macam tengah bagi ceramah. Lama benor dia bagi ucapan. Lebih sepuluh minit gitu kot.. Heheh..

Kamera zoom la kat orang-orang sekeliling.. Abah pun melahirkan kehampaan kepada mereka-mereka yang mendengar nak tak nak dan yang tertidur.. Abah kata mereka dah diberi peluang bersama dengan ulama' terkenal dan hebat, patutnya hargailah..(camtu kot abah cakap, dah lupa).

Abah cerita, doktor ni dibuang negara sebab al-ikhwan? hmm.. sekarang maybe tinggal kat UK[?].

Kalau nak tau lebih lanjut pasal Dr ni, searchlah.. Bila saya tanya abah pasal dr yusuf ni, abah tanya, " Yong tak tau??"
Heheh.. kan dah terkena..

Ok, marilah kita semua berhijrah.. Tidak rugi kalau kita buat baik... Ubahlah diri kita agar lebih disenangi orang..

Tuesday, December 15, 2009

MH-i ditunda

salam,
Atas persetujuan peserta & ibu bapa, insyaAllah tarikh2 baru bagi MHi & R2B adalah seperti berikut:
MH-i pada 27 Disember - 24 Januari 2010
R2B pada 25 Januari - 4 Februari 2010

Maklumat lanjut akan menyusul
Harap maklum

wan fauziah ummu 'atif


muslihah:

jadi, MH-i ditunda...
MH-i 400, R2B 200, kalau tak pegi dua2, boleh eh?


Orait, cuti

Okay, spm was over last week for me.. but, as my father said, "There's no need for celebration. This is only the beginning of life".

So, he was right. Life will get harder after school days. For those who celebrate the ending of SPM, my advice, don't be so happy.

And, i was busy planning my future. I was so scare. I'm scared if I couldn't make it... I'm scared if my life ended horribly... Ahh..

What if I can't make to matrikulasi, or university? What if there's no university that accept me? Is that possible? Yeah,it might be possible... Huu...

Ok, right now, there's two road in front of me. One is PLKN and one is MH-i. Which one should I pick? My father 'insist' me to delay plkn and go to MH-i, but... wouldn't it bring trouble to me later? Hmm.. MH-i is a good program, a one month program... teaching us how to live in campus, maybe, and i can stay with my friends longer...

so...

Monday, November 16, 2009

Selamat Menduduki SPM

Baiklah kawan-kawanku sekalian, selamat menghadapi spm..
sy doakan kejayaan semua..doakan saya untuk kredit addmath..hehe..

sy punya exam, 18 nov hingga 10 dis..

Ya Allah, berikanlah kami ketenangan dan mudahkan ingatan kami.. Amin..

byk citer nak letak ni..tp, sbb spm, xsempat nak kemas blog..

okey, semoga berjaya..

Sunday, October 18, 2009

Sekitar

-Tak sangka kan.. rupa2nya ah long tu dekat ngan kita. ade je orang di sekitar yang meminjam dengan mereka...ingatkan dalam drama aje.. sedih pulak..

-spm nak dekat.. Ya Allah,berikanlah kami ketenangan...

-Addmath kena study betul-betullah... mane boleh spm fail.. ngak2, ngak bisa diterima... at least credit..kwn2, pray for me please..

-kenapa ye? spm nak dekat, masa nilah nak gaduh-gaduh.. kawan mana boleh gaduh.gaduh... tension nanti.. haih, budak-budak ni..

-ijah dah habis pmr... adik-adik nak periksa akhir tahun..mintak tolong dialah..

-kesian shidah.. balik rumah ari jumaat,sabtu kena hantar balik dah sebab abah nak ke lumut, tak de sape nak hantar dia balik hari ahad.. shidah sedih tak dapat belajar ngan yong.. huhu..dia nak belajar addmath.. exam akhir tahun dia hari isnin..

Wednesday, October 7, 2009

Tekanan

Ahh..tekanan..frust..pressure..

Rasa berat sangat bahu ni tak tanggung beban.. Kenapa cikgu? Setiap hari kata kena usaha.. Tadi cikgu kata, kalau tak dapat yang ditargetkan, nanti sekolah kejar.. waa..

Tengoklah trial dapat berapa je.. teruk2.. waa..addmath fail balik.. huhu.. kenapa? why? why?

Program Kecemerlangan SPM

Hari Khamis minggu lepas, cikgu rombak kelas form5. Ikut keputusan diagnostik( tengah tahun).. Uhh..hanya tuhan sajalah yang tahu macammana rasa kecut perut masa dalam proses pembahagian kelas tu..

Kelas akan dipecah kepada 6 kelas. 5A1,5A2,5A3,5A4,5A5, dan 5A6.. macam sekolah asrama je.. jadi, terhapuslah kelas 5 Zuhal, 5 Uranus, 5 Musytari,5 Utaris,5 Pluto,5 Bumi dan 5 Marikh..

Kelas-kelas rombakan tu, terbahagi pada 4 kategori pulak.. kategori pertama, calon spm yang ditarget untuk semua A, Kedua, calon yang ditarget untuk 5A ke atas, ketiga,calon target 5 kredit ke atas, keempat, calon target 3 kredit ke atas..

cikgu buat kat tapak perhimpunan.. mula-mula cikgu panggil senarai pelajar tuk kelas 5A5 dan 5A2, dah kecut dah.. sejuk je tangan..tercuak seketika.. xde nama oden..

next, 5A6 dan 5A3..xde jugak.. sebenarnye, saya pun tak faham sistem ni.. dia tak ikut susunan nama kelas tu.. xikut turutan.. 5A2 bukan utk yg 'atas2' tp yg 'bwh2'.. jadi, smpai skrg sy tak faham.. kesimpulannya, nama kelas ni tak ikut turutan prestasi.. sesuka hati cikgu je nak letak kelas tu ditarget mana..

next tinggal 5A4 dan 5A1.. kelas yg lain dah disuruh cikgu naik ke tempat masing2.. pastu, tgk2, maryam dan zulaika kat 504.. saya kat 5A1.. tak kira lah dapat mana2.. 5A1 kat bilik media.. Sharinah tak suka..sebab rasa cam sempit.. tak adelah sha, ok je.. pembelajaran pun sistem baru.. kelas saya ade 23 orang je..

Kami Nampak Ular...

Khamis minggu lepas, kak Tia perasan ada ular dalam bilik air.. Kak Tia usik2 dengan kayu panjang... Ular tu pun menegak.. Woohh..Ular tedung.. Warna hitam..

Bunyi berdesir-desir.. Umi kata, sejak balik dari kampung hari tu, dia dah dengar bunyi macam tu kat dapur... Maksudnye, masa kitorang kat kampung, ular tu amik kesempatan nak masuklah..

Abah tak de kat rumah.. Jiran yang lain yang lelaki semua kerja.. Jadi, umi ngan kak Tii pun membelasah ular tu..guna kayu tu.. Yong kata kat umi yong sedih.. Umi kata jangan sedih2..Binatang tu bahaya.. Umi ketuk2 ular tu.. Fazlina kerjanya menjerit-jerit aje..haha.. Ada ke dia suruh telefon bomba? Dah gabra sangat dah tu.. Haha.. Kitorang tuan punye bilik air ni relax je, dia pulak gabra.. biasalah tu.. dia datang rumah aritu lepas sekolah, nak isi borang masuk matrik..

Dengar bunyi ketukan kena kat kepala ular tu, menimbulkan rasa kesedihan yang teramat.. Wuhuu..Sian ular tu.. kan dah kena ketukan umi ngan kak Tia.. tula, sapa suruh masuk rumah orang..

Akhirnya, ular tu pun meninggal, eh mati.. Baunya sungguhlah hamis.. Kak Tia masukkan dalam plastik..Tengok ular tu rasa nak termuntah pun ade..

So, sekian..

p/s: SPM...

Memang Gempa...

Yap, memang betul pun.. Blok A ade kesan retakan sikit.. Tapi paling teruk blok C la.. Dinding koridor tingkat 2 dan 3, memang retak.. Adui, ngeri pulak.. Cermin kat ground floor pun retak dan pecah sikit..

Haaii, kita kat sini yang dah rasa ngeri, mereka diIndonesia apatah lagi.. Ritu kuar berita bangunan universiti medik kot yang runtuh.. 300 orang pelajar Malaysia dihantar balik.. guna kapal terbang TUDM kot..

Rini, berita, ada masjid runtuh, ramai budak-budak yang datang mengaji tertimbus.. Astagfirullah... Innalillah...

Sedihnya... Begitu dahsyat azab Illahi.. Subhanallah..

Wednesday, September 30, 2009

Gempa bumi?

Ijah stayback kat sekolah tadi smpai lebih kurang 7 petang.. Balik rumah, bagitau yang sekolah kena gempa bumi.. Saya pun, "Hah?" Ijah kata lagi, yang blok C ade retakan dan banyak cermin tingkap pecah. Pukul 9 tadi pun Sofia telefon, kata adik sepupu dia yang sesi petang, bagitau kelas bergegar.Lepastu, semua menjerit dan keluar kelas. Ijah kata, dia ada dengar pengumuman suruh semua pelajar turun cepat pergi dataran...

Can't wait for tomorrow...I want to see it..

Tadi, kat yahoo punye homepage pun ade citer pasal gempa bumi. Kat Indonesia. Negara2 jiran macam Malaysia dan Singapura pun kena sekali la.. Innalillah.. Banyak rumah runtuh katanya.

Hoho.. Sama macam kes 2007 dulu.. Sekolah pernah goyang jugak.. Masa tu tengah amik exam, tetiba je, kerusi meja bergerak.

Elektrik putus sebelum tu. Tengok kipas, botol air, semua bergerak.. Indonesia ada gempa.

Ahh.. What will be the announcement for tomorrow? Can't wait to hear it.. I hope my class is in a good condition..

Thursday, September 24, 2009

Selamat Hari Raya!

Entah nape,rase malas pulak nak update..

Selamat Hari Raya! Byk kisah nak dikisahkan..tapi..aish..nantilah..

Trial dah habis, mintak2 keputusan ok. Taun ni beraya kat Tanjung Piandang, Parit Buntar, Perak.. Sabtu sebelum raya...sampai Khamis.. Nak letak pengalaman, tapi, masa tak mengizinkan..

Nanti la letak, insya-Allah..

Sekian..

(betul2 tak cukup masa)

Sunday, September 13, 2009

Good Luck For The Trial Examination

To all the SPM candidates this year, I wishing you all the best and good luck. Also to the candidates who are having their trial, including me this week and past two weeks, good luck also! Let us all avoid tv and computer, hahaha...

Ahh, there were so much to tell on what happened during my trial, but, I kept it for now... Until the trial over, Insya-Allah...

Okey, Selamat Berpuasa and Aidilfiri... This Sunday maybe.. Bye. Salaam~

Monday, August 24, 2009

Sila Undi...

Mohon pembaca-pembaca blog (macam ade je), sila ke orang-utan-lovers.blogspot.com dan sokong mereka dalam menjayakan misi blog mereka. Kalau boleh, jadi followers mereka jugak.



Kalau boleh, vote blog mereka di Orang Utan Blog Contest sekarang. byak2 lagi bagus, tapi sehari skali je.. blog adik saya sebenarnye tu..under smk wangsa melawati..please vote.. sian dorang..

Terima kasih saya ucapkan banyak-banyak bagi mereka yang vote. Semoga nasib orangutan akan terbela dan mereka tidak diancam kepupusan. Sekian.

Thursday, August 20, 2009

Korban Kekal 67

H1N1: Tiada kes kematian baru dilaporkan

Oleh Wan Hazmir Bakar

KUALA LUMPUR: Tiada kes kematian berkaitan Influenza A (H1N1) dilaporkan sehingga jam pagi tadi dan angka korban keseluruhan kekal pada 67 mangsa.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, berkata sejumlah 1468 penghidap penyakit seperti influenza (ILI) sedang dirawat di 86 buah hospital termasuk enam hospital swasta di seluruh negara.

Katanya, dari jumlah itu, 257 telah disahkan positif H1N1 manakalal seramai 134 pesakit dibenarkan keluar hospital.


"Daripada 257 kes yang disahkan H1N1, 36 kes berada di unit rawatan rapi (ICU) di mana 7 kes adalah kemasukan baru sementara empat kes dipindah keluar dari ICU.


"Daripada 36 kes yang sedang dirawat di ICU, 21 kes (58%) mempunyai faktor risiko iaitu diabetes (5), penyakit kronik (4), asma (3), hamil dan bersalin (3), obesiti (2), kanak-kanak istimewa (2) dan kanak - kanak di bawah usia setahun (2)," katanya dalam kenyataan media hari ini.

Dr Mohd Ismail berkata, Kementerian Kesihatan mendapati masih ramai pesakit yang mengalami jangkitan H1N1 yang tidak memberi kerjasama yang baik dalam mengawal penularan influenza A.

Katanya, orang ramai perlu sentiasa mengikut nasihat Kementerian Kesihatan dan mendapatkan rawatan segera bagi mereka yang mengalami simptom dan berisiko tinggi untuk mendapat komplikasi akibat jangkitan H1N1.

"Kementerian Kesihatan Malaysia mengucapkan terima kasih di atas kerjasama orang ramai. Tindakan tepat anda dapat membantu kami memberi perkhidmatan yang berkesan," katanya.

sumber: Berita Harian Online, 20 Ogos 2009

SMAKL dan Opah

Bismillahirrahmanirrahim.

Pagi tadi, pegi Sekolah Menengah Agama Kuala Lumpur(SMAKL). Ikut seminar kimia. Dua orang satu sekolah. Dia pilih sorang yang cemerlang kimia, sorang lagi sederhana. Saya cemerlang? Haha..harapan aje.. Saya yang sederhana tu.. Tapi, rasanya, taklah sederhana sangat. Macam lemah aje. Pasal ape cikgu pilih tak tahu la. Saya pegi pulak ngan sorang budak paling top kat sekolah saya. Setiap exam straight A. Rasa rendah pulak diri yang sememangnye rendah ni...haha..

Dalam perjalanan, cikgu was2 sekolahnya kat mana. Pastu, cg Hayati bising2 tak nampak signboard sekolah tu.. Haha.. Kelakar cikgu. Kitorang sampai, ramai dah budak sampai. Terpaksa duduk belakang. Duduk belakang, tak nampak pulak slideshownye. Aish, rase sia2 je.

Pastu, rehat jap kol sepuluh. Masuk dewan makan die, wah, lawa jugak. Besar... Hihi.. Kitorang makan mee basah. Memang basah betul mee tu.. Bahaya gak makan, takut kena tudung. Laki n pompuan pisahlah..

Dah habis makan, kuarlah dewan tu. Pandang2 jugak budak2 SMAKL ni. Kot2 nampak Maariah ngan Haziqah. Tengah jalan2 nak ke dewan, nampak sorang budak macam Maariah. Die tengah gelak2 senyum bila nampak kawan die jumpe kawan lama (camtu kot..)Eh, Maariah ke tu? Hati tertanye-tanye.. Kepala senget 45 darjah nak surekan, betul ke tak..

Pastu, 'Maariah' tu pandang muka saya, tapi muka dia masa tu cam xde perasaan je.. Huhu.. Oh, tidak kenalkah dirimu akan diriku? Tapi, tak pastila tu Maariah ke tak.. Lepas tu, baru saya sedar yang saya pakai mask. Hahaha.. Padanlah pandang tak de perasaan je.. Disebabkan kena patuhi masa, saya jalan je lah menonong ke dewan. So, sekarang ade satu soalan nak tanye Maariah. Maariah, awak ke tu?

Pastu, tiba pulak masa solat zohor, lepas mkn tghari. Wah, lawalah surau die.. Besar.. Alah, surau2 asrama memanglah lawa.. Pastu, jalan2, letaklah telekung kat dalam surau tu sebelum amik wudhu'. Masuk2 je, ade sorang budak SMAKL ni, terkejut nampak saya. Die terus urut dada.. Ohho.. mentang2lah saya pakai topeng..Hahah...tak delah.. Pastu, tengok2, la Haziqah rupenye.. Saya nak amik wudhu', so, sy tunjuklah tag nama saya, tapi dia kate die tak nampak pulak.. Saya bagi sign language 'kejap2'. Amik wudhu', pastu kejar orang tgh jemaah, dah habis, haziqah tegur.

Yey! Lama tak jumpa ziqah. Rindu lak.. Dah nak dekat setahun tak jumpe.. Hehe.. Diorang tengah exam. Start Selasa lepas. Borak2 sikit psl peajaran, pastu habis. Pelok2 sikit, masuk balik dewan, belajar kimia kertas 3. Takdelah mengantuk sangat skrg.. Pastu balik, kol 4 ptg. Cikgu hantar Rabie balik sekolah, pastu hantar sy balik rumah.

Sampai2 rumah, tengok2, ade notis tertampal kat depan pintu. Notis itu berbunyik,"Umi ngan uci teman abah pergi Melaka. Kunci kat umah opah".

Pergilah pulak rumah opah. Sebenarnye, lama jugak dah pergi rumah opah ni, seberang jalan. Opah tanya, nak masuk dulu ke tak. Saya masuk jelah memandangkan dah lame tak jumpa opah.

Opah ni, seorang wanita yang telah menjaga saya masa kecik.


Umi kate, mase sy merah lagi dah dihantar kat rumah opah sebab umi keje.. Opah keje amik upah jaga budak2. Dari saya, opah jaga adik2 saya, sampailah yang Musyirah 4 tahun tu.. Wah, adik-beradik sekali dijaga.. Opah sekarang makin berumur, tai, still kuat jaga budak. Sekarang pun still jaga budak.

Tadi tengok opah jaga budak2, teringat mase dulu2.. Sebijik je opah cara opah jaga dorang, macam jaga kitorang dulu. Sedih pulak tiba2.. Anak opah tinggal jauh2, so opah sunyi la tinggal sorang2 kat rumah, sebab tu sampai sekarang still jaga budak2.. Tapi, ade sorang anak opah ngan cucu tinggal tak jauh dari rumah opah. Die jaga opah.. Kitorang panggil die, 'Mak'. Tak taula, memang diajar dari kecik..haha..

Pastu, opah siap suruh saya makan lagi.. Hihi, segan pulak tetibe.. Makan kurma ayam dan ayam masak sambal. Kenyang la jugak. Alhamdulillah, rezeki.

Gambar- Opah masa saya 6 tahun kot..

Baik, sekian sahaja kenangan hari ni. Buat tatapan masa hadapan. Trial lepas cuti, tapi tak habis belajar lagi.. Adui..

Baik, assalamualaikum.

p/s: mohon sedekahkan al-Fatihah buat Opah yang telah kembali bertemu Penciptanya  17 Nov 2010..  T^T Moga arwahyarhamah sentiasa dalam kalangan mereka yang diberi Rahmat.. Opah, yong sayang Opah.. (sebak...)

Thursday, July 30, 2009

Makanan

Assalamualaikum..

Bila terfikir pasal makanan, tiba-tiba terfikir, kenapa kita manusia ni ade makanan kegemaran dan yang tidak. Semuanya mesti ada alasannye. Saya pulak? Jap, nak muhasabah jap.

Makanan Tidak Digemari

Kerang- Dia ada pasir2, pastu macam ade tahi2 je.. cam geli pulak.. lembik2..
Lala dan yang sewaktu dengan kerang- Alasan sama seperti di atas
Siput sedut- Dulu, asyik tengok je ummi, shidah ngan ijah makan siput sedut. cam sedap je. sy hirup kuah die je, masak lemak pedas. pastu, one day teringin pulak nak cuba sebab dorang kate sedap(kunonnye..). jadi, cubalah sedut. ummi bagi amaran jgn tengok siput tu. tp, 'ter'degil, nak wat camne? lepas sedut, tengok sekejap. MasyaAllah!! Terus trauma!
Sawi- Kalau yang pahit tu. Tapi sawi bunga sedap sebab lembut.
Sushi- Bau rumpai die. Masa tu rase cam nak muntah. Cuba keluarkan rumpai tu, tapi, bau die still ade kat nasi. Waa.. tak dapat nak jamah sikit pun.
Lobak- Bau dia tak tahan kecuali yang dah lembut. Dalam tomyam ke? hehe..sedap pulak..

So, itulah makanan yang saya tak gemar buat masa ni yang mungkin merupakan kegemaran orang lain. Jadi, jangan ambil hati sebab kita manusia sentiasa berubah.

Makanan Yang Disukai

Masak lemak pedas- Pedass!! Sedapp!! Tak kesahlah ayam ke, telur ke, ikan ke..
Asam pedas- Huu!! Sedap! Pedas pulak tu!!
Tomyam- Lagi pedas, lagi baik!
Sambal belacan- Wah!! Sedapnye makan bersame tempoyak dengan timun!! Pedas lagi best!
Nasi lemak- Lagi pedas sambal die lagi best!
Sardin- Ni, kalau pedas ni, menjilat jari..!!
Nasi goreng kampung- Sedapnye.. Ish, teringin pulak nak makan sekarang. Masa die tengah panas dan pedas, makan sungguhlah kenyang..
Kentang- Apa-apa masakan ajelah yang ade kentang. Kecuali french fried tu.. Kalori tinggi..banyak garam..ee..tak baik untuk kesihatan. samalah mcm kentang lenyek..
saya suka kentang rebus. ada potassium dan magnesium.. haha..

Waa.. Semuanya sedap.. Nilah makanan manusia macam saya. Dengar kate, cili bagus untuk halang kanser. Jadi, makanlah cili selalu..hehe..

Walaubagaimanapun, makanan yang diambil perlulah ada hadnya(buat karangan jap). Ingatlah pesan Rasulullah, makan ketika lapar, dan berhenti sebelum kenyang. Selain itu, elakkan berbaring selepas makan. Ia tidak akan membantu penghadaman.

Yela, puase kan dah nak dekat. Nanti, kot2 ade yang terlentok sekejap lepas sahur. Alasannya,
" Alah, 5 minit je.."

Di kesempatan ini, saya nak ucapkan Selamat Meraikan Ramadhan..

Monday, July 27, 2009

Solat Subuh

Malam tu tiba-tiba je Iyah membangkitkan suatu peristiwa.

"Ayyit, Ayyit... Ayyit angkat tangan tak masa ustaz tanya 'siapa yang taknak tinggal solat lagi?' masa ceramah Isra' Mikraj semalam?" tanya Iyah yang berusia 7 tahun.

"Angkat..." jawab Ayyit, 9 tahun.

"Iyah pun angkat. Kalau camtu kan Ayyit, malam ni kita solat Isya' ek? Esok sebelum gi sekolah kita solat Subuh," cadang Iyah. Ayyit cuma menggangguk.

SubhanaAllah, masa tu, terkejut beruk kitorang dengar Iyah cakap macam tu. Kami tak sangka. Teringat dulu, masa darjah berapa baru kami solat Subuh. Yelah, kami pun orang biasa. Hidup dalam suasana biasa. Terharu dengar Iyah cakap macam tu.

Tapi malam tu, dia tertidur awal. Kami lupa nak kejutkan tuk solat Isya'. Tapi, masa Subuh, kami kejut. Iyah bangun dengan bersemangatnya, Ayyit liat sikit. Diorang solat jemaah dua orang,macam biasa dan siap ke sekolah dengan biasa. Alhamdulillah...

Sekarang ni diorang dah praktikkan solat Subuh dan Isya'. Tapi, yang paling bersemangat, Iyahlah. Baru dua tiga hari gitu. Apa-apapun, kitorang akan pastikan diorang istiqamah. Nak bagi budak-budak istiqamah ni, kena bagi diorang minat dulu. Berkesan agaknya ceramah Isra' Mikra j tu...


Ya Allah, kau jadikanlah aku dan adik-adikku anak yang soleh...

Kadang-kadang, bila kita lihat keadaan ni, terkilan jugak pada mereka-mereka di luar sana yang dah besar panjang tapi masih tidak bersolat. Terkilan jugak pada sesetengah budak-budak sekolah yang lelaki,siap boleh bagitau yang dorang tak solat Subuh...

Padahal, solat tukan satu kewajipan bagi mereka yang sudah baligh. Kalau masa zaman kanak-kanak tu, tak pelah, tapi kalau dah baligh, apa guna lagi memberi alasan bas dah sampai la, bangun lewatlah... Semua tu, sudah Allah berikan kemudahan.

Ingatlah, kematian itu, sesuatu yang nyata.

Monday, July 6, 2009

Keputusan PLKN

Salam..

Huu.. Hari tu, satu kelas kecoh semakan status calon plkn dah keluar.. Joanne kena.. Joanne kate, leh semak online, gi kat laman web dia.

Jadi, balik2, petang tu, bukak la website dia, tapi, connection tak ada. Peliklah jugak, sebab bukak website lain, ade pulak. Patutlah Joanne kate, kadang2 connection tak ada. Abah kata, ramai orang nak check, sebab tu tak dapat. Abah kata, cuba pagi esok.

Huu.. Perasaan berdebar-debar je.. Sekarang ni, pasrah ajelah.. Kalau tak dapat, tak pelah.. Kalau dapat, rasa malas pulak nak pergi. So, ape-apehal pun, semak ajelah dulu. Kaunselor kata, dia pilih random aje.

Jadi, pukul 5,25 pagi, bangun tidur, terus bukak komputer. Tulis kat Google, PLKN. Klik semakan status apebenda ntah(dah lupa), dan keluarlah tempat dia suruh letak nombor kad pengenalan...

Mula-mula check untuk Fazlina. 920327-14-xxxx, klik, semak. Maaf, anda tidak tersenarai dalam senarai (macam tu la kut). Huu..saya dah tarik nafas dah ni.. Check untuk Sharinah pulak, 921124-08-xxxx, klik semak. Maaf, anda pun tak tersenarai jugak...(lebih kurang la..:P).

Jantung dah kencang dah ni...
Sekarang, giliran saya pulak. Dalam bentuk cerpen la..

xxx

Monitor di hadapanku ku tatap dalam-dalam. Cahaya monitor di dalam kegelapan pagi itu menyilau mataku. Ku buka tutup mataku dengan harapan dapat menyesuaikannya dengan cahaya yang serba terang itu.

Dengan nafas yang ku tarik dalam-dalam, kunci-kunci nombor di atas papan kekunci(eh, betul ke tak ni?) ku tekan perlahan-lahan.

920506-14-xxxx

Keringat mulai menitik daripada dahi adikku yang sedang tidur akibat kepanasan kerana kipas telah ku halakan kepada ku yang cemas.

Lambat-lambat ku tekan butang 'semak'... dengan lafaz basmallah.

"KLIK"...







bersambung selepas ini...

Saturday, June 27, 2009

Hari Bertemu Pelanggan

27 jun 2009
Pagi2, abah ngan ummi pergi sekolah kebangsaan dulu. Pastu, datang sekolah menengah pulak. Pergi kelas Ijah dulu, baru pergi kelas saya. Cikgu kata, result saya turun naik,,maksudnya, basic tak kuat lagi, Fikir-fikir, betul jugak kata cikgu tu. Kalau tak belajar je, result turun.. Tapi, alhamdulillah, tuk pertengahan tahun, dapat nombor lima. Rasa bersyukur sangat sebab dapat tewaskan budak-budak cina dengan budak yang pergi tuisyen. Rasanya, dalam kelas saya, dua orang je kot yang tak pegi tuisyen. Saya dengan Rabie. Tapi, Rabie boleh dapat nombor satu dan selalu dapat semua A. Camne ntah dia belajar.. Sebenarnya, dah lama sekolah kitorang tak dengar tentang lelaki yang cemerlang.. thehehehe..

Pastu,saya ikut ummi pergi Klang, sekolah shidah pulak. Masuk2, dorang sume pakai baju seragam kisas yang warna hijau tu. Turun je kereta, segan tetiba.. Sepanjang berada kat sekolah tu saya segan, dalam masa yang sama, rasa gembira. Semua muslimin dan muslimat bersongkok dan bertudung labuh.. Satu perasaan segan mula menjelma..

Yela, dekat sekolah saya, boleh kira berapa orang pakai songkok. Tudung labuh pun sama. 4 orang je rasanye.. Bila kat sekolah tu,kiri kanan boleh nampak.. Alangkah baiknya kalau saya berada dalam keadaan macam tu... Bila la agaknya? Masa dekat program2 KRJ je boleh rasa perasaan best macam tu..

Penat kat sana, kena jaga Uci. Shidah kate die dapat nombor 23 daripada 27.. Dia sedih giler.. Tulah,mase kat sekolah harian, selalu dapat nombor 1, tapi tetiba datang sekolah ni, 23 terus..

Dah habis cakap dengan cikgu semua, bawak shidah jalan-jalan. Dia teringin nak makan kfc pulak.. hek2..

saya,balik2, perut kenyang.. sampai sakit perut. aduh..pukul 8.oo malam, tertido. nasib baik terbangun pukul 4.00, walaupun tak kunci jam.. selamat isya'. sebenarnya, terbangun pukul 4 pagi tu,sebab terdengar bisikan. Ada orang bisik,suara macam shidah..Dia kate," yong,jom bangun semayang.." terus sy terbangun. istigfar sekejap.. terkejut woo.. huu..

abah ajak ummi ngan uci pergi terengganu. sampai hari rabu. bertolak tengahari ahad. nampak gayanye, kena uruskan adik2 lagi..

Wednesday, June 24, 2009

Tinta

Assalamualaikum.
Update jap. Tengah buat addmath, leh pulak bukak laptop yek..

Shidah balik asrama semalam. Demam campak dah dicampak keluar. So, bilik yang dikuarantinkan selama dia beradu di situ, sedang dibersihkan.

Emm, minggu ni Minggu Koperasi. Khamis dan Jumaat ni, ada sedikit jualan dari orang luar iaitu, jualan Setemku. Kita bagi gambar kat diorang, nanti diorang buat setem letak gambar kita. Boleh digunakan. Yang kedua, dari GempakStarz. Datang jual majalah dan komik. Yang ketiga, dari Rakan Muda. Sesiapa nak join, boleh daftar. 26,27, 28 Jun ni, ada Bazar Buku yang bertempat di sekolah kami. Harga runtuh. Sesiapa nak datang, datanglah ke SMK Wangsa Melawati, KL. Pukul 9-5 petang.

27 haribulan ni, Sabtu ada hari Bertemu Pelanggan a.k.a hari terbuka. Masalahnya, sekolah Ayyit ngan Iyah pun,ada hari terbuka yang sama di SK Klang Gate. Tambah kelakar lagi, Shidah pun, ada hari terbuka, Mawaddah, di kisas. Hoho~
Ummi pun cakap, " Ish, pening ummi. Sekolah ni, tak fikir ke kalau ibu bapa ada anak ramai. Nak jugak buat hari yang sama".
Haha.. Jadi, rancangan ummi, pagi2 tu, pegi sekolah rendah dulu. Pastu bawak budak-budak tu pergi terus sekolah menengah, pastu terus bergerak keKlang, sekolah Shidah. Hohoh..

Habis... Sambung bila ada masa terluang.

Saturday, June 20, 2009

Apa Yang Berlaku Minggu Ni?

Ahad, 14 Jun

Ummi masih di hospital. Tak boleh keluar lagi sebab tak scan lagi. Doktor cuti hari ahad. adoi.. hari ni ummi pindah ke wad di neurologi. oklah,wad selesa sikit. ijah jaga ummi lagi,jadi kemungkinan ijah tak sekolah esok.
Kat rumah, banyak kerja kena buat. Nak prepare rumah lawa tuk ummi. Nanti ummi esok nak balik, takkan nak tengok rumah sepah-sepah, kan?
Shidah tak sempat balik asrama. Abah penat sangat pagi tu. Cadang hantar pagi esok.

Isnin, 15 Jun

Wow, kali ni, kena masak sarapan sendiri. Pagi-pagi,bangun tanak nasi. Pastu, tidur balik. Pukul 5.30 bangun, siapkan diri dan masak. Masak nasi goreng biasa je. Tuk Ayyit, masak roti bom aje. Adik-adik, kejut mandi, pakai baju, makan, diorang pun pergi sekolah. Nasib baik abah ade kat rumah, tolong tengokkan Uci kejap. Akibatnya, saya lambat ke sekolah, tapi tak kena tahan pun. Abah tak dapat hantar Shidah balik sekolah, tak sempat lagi. Leh.. So,pagi esok la gamaknya. Sian Shidah. Abah pun buat surat. Tapi, suruh yong taip pulak, haha.. Pandai-pandilah reka ayat.
Ummi balik rumah malam tu.

Selasa, 16 Jun

Ummi penat lagi. Tidur je. Sian ummi.Doktor bagi ubat banyak sangat. Ummi jalan pun tak betul lagi. Jadi, rumah dan adik-adik, masih di bawah tanggungjawabku. Ummi tak leh kena air sangat,cepat kecut kulit. Sian Shidah, abah tak dapat hantar lagi. Cadang hari ni, tapi, problem pulak. Abah hantar Shidah malam, tapi patah balik sebab jam.

Rabu, 17 Jun

Lupalah sarapan apa pagi tu. Shidah abah hantar pagi-pagi, pukul 6. Ummi dah ok sikit,tapi tak ok jugak. Tak boleh pegang benda berat-berat.

Khamis, 18 Jun

Malam pukul 9, ahli-ahli usrah datang ziarah sekali ngan naqibah kitorang,Makcik Zai. Mak Sumayyah pun datang. Ayah-ayah depa pun ikut mai sekali.Borak ngan abah.
Entah kenapa, Atan famous malam tu. Haha.. Semua suka kat Atan. Kata muka Atan comel. Bulu bersih. Haha.. Kalau Uci,dia pijak je ekor atan tu.

Jumaat, 19 Jun

Ada lawatan ke pameran pendidikan di klcc untuk pengawas pusat sumber. Datang-datang, sesat sekejap. Yela, dengan budak-budak tingkatan 1 ngan 2 yang masih lagi kanak-kanak Ribena, adui, tuhan sajalah yang tahu. Dekat sejam, baru sampai dewan yang dimaksudkan dalam surat. Datang-datang, tempat tu macam sunyi. Menyedihkan betul, sebab, tanya-tanya pengawal kat situ, " Emm, rasanya pameran tu, tarikh akhir dia semalam," Lah, sudah......
Apa daa surat tu, haha,buat penat kitorang je. Cikgu nak mengadu sebab bagi kitorang surat salah tarikh...Abis la..

Sabtu, 20 Jun

Koko sekerat hari. Nak kumpul tandatangan. Kerengga masuk dalam telinga Nadia.Sian dia. Cikgu kate kena masukkan air dalam telinga,tapi nasib baik kerengga tu dah keluar...

Balik rumah,Eteh ngan PakLong ada. Petang, ajak Pak Long ke Giant. Beli barang keperluan sebab abah outstation lagi. Pegi Sarawak kot.. Malam Pak Ngah pulak datang. Lawat ummi dan... hantar shidah balik rumah.

Shidah kena demam campak. Hahahah.. eh, tak baik gelak. huu~ Nasib baik demam campak je, tak chicken pox, sebab saya tak pernah kena lagi.Kang tak pasal2 kena jangkit. Sian shidah, baru je balik sekolah,balik rumah balik...

K lah, nak study sejarah. Trial bulan 8... Huu~

Tuesday, June 16, 2009

Harvard Hotel



Cuti raya cina baru2 ni, kitorg satu family balik kampung, kat tanjung piandang, parit buntar, perak. pastu, abah nk survey pulak resort dekat Kedah, jadi kitorg pun pergilah Kedah. siap pack brg sbb nk tido kat resort tu satu malam. nk survey resort tu utk projek abah yg akan dtg. Yey! inilah pertama kali kami adik-beradik menjejakkan kaki kat Kedah. Tempat yg abah pilih is, Sungai Petani. berapa jam ye perjalanan, lupa pulak.


nama resort tu, Harvard Suasana Resort. mula2 masuk, nampak cam xberpenghuni.. pokok2 byk yg dah kering, pulak tu, xde lgsung la org tgh jln2 ke... hihi.. nampak cam berhantu je. kitorg pun msuk la tmpat utama die.. pastu, ternmpakla satu group ni mata2 sepet2 belaka. nmpak mcm org korea. rupa2nye mmg betol org korea. abah pun jumpe la ngan manager resort tu, ckp2. manager tu kate, mmg koreans tu dtg situ, nk traning golf, sbb kt korea skrg winter.. ijah pulak xabis2 bising, terlebih excited tgk org korea.. ape la..



kitorang pun lepas tu masukla bilik die.. woaa! agak best! diorg bagi bilik yg mmg khas utk family.. best la jugak.. budak2 tu pulak, msuk2 je bilik, terus lompat2 atas katil.. ceh! mcm xpenah jumpe.. esoknye pulak, budak tiga org tu, nak mandi kat kolam.. adui, nk menjg depa, buka main susah.. naseb baik xde org sbb pg lagi.. bile dh tghhari, kami 8 org pun balik perak. ingat nk tolong tok perak buat bubur asyura, tp tertido pulak, penat sg..hihih.. bangun2 je bubur dah siap.. tinggal nk makan je.. hee..

Khas Tuk Shidah

Bile baca ni, shidah tergelak tak?

12 12 12 12 12
12

12 12 12 12

12 12 12 12

12 12 12 12


hahaha..

Friday, June 12, 2009

Ummi

Malam tadi teman ummi kat hospital. Ummi pening2. Kaki ummi lemah. Jadi, yong kena tolong ummi. Tidur atas kerusi je malam tadi. Takpelah... Asalkan dapat teman ummi. Hospital tu bagi sorang je teman. Tengahari abah datang, bawak yong balik. Nak tukar orang. Samada shidah atau ijah. Blood pressure ummi normal, gula dalam badan pun normal. Doktor rasa strok. Tapi, tak tahu la.. Pagi tadi, teman ummi pegi jabatan neorologi. Esok, kata doktor Shikin, buat CT scan. Ummi mengadu peha sakit, jadi petang ni buat X-Ray. Yong tak tahu apa result sebab sekarang kat rumah... Minta-minta tak ada apa2 yang tak normal.. Amin..

Wednesday, June 10, 2009

Ya Allah, Selamatkanlah Ummi

Pukul 2.30 pagi tadi, 11.6.09, ummi terjaga. Kebetulan yong ngan Ijah tak tidur lagi. Ummi terjaga sambil termenung, meniarap. Pukul 2.40 dengar macam ummi tengah mengeliat, waktu tulah, reaksi ummi pelik. Ummi bergetar. Yong ngan Ijah terus pergi kat ummi, tanya ummi ok ke tak. Tiba-tiba keadaan ummi makin teruk, kitorang jerit nama abah. Darah mula mengalir daripada mulut ummi. Ijah takut. Ijah menangis. Yong kejut Shidah. Abah pegang ummi, "Sayang, okay tak ni..Ummi..ummi.. dengar tak?"

Ummi macam tak sedarkan diri. Yong tarik nafas panjang2, cuba tenangkan diri, sebab adik2 dah menangis, takkan yong nak ikut sekali. Darah keluar lagi. Abah suruh call maksu. Maksu doktor. Maksu suruh ngiringkan badan ummi. Abah suruh call ambulan. Yong dail talian kecemasan. Terangkan macammana keadaan ummi, alamat rumah. Talian disambung ke talian hospital. Sekali lagi yong terang benda yang sama. Tangan yong dah sejuk. Orang dari hospital suruh sesiapa tolong ke jalan besar Klang Gate takut terlepas lorong. Yong rasa tu tanggungjawab yong. Jam menunjukkan pukul 2.50 pagi.

Sarung t-shirt labuh, pakai stoking, pakai tudung tak sempat pakai anak tudung, yong lari keluar. Ayyit ikut sama. Ijah tolong panggilkan jiran. Shidah bacakan Yaasin. Yong ngan Ayyit lari laju2 ke jalan besar yang lebih kurang 2000 atau 1000 meter. Yong tunggu ambulan. Kebetulan ada ahli pasukan RELA, yong bagitau keadaan ummi. Pakcik tu teman kami. Ambulan datang.

Muka ummi pucat. Kaki ummi panas. Ummi dibalut selimut dan di angkat dengan strecher. Yong, shidah, ijah, abah, semua ikut. Mintak tolong jiran tolong jaga budak2 kecik. Dalam ambulan, Yaasin tak putus2 dibaca, juga zikrullah. Ya Allah, tolonglah selamatkan ummi!

Sampai HBKL, kami tunggu ummi di scan dan di periksa. Masa tu pukul 3.40 pagi. Kami tunggu dan tunggu. Kami berdoa agar ummi tak apa2. Ijah takut lagi. Lebih kurang pukul 5.20 pagi, doktor kata ummi dah tenang. Cuma lemah. Alhamdulillah... Rasa air mata nak mengalir. Syukur alhamdulillah... Apa yang terjadi betul mengejutkan kami.. Kami tak sangka.. Huhu..

Sekarang ummi diperiksa lagi. Ummi kena tinggal kat wad buat mse sekarang. Jadi, rumah bawah tanggungjawab yong. InsyaAllah, yong akan jaga adik2, ummi. Harap ummi sihat...

Telatah Adik

Ijah mengadakan kuiz agama untuk menguji Ayyit dan Iyah.

Ijah: Iyah, berapa umur nabi Muhammad masa baginda mula berkahwin? (ijah sje je bagi soklan ni, padahal diorang tak belajar pun lagi)

Iyah: 25

Ijah: (Ijah tersedak) Iyah, wow! Macammana iyah tahu?

Iyah: Iyah teka je..( Iyah berkata dengan selambanye)

Ijah: ...

Keluarga Saya

Keluarga saya

Abah- Mohd Razali bin Abdul Rashid

Ummi- Siti Roziah bt. Abdul Hamid

Anak-anak~
1) Muslihah- Yong (SK Desa Setapak, SK Klang Gate, SMK Wangsa Melawati) -18

2) Murshidah- Shidah (SKDS, SKKG, SMKWM, Kolej Islam Sultan Azlan Shah) -17

3) Mu'izzah- Ijah (SKDS, SKKG, SMKWM) -16

4) Mujahid- Ayyit (Tadika Amal, Taski Muhammadi, SKKG) -10

5) Munirah- Iyah (Tadika Amal, Taski Muhammadi, SKKG) -8

6) Musyirah- Uci (Tadika Amal) -5

Program Ibrah Wasiat Luqman

Program Ibrah Wasiat Luqman ni, diadakan hari ini, 10.6.2009. Tempatnya di rumah kedai di luar Adni. Mula pukul 9.00-1.00 lebih. Aktiviti-aktiviti yang diadakan:
Sebelum rehat:Ibrah Wasiat Luqman
Selepas rehat: Ayuh, Mari Berpidato

Pagi tadi, Ijah tak dapat ikut sama sebab ada tuisyen Arab. Jadi, saya ngan Shidah jelah yang pergi. Pagi-pagi tu, sibuk nak pilih baju apa nak pakai. Jubah ke, baju kurung ke, t-shirt ke.. Last2, pakai je la t-shirt KSPPJ (Karnival Sukan Piala Presiden JIM) tu.. Sempat lagi buat lawak dengan Shidah, barapa ramai la agaknya yang pakai baju yang sama dengan saya. Memang kadang-kadang tu, nampat banat pakai baju yang sama. Tuisyen Arab Ijah pukul 8.30, tapi Ijah siap lambat. Kami sampai lambat ke program. Dahlah, lepas tulis nama, terlupa bayar yuran. Hahah.. Sepuluh ringgit sorang. Nasib baik abah panggil balik. Tulah, ingatkan Shidah dah bayarkan.. Hoho.. Pastu, terperasan pulak sorang banin ni pakai baju KSPPJ. Dah agak dah, mesti ada yang pakai punye.. Tapi, banat tak ade pulak..

Program pertama, Ibrah Wasiat Luqman. Makcik Zaiton yang conduct. Ibrah bermaksud pengajaran.

Aktiviti pertama, Syifa' kata, 'Ice Breaking kononnye..'. Saya ngan Shidah tak tahu apa2 sebab terlambat sikit. Pastu, mula buat kumpulan. Boleh pilih sendiri. Group saya, Balqis, Murshidah, Sumayyah, Yasmin( Al-Amin Bangi), Syamila(Mel) dan Yana. Syamila ngan Yana ni, amik aliran sains agama. Alamak, lupa pulak diorang sekolah apa.

Makcik Ton bagi dua helai kertas untuk dijawab. Soalan2nya adalah berkisar tentang Luqman. Yasmin dah keluarkan Al-Quran, tapi makcik Ton kata, tak boleh ada apa2 rujukan. Guna ilmu sedia ada. Tapi, Balqis ni, guna fon dia sebenarnya. Kuikuikui.. Balqis terlupa kot takleh guna rujukan. Ayok.. Sebab tulah, dapat markah 14 tu.. Terlupa lak nak tegur. Biaqpilah dia.. Nama kumpulan, Muslihah. Budak2 nilah, tak tahu nak letak apa, main letak je nama tu. Muslihah tu maksudnya, yang memperbaik. Dahlah, nama ketua pun Muslihah. Aiyoo.. Dah hantar kertas tu, makcik Ton bagi lagi kertas2 yang sama, dan jawab dengan rujukan, iaitu Al-Quran dan buku2 mengenai wasiat Luqman yang telah disediakan. Kena bandingkan jawapan.

Kesimpulannya, ikut wasiat Luqman. Kezaliman yang terbesar ialah, mempersekutukan Allah. Surah Al-Luqman merupakan surah Al-Makkiyah, ada 34 ayat dan merupakan surah ke 31.

Pesan makcik Ton, jadikan Al-quran sebagai air. Kalau tak baca sehari, tak boleh. Mesti baca jugak. InsyaAllah makcik Ton.

Program kedua, Ayuh, Mari Berpidato. Cikgu Akmal yang conduct.

Antara pemidato yang mampu mengubah sejarah adalah Rasulullah s.a.w dan Saidina Abu Bakar As-Siddiq.
Antara pemidato yang hebat sepanjang zaman pula adalah Tariq bin Ziyad, Saidina Ali dan Ibn Al-Jauzi.

Belajar berpidato, kerana kita nak berdakwah. Adakah orang akan ikut kita, kalau cara percakapan kita membosankan? Tentu tidak.
Itulah antara ucapan pendahuluan cikgu Akmal.

Belajar pembelitan lidah. Betullah kata cikgu, kalau nak berpidato, kena belajar dan berlatih. Lepastu belajar teknik pengayaan. Cara gerak jari, tangan ke kiri ke kanan, belakang, depan. Tapi, yang paling best, masa belajar teknik penceritaan. Teringin nak buat contoh yang dia bagi tu, tapi, ada hal sikit, jadi, tak boleh bangun. Heheh.. Lagipun, ayat dia ganas sikit. Kalau buat kat rumah, boleh la.. Haha..

Apa? Kau tampar bapa kau sendiri? Kau ni memang memalukan keluarga! Tak cukupkah selama ni engkau jadi pemabuk, kaki judi, pecah amanah, keluar masuk penjara...

Tulah contoh dia. Ada lagi, malas nak tulis je. Balqis ke depan dengan Shamila. Shidah kata, Balqis kalau cakap, memang gitu lah cara. Ada nada. Hoho..

Last2, cikgu Akmal suruh buat latihan dekat rumah.

Makcik Ton bagi nasihat, supaya belajar Al-Quran dan mengajarkannya kepada orang lain.

Habis.




Sunday, June 7, 2009

Kelas Tambahan

Cuti dua minggu ni, cikgu adakan kelas tambahan. Tapi, biasalah, tak ramai yang datang, lebih-lebih lagi subjek teras. Tapi, bila elektif je, ramai la pulak. Hoho..

Hari ni ada BM dan Sejarah. Seperti yang dijangka, berapa ajelah yang datang. 13 orang je. Kelas tambahan pukul 8.30. Tapi, sebab terbangun lambat punya pasal, saya terlambat sepuluh minit. Hee~ Lagipun jalan kaki.

BM belajar pasal novel. Perbandingan novel. Mungkin sebab kami tak pernah di ajar cara menjawab soalan perbandingan dengan betul, sebab tulah, cikgu ajar balik. Soalan periksa baru-baru ni, keluar perbandingan. Perbandingan latar masa. Aduh, saya main jawab je. Tadi, cikgu tegur, ada orang tu, soalan latar masa, tapi, jawab latar tempat. Tiba-tiba je terasa. Haha.. Saya tak lupa macam mana latar masa, jadi, jawab latar tempat ajelah.

Kami bincang perbandingan watak sampingan. Limah daripada Bukit Kepong, Hayati daripada Konserto Terakhir. Haha, baru semalam tengok Bukit Kepong kat TV2. bincang bincang, ooohh... macam tu rupanya nak buat. Pastu belajar tatabahasa.

9.30 pagi, tukar Sejarah. Yey! Cikgu Normala. Cikgu Sejarah Form 3 dulu, tp sayang, beliau tak mengajar budak form5 tahun ni. Huu.. Cikgu Normala ajar best! Kami belajar pasal bab 9 tingkatan 4.

Bila tengok analisis soalan, cikgu yakin bab9 tingkatan 4 dan 5, wajib keluar SPM tahun ni. Hoho~ Belajar pasal zaman gelap Eropah dan Rennaisance. Cikgu kata," Zaman gelap di Eropah ni, samalah dengan zaman Jahiliyah di Arab. Tapi, kalau korang jawab ciri-ciri zaman gelap Eropah, orangnya bodo, masyarakat tidak berakhlak, angkuh dan bongkak, berzina, minum arak, serius kosong," Kami gelak. Cikgu suka mengajar macam tu. Dengan gaya bahasanya. Haha.. Kami tak mengantuklah kalau camtu.

Pastu cikgu tanya lagi, zaman Renaissance pulak, dekat Jepun, masa bila. Syafiq jawab, zaman Maharaja Meiji. Kitorang pun, woohh.. Tak terfikir pulak. Cikgu kata,"pandai..."
Cikgu Mala tanya lagi, "Zaman Renaissance dekat Arab pulak? Emm..Muslihah?" Saya nak jawab masa penyebaran agama Islam tapi pastu, tetiba cikgu tukar topik.

"Ha, kalau nak tahu, Muslihah ni ada adik. Sorang Murshidah, sorang Mu'izzah. Jadi ada tiga kat sekolah ni dulu. 3M,"
Waa, kawan2 semua gelak dengar 3M.
Cikgu sambung lagi," Yang lelaki, kalau nak pilih isteri, pilihlah yang macam tiga beradik ni. Dididik dengan baik, penuh kesopanan, baju tutup aurat, rambut tak colour..."
Ya Allah, dalam hati ni, tuhan sajalah yang tahu betapa segannya diri. Cikgu Mala ni, tetiba je. Banat, banin semua pandang senyum2.. Ya Allah... Apala cikgu... Huhuu..

Pastu, sambung belajar macam biasa. Cikgu cerita pasal pengalaman dia kat sekolah dulu. Kalau tulis karangan pasal gejala sosial, ada 3 isi je iaitu, 3D.

'DAKYAH KOMUNIS', 'DAKWAH SONGSANG' dan 'DEDAH'. haha~

Kalau sekarang, macam2. Gangsterisme,buli, vandalisme,ponteng...
Patut kelas habis pukul 10.30, tapi sambung sampai 11.00 pagi. Syok sangat dengar cikgu bercerita. Dah takda kaitan dengan sejarah pun ada.

Esok ada Sejarah dan Matematik Tambahan. Tapi, cikgu Math tak ada esok. Kena deman campak. Ala, sian cikgu. Cikgu Normala pun kata tak payah datang esok... Jadi, tak yah datanglah esok..Hihi~

Baiklah, sekian sahaja buat masa ni. Saya menutup dengan penuh rasa rendah diri.
Belajarlah dengan mata hati, kata cikgu Normala.

Friday, June 5, 2009

Book Of Today- The Children Of Charlecote



The Children Of Charlecote
by: Philippa Pearce and Brian Fairfax-Lucy
Publisher: Oxford University Press

Synopsis
Life is the big house is often hard for Tom, Laura, Hugh and Margaret. Their parents are very strict, there are lots of rules, and worst of all, Tom is sent to boarding school. But when Tom returns in the holidays, everything change. The days are full of adventures-climbing trees and playing by the river in secret. If only the four of them could be on holiday together for ever...

Comment
I'd read this book weeks ago. It was a very-heart-touching story. The sibling's love for each other warmed my heart. Tom, Laura, Hugh and Margaret were so close. When Tom was sent to the boarding school, Laura which was the eldest, Hugh and Margaret felt something was missing from them.

But, when Tom was home, they were all so happy. Now, they can begun their new adventures together with Tom. Tom will be their leader. Ahh, I can feel the excited feeling of theirs. They must be really, really happy.

I like this kind of story. But also, I kind of feel sad, because Laura, Tom, Hugh and Margaret were kept in Charlecote, which was their home, with a tight discipline. This was because, at that time, those kids' parents were a known person. They were a known family. But, despite of that, those lovely siblings doesn't want the riches things. They just wanted to be free. To live and play happily like Victor, the one and only commoner friend they had.

The ending was sad though. Years later, Tom and Hugh were killed in a war they joined, and Laura, who is a nurse, died because of infection. Hugh died at the age of 16. Poor soul. Only Margaret was still. Later on, she moved from Charlecote because she can see the memories of theirs in that house. Its hurting her.. Ahh.. Causing me grief. I cried. Waa..aah..

Charlecote Park which in Warwickshire is now owned by the National Trust. Thomas, Laura, Hugh and Margaret were the last children who ever lived there.

Wait! Hold on!

Charlecote Park, is now owned by the National Trust? I suddenly got a sense there. Quickly, with an eagery feeling, I searched the image of The Charlecote Park. And the result was, oh-My-Allah! I mean, it exist after all! Aaahh!! I screamed. I got excited suddenly. The Charlecote! So, the story was true! And the house, WOW! Soooo COOL!! Soooo big! No wonder those kids bored easily stuck in that house.







The Charlecote Park

Hope you guys had read or will read this book. It's awesome!(for me :P)

Saturday, May 30, 2009

Majlis Berbuka Puasa di SRIP

Rabu lepas, makcik Zai, naqibah usrah, ajak berbuka puasa di Sekolah Rendah Islam Pintar. Hari Khamis, 28 Mei 2009, menggantikan usrah.

Pagi tu, yong ajak Ijah sahur, tapi, Ijah tanak. Dia kate, makcik Zai bagi kalau pergi tak puasa pun. Ish, budak tu... Akhirnye, yong sahur sorang. Abah kat Terengganu, jadi, makcik Zai tumpangkan. Pukul 6.45 kena siap dah. Pukul 6.30 ptg, Ijah pulak kate taknak pegi. Pulak....

Tapi, yong paksa jugak. Dia pun siap dengan tak ikhlas. Pastu,dah siap pakai baju semua, dia gaduh pasal tudung pulak. Kate tudung dia bulat. Hahaha.. Lawak je.

Akhirnye,yong gi sorang. Sampai2 dah azan.Bukaklah puasa. Anis ngan Aimi dah ada kat sana. Sumayyah ngan Asma' datang lambat sikit. Lepas solat maghrib, Pakcik Ghaffar, ayah Sumayyah ngan Asma' bagi tazkirah sikit pasal perasaan riak dalam hati seorang mukmin.

Lepastu, Pakcik Zam, ayah Aimi ngan Anis pulak ambil alih. Pakcik Zam tunjukkan kami satu 'slide show' gambar2 yang diambil semasa Minggu Palestine. Saya tak berapa jelas di mana lokasinya. Banyak aktiviti diadakan. Lepastu, Pakcik Zam puji sorang budak tingkatan lima ni, yang datang menolong di situ. Namanya Luqman. Pakcik Zam pun tunjuk gambar2... Macam kenal. Haha.. Ada satu gambar ni, sama je. Banyak pulak gambar tu. Lepas gambar tu, gambar tu lagi. Tak tau bila nak habis.. Haha..

Majlis Iftar berakhir dengan solat Isya'. Makcik Zai tak dpt hantar balik, jadi mintak tolong Kak We. Kak We pun, hantar balik.

Balik2 je,tengok Ijah tengah tolong Ayyit buat robot guna kotak2 tuk periksa pendidikan seni esok. Okeylah.. Balik2,terus tidur. Ngantuk..

Di Desaru

Sekarang ni, kami sekeluarga sedang bercuti di Desaru Golden Beach Resort, Johor. Tapi shidah tak ikut sebab baru balik kisas.

Wifi kat dalam bilik ni, slow sikit sebab bilik kami jauh dari sumber wirelessnya. Buat masa ni, saya jaranglah update blog. Laptop ni pulak,kecik sangat. Tak selesa.

Kat Desaru sekarang ni, tak da angin. Ombak kecik pulak tu. Kalau tahun lepas, belum dekat dengan laut pun, dah rase angin dia. Sampai nak terbang badan, kan Farhana, Kak Zahidah? Sebab, sekarang ni, bukan angin monsun. Sebab tu la, kami tak pegi laut, sebab panas.

Cuaca panas pulak tu. Tapi, budak-budak kecik, Ayyit, Iyah, Uci, sukalah mandi dalam kolam. Uci pulak, orang bagi pelampung, asyik2 nak tanggalkan. Dia ingat dia dah tinggi sangatlah nak mandi takda pelampung tu. Kang jatuh tersembam, baru tau. Haha..

Sehari kat sini, tak sah tak kenyang. Sarapan je, boleh tahan sampai tengahari kot.. Haha..

Adui, pagi ni, budak tiga orang tu, bawak masalah betul. Mula dengan iyah. Lebih kurang pukul 5.30 pagi, Iyah bangun terkecoh-kecoh. Nak kencing, pastu, masuk bilik air, kencing dalam seluar. Apa daa Iyah..

Ayyit ngan Uci, lagilah teruk. Kencing atas katil.Haha.. Masalah betul. Bilik sejuk sangat kot.. Haha.. Last2, kitorang semua kena tukar bilik. Sekarang ni, baru pukul 10.20 pagi. Kena tunggu tengahari, baru dapat bilik baru. Ummi ngan Abah,pegi Senai, pastu gi JB, ade kenduri.Bawak Uci sorang sebab kitorang semua kena tunggu nak pindah barang2 bawa pegi bilik baru..

Baiklah, sekian saja buat masa ni. Nanti, kalau rajin sambung lagi.

Friday, May 22, 2009

Lukisan Adik

Letak lukisan adik-adikla pulak. Ada orang tu suruh update, update je la..hek3x. .



Ni lukisan munirah. Tajuk yang dia letak, ' hai habbo malin kundang ultrawomen ha ha ha... '

Sungguh le lawak tajuknye. Ntah apa masalah budak ni,
tak tahu la..




Ni pun iyah punya lukisan. Tajuk dia serius lawak,
' cantik tak hahaha... '

Hahahah..!! Memang gelak a..





Tajuk dia, ' DAH SIAP PEMANDANGAN IYAHXCUTE '

Ntah pebenda ntah tajuk camtu... bangga semacam je..






Ni, kalau tak silap, musyirah yang lukis...
tapi, tajuk dia, ' ENGLISH '.

Tak pasal-pasal tajuk english. Tak ade kena-mengena langsung...
Sape agaknya yang letak ek?

Satu persoalan yang masih tiada jawapan...

Yang terakhir, lukisan ayyit.

Tajuk dia, ' sistem solar '
Nampak tak ada roket nak jatuh ke bumi? Pengaruh senario XXX la tuh.. Hohoho..

Cikgu, Saya Sayang Cikgu

Sedih betul hari tu. Hari Selasa yang bertarikh 19 Mei 2009.

Hari tu, kami tak ada periksa. Jadi, yang datang sekolah cuma 8 orang. 4 ambil periksa sains sebagai subjek tambahan, 4 lagi duduk dalam kelas termasuk saya. Sebelum rehat, budak-budak 4 orang tu pun masuk kelas sebab dah habis periksa kertas 2. Jadilah 8 orang balik...

Ada cikgu masuk. Tak belajarlah, jadi, kitorang borak-boraklah. Tiba-tiba diorang ungkit pasal cikgu Bio kitorang sendiri. Diorang mengadu dengan cikgu-cikgu tu.

Setiap kata-kata yang dituturkan, begitu menyakitkan hati saya. Saya tak masuk campur, saya diam je. Daripada 8 orang, cuma 2 orang yang mendengar dan memerhati.

Kisahnya di sini, diorang nak cikgu Bio, Cikgu Lili ditukar dengan cikgu lain, Cikgu Tan. Antara alasannya, cikgu mengajar guna LCD. Saya pun tak tahu kalau itu alasannya.

S cakap kat cikgu-cikgu, " Can you imagine a computer with no emotion and faceless teaching us? ". Saya betul-betul terkejut bila dia cakap macamtu. Tambah lagi, dia asyik ulang ayat yang sama. Saya...saya tak sangka dia akan cakap macam tu. Padahal, dia...baru je minggu lepas S kata kat cikgu Lili, " Cikgu, saya tahu ramai budak kata cikgu macam tu, cikgu macam ni, tapi, saya tak rasa cikgu macam tu. Saya tetap dengan cikgu. I have no problem by the way you teaching us. There is no any problem with that. Yang masalahnya adalah budak-budak tu..." Okey, dia cakap macam tu dan saya betul-betul percaya yang dia tak ada masalah dengan cikgu Bio, tapi, apa yang dia baru cakap hari Selasa hari tu, betul-betul menyakitkan hati saya.

Tambah lagi, F dan TSN mengadu sungguh-sungguh dekat cikgu lain, lebih tepat, mengata. Kata cikgu suara serak, baca ikut buku, tak bersedia nak mengajar... Saya betul-betul tak sangka, yang budak Cina pun kata camtu. Tapi, F ada la jugak bagitau benda yang positif. F kata, cikgu busy, sebab di samping ajar sesi pagi, cikgu jugak ajar sesi petang.

Tapi, apa yang paling saya terkejut, rupa-rupanya satu kelas mogok nak gagal Bio ujian intervensi yang lepas supaya dapat tukar cikgu. Bagi saya, ini sesuatu yang kejam. Patutlah markah diorang low masa tu. Saya dah tak tahan nak mengalirkan air mata, bila saya bayangkan kesusahan cikgu, ketidakjemuaan cikgu dalam mengajar kami semasa tingkatan 4 dan 5, tapi...tapi, sanggup diorang kata yang bukan-bukan tentang cikgu. Walaupun betul, tapi, mereka dah melampau!

Bila saya dengar mereka kata camtu, saya rasa macam nak pergi peluk cikgu. Bila saya fikir balik, mereka ni sebenarnya tak menghargai cikgu... Biarlah cikgu tu tak pandai mengajar, tapi, dia cuba juga datang ke kelas untuk mengajar, tapi, sampai hati diorang semua kata camtu...

Pelajar kini, jarang menghargai jasa guru-gurunya...

Friday, May 15, 2009

Pertandingan Forum Remaja


Hari tu, 7 Mei 2009, sy dan ahli forum yg seramai 5 org termasuk simpanan, bertanding di Sekolah Menengah Kebangsaan Puteri Wilayah(sekolah kak nabilah) tuk pertandingan Forum Remaja Peringkat Zon Keramat.

Walaupun agak 'hancuss' tapi, kami tetap gembira, hehe~. Yelah, cari bahan 4 Mei, rangka skrip 5 Mei, hafal skrip masing2 6 Mei(hari lahirku), bertanding 7 Mei. Ape lagi yg kami tak buat ialah, berlatih. Sebab tu KO tu... Orang lain berlatih 2 minggu sebelum, kami 3 hari je. Segar-segar pulak ahlinya.

Apa-apa hal, gembira dapat timba ilmu dengan mencari bahan tuk forum kami yang bertajuk, Bahasa Melayu Selepas 50 Tahun Merdeka. Banyak rupanya maklumat yg ada pasal bahasa kita yang kini semakin 'dilongkangkan' oleh remaja dan belia. Hehe~

Tambah membanggakankan bila ada cg sekolah lain yang mengatakan tajuk kami tu, agak susah untuk dibawa.

Tiga pemenang pertama, masing-masing bawa tajuk yang sama, Keruntuhan Akhlak Remaja, bawah tajuk sosial. Semuanya 11 sekolah je. Baiklah, sekian sahaja.

Thursday, May 14, 2009

Keputusan Poll


WHO ARE YOU?

Female



3 (75%)
Male
0 (0%)
Unidentified
1 (25%)


Votes so far: 4

Komen:

Nampaknye, ' unidentified' ade satu undi... Apakah??

Alamak, ade alien la..

Friday, April 24, 2009

Adikku Mujahid




Ayyit minat tengok Ben10.
Sampai melukis pun, xyah tengok lukisan yang betul. Spontan je.
Itulah kelebihan Mujahid.
Walaupun tgk kat tv dua tiga kali, dia terus dpt tangkap gambar tu.
Tapi, tulah yg membimbangkan ni.
Dia asyik melukis je.
Sampai kerja sekolah pun tak siap.
Risau jugak macamni.

Tapi, takkan nak halang daya kreativiti pulak?
Hmm.. Cadangan?
Selain Ben10, banyak jugak kartun yg dia suka. Ala, biasalah, budak lelaki. Kecik2 ni, mana minat belajar sangat. Tapi, kalau tak dididik, takut sampai ke besar dia jadi camtu. Tapi, untuk simpan karya2 lukisan dia tu, sy belikan sketchbook. Tapi, Ijah suruh beli yg murah. Akibatnya, kualiti kurang. Ngeh3x... Habis hitam semuanya.

Tapi, kami masih menghargai lukisan2 itu.

Orang baik-baik...

Tadi, periksa agama dulu. Jadi, kena pisahkan budak moral dan budak agama. Meja saya pulak kebetulan sebaris dengan non-muslim jadi, sy terpksa la tukar tempat dengan Jon.

Jon duduk belakang sekali. Hujung tepi tingkap. Terpaksa la duduk dekat tempat laki. Segan. Tapi, terpaksa. Daripada melayan perasaan tak puas hati, sy pun buat ulangkaji. Nasib baik Sharinah tolong temankan. Dari tempat dia, dia dtg ke tempat saya. Tempat kami sekarang boleh dikatakan seperti A dan Z. Sha permulaannya, sy akhirnya. Haha...

Okey, sekarang citer pasal periksa. I duduk kat sebelah. Mula periksa je, dia nak pinjam pensil. Saya pun bagilah. Dalam hati saya, " Alamak, kena hati2 ngan budak ni". Jadi, sepanjang periksa, sy jaga kertas periksa sy betul2. Saya tak rapat dengan dia, tapi, entahlah... Yang saya tahu, dia ada banyak kes.

Masa periksa, dia nak pinjam pemadam. Dalam hati, " Adakah ini satu taktik? ". Saya pun bagi pinjam. Banyak kali jugaklah dia pinjam. Pastu, tetibe je, dia dah habis jawab, kot. Padahal, ujian baru bermula lebih kurang 20 minit. Dia pastu, minta kebenaran nak ke tandas. Lama la jugak dia ke tandas. Saya buat ujian dengan senang hati.

Pastu, dia pun balik. Nasib baik sy dah habis buat. Dia duduk je, terus bukak kertas soalan dan menjawab. Hmm... maafkan sy I, tp, perbuatan awk mencurigakan. Saya tak dpt nak elakkan perasaan curiga tu. Maaf kalau apa yg sy tulis kat sini, salah. Tapi, inilah apa yg sy fikir.

Pastu, dia panggil sy. Dia tanya apa karya Ibnu Khaldun. Sy geleng kepala. Dia mula beralih ke HH, dan tanya soalan yg lain. Sy tak pasti samada HH memberikan jwpn atau tidak, tp kemudian I beralih ke Ganu dan bertanyakan soalan yg lain. Sy tak dgr jelas, sbb tu sy was2 samada Ganu memberikan jwpn. Tapi, kalau betul, ini kes meniru. Takkan Ganu tak tau yg dia sedang memberi tiru. Tp, kalau sy salah, maaf ye...

Pastu, dah lama tu, kelas senyap sekejap. Saya pandangla tingkap sebelah tu. Tiba2 I mula bersuara, dia tanya saya, "Mak awk ustazah ke?". Saya geleng. "Habis tu, ayah?". Saya geleng lagi. "Ohh,baguslah. Keluarga awk semuanya orang baik2. Awak baik, nanti dapat lelaki yg baik2," kata I.

Sy terkejut, cpt2 sy suruh dia buat kerja dia. Sy pulak pura2 bukak kertas soalan dan semak. Sy fikirkan balik kata2 dia. Tiba2, sy rasa kesian. Kesian dengan dia. Sebenarnya, dah macam-macam cerita sy dgr pasal dia, sebab tu la kesian. Mungkin faktor keluarga, ataupun kwn sebaya.

Ya Allah, aku harap, Engkau lembutkanlah hati I, kurnikanlah hidayah kepada dia. Moga-moga, dia bertaubat dan tidak terlambat untuk dia mengecapi betapa manisnya agama-Mu Ya Allah. Jadikanlah dia dalam kalangan org2 yang bertakwa.
Amin.
..

Thursday, April 23, 2009

الامتحانات

اليوم هو امتحان الفيزياء والبيولوجيا. ولست متأكدا من بلدي البيولوجيا. انه رهيب. رهيب جدا. أفظع! كان من الصعب! Huaa... وأخشى إذا لم بلدي البيولوجيا. ولكن ، أعتقد ، وربما سيكون لي. لا!

Friday, April 17, 2009

Book Of Today- EXPLORING THE UNEXPLAINED


EXPLORING THE UNEXPLAINED
by The Editors of TIME
Publisher: Time books


Synopsis
There are many unexplained things in the world such as UFO's, aliens, bigfoot, ghostd, bermuda triangle ang more. This book kind of telling us the stories behind it.

Comment
Best giler buku ni...

Its contain many unexplainable things. But, what I like most is, my friends kind of interested in reading this book. They kind of disbelief that this kind of book happen to be at the library. Well, it almost dusty when I found it, and I am the first one to borrow it. What can I say?

Baru sekarang kot dorang tahu yang kat perpustakaan ada macam-macam... Hoho, tulah, jarang pergi perpustakaan lagi...

Buku Hari Ini- The Harmony Silk Factory


The Harmony Silk Factory
By: Tash Aw

Okey, bulan lepas saya baca buku ni. Bagus la jugak. Penulis buku ni, nama dia Tash Aw, lahir kat Taiwan, tp lepas tu pindah kat Malaysia, tapi lepas tu, dia pindah lagi England ke London, tak ingat. Jadi, buku ni berlatarbelakangkan Malaysia.

Mengisahkan seorang lelaki yang hidup pada masa sebelum Jepun datang nak menjajah Tanah Melayu. Namanya Johnny, seorang lelaki cina. Buku ni ada tiga section.

Section pertama, anak Johnny, Jasper menceritakan cerita pasal ayah dia. Siapa ayah dia tu, apa yang ayah dia buat semasa hidup... Jasper sedaya upaya mencari bukti-bukti sejarah pasal ayah dia, Johnny Lim, seorang usahawan kain yang terkenal suatu masa dulu.

Section yang kedua, cara penceritaannya adalah melalui diari. Diari seorang wanita yang bernama Snow Soong. Sedapkan nama tu... Perempuan ni, digambarkan lawa. Putih, tinggi, dan daripada keluarga yang berada pada ketika tu. Snow Soong ialah isteri kepada Johnny. Pada section ini, Snow menceritakan detik-detik perjalanan hidup dia. Pada masa mula-mula dia bertemu dengan Johnny, dan macam mana kehidupan dia dengan Johnny selepas mereka berkahwin. Diselitkan juga cerita tentang kawan Johnny, Peter Wormwood. Ada watak baru, Mamoru Kunichika, seorang profesor Jepun dan Frederick Honey. Bila korang baca section ketiga, baru korang akan tahu apa hubungan Kunichika dan Honey, haa...

Section ketiga pula, adalah daripada pandangan Peter Wormwood. Memang agak berbelit sikit bab ni. Saya, bila dah habis baca, baru sedar jalan cerita dia. Terpaksa ulang balik untuk dapat kesan yang lebih menarik. Cehh..

Akhir kata, cerita ni, memang best. Tapi, gambar pompuan kat depan buku tu, tak ada kaitan ye dengan isi di dalamnya. Mengacau je gambar tu. Oh ye, Harmony Silk Factory tu adalah nama kedai rumah si Johnny Lim tu. Di situlah kedainya, di situlah rumahnya. Memang Johnny Lim seorang yang terkenal, tetapi, ada sesuatu di sebalik itu, yang hanya Jasper dan Frederick yang tahu. Haa, apakah ia? Nak tahu? Bacalah buku ini hohoho.

Buku ni, merupakan gabungan tiga pencerita, Jasper Lim, Snow Soong dan Peter Wormwood yang menceritakan Johnny. Maksudnya, Johnny langsung tak terlibat. Tak ada langsung monolog Johnny dalam buku ni. Semuanya dari kacamata orang ketiga. Bukan teknik penceritaan orang pertama.

Apa-apa pun, buku ni, best la jugak... Saya dapat kat perpustakaan sekolah. Agak-agaknya, kat perpustakaan korang ada tak buku ni?

psst:
tambah sikit. hari ni, 5 jun 2009, Tash Aw keluar tv. Dekat segmen Breakfast dekat NTV7. Dia dah buat buku baru.... Haha..

Monday, April 6, 2009

Inner Thought Of A Friend

I love my friends really much.
That is why,
Most everyday I cried.
I cried because I love them,
I cried because I care about them.

Every minute, every second and every moment,
I saw them doing the wrong things,
But I am not tough enough to tell them not to do that.
This somehow made my heart crushes to piece.
I cried,
I cried because I was so weak.

I felt pain,
I felt suffocated,
Hardly to breath.

My head hurts.

Deep in my heart,
I prayed.

Dear God,
Please, please give me the power,
The power to stop all the nonsense happening around me.
The nonsense that I can't handle alone.

I feel alone,
That I need supports.
I feel alone,
That I need courageous.

I love my friends.
I don't want them to be lost in this beautiful world you created.
I want we together find the ways to your paradise...

Later on,
I feel useless,
I feel that I am useless for being their friends.
Who am I?

I wish I have a friend with me,
A friend that love you O Allah,
To share the burden I felt on my shoulder.

Friends,
I'm sorry.
I am not brave enough to admonish you.
I want to...
But I am not courageous enough.

But friends,
I promise,
No matter how long it will took,
I will never ever let you drown in the gayness world you created.
I will try my best to guide you to the right path,
Eventhough it is little,
Eventhough it is light,
Eventhough I am alone,
For the sake,
Of you and me,
In the life hereafter...

I'll try my best...

I love you, friends..

Ana uhibbukifillah abadan abada...

virus

aduii.. banyak virus la pulak komputer ni.. dah la kasperky da tamat tempoh.. kena mintak abah beli baru ni.. huu..

Tuesday, March 24, 2009

The Yesterday Night's Aim

As I handle the blue book, took a quick glimpse at my mother's face, I gave a thin sign.

***

He was mad. I know he was mad at me, plus, disappointed. Well, it was written all around his yellowish tan face, just that the mad feeling did not show perfectly but the disappointed, yes.
About 20 minutes he admonished me about my results and I feel, really, really guilty.

What had I done? I sat silently, still on the rough Sarawak mat. I nodded down at the interval stop several time. Filling myself with his admonish and that guilty feeling. Then, suddenly, he stopped. Giving me back the blue book, silently.

I stood up then, and went to my room. At that moment, one thought, only one thought rushing to my mind, that is

I must change!

That was my aim, and it's forever will be my aim until I achieve it.

Monday, March 23, 2009

My First Flight Experience

As my body flew together with the departed plane, i can feel the body of mine floating for a moment. Frankly, I can't help myself from being terrified! XD. Then, the direction was one. Next to me was Maizatul Hanisah and next to her was an aunt, malay. Next to that aunt was a window,small one.

For the first minute, I filled myself reading Molly On The Run when suddenly, my eyes caught something on my left. It was clouds. I was amazed for a moment. Subhanallah! What a beautiful creation! That was the first time I saw such a beautiful, enchanted cloud. My heart can't stop the flowing of the word Subhanallah(as if I wanted it to stop:D).

Ahh..! Why not I'm the one that is close to that window? So that I can admire the sky as much as I want? Hmm... What by gone let by gone...(ek? is that right? sorry if it don't:P)

***

Well, that was my first flight experience to Penang accompanied by my friend, Maizatul Hanisah bt. Zulkairnain. On Air Asia. We were on the way to the XCELL program under Kelab Remaja Jim.

***

For you readers information, we actually missed our first flight, at 6.55 a.m. Ahh, Allah knows better our feelings. Our tickets burned just like that. What a careless... Next flight, we depart at 11.10 a.m. Woah, that burned tickets and the careless we did, was my very best TRAUMA ever!

Sunday, March 22, 2009

Quite A Time...

Well, i took quite a long time like 4 hours to make this blog. Is it because i am slow or is it because i'm doing something else when i'm building this blog? The latter is my answer!

Saturday, March 21, 2009

My First Post

Alhamdulillah, this is my first post.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...